Opinie | Patrick Dupriez 'Zijn de federale onderhandelaars bezig met de effecten van klimaatverandering op ons welzijn en de overheidsfinanciën?'
Klimaat Klimaat Geograaf Gerard Govers: ‘Waarom zouden we onze veilige kerncentrales niet meer mogen gebruiken?’ ‘Altijd het negatieve benadrukken, dat motiveert de mensen niet’, zegt Gerard Govers. Volgens de Leuvense professor beginnen onze klimaatinspanningen te renderen, al wil ook hij niet ‘blind optimistisch’ zijn.
Klimaat Klimaat Internationaal Gerechtshof buigt zich twee weken lang over klimaatvraagstuk Het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, zal zich vanaf maandag twee weken lang buigen over het klimaatvraagstuk. Op vraag van de Algemene Vergadering van de VN moet het ICJ met een advies op de proppen komen dat een juridisch antwoord biedt op twee vragen: welke verplichtingen hebben landen onder het internationaal recht om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen en wat zijn de juridische gevolgen als ze dat niet doen?
Klimaat Klimaat 2024 is het natste jaar ooit: ‘Een gevolg van toeval én klimaatverandering’ Ruim een maand voor het eind van het jaar staat al vast dat 2024 het natste jaar is sinds het begin van de metingen in Ukkel. Meteoroloog David Dehenauw en klimatoloog Niels Souverijns leggen uit hoe dat kon gebeuren.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De Great Spine of Africa-expedities brengen een antwoord op de waterzekerheid, die een grote zorg in Afrika is In partnership met Rolex De Kasaï, een belangrijke zijrivier van de Congo-rivier, heeft mogelijk een andere bron dan tot nog toe werd aangenomen. Dat ontdekte de Perpetual Planet Initiative-partner en Zuid-Afrikaanse milieubeschermer Steve Boyes. Zijn team brengt weinig bekende Afrikaanse rivieren wetenschappelijk in kaart. Vooral in Afrika is water een belangrijke bekommernis. De Great Spine …
Klimaat Klimaat Wereld reageert verdeeld op resultaat klimaattop in Bakoe De wereld reageert verdeeld op het akkoord op de VN-klimaattop in Bakoe. Meer dan 32 uur na het voorziene einde werd beslist dat ontwikkelde landen engageren zich engageren om tegen 2035 met 'minstens' 300 miljard dollar over de brug te komen.
Politiek Politiek Waarom Groen ‘het klimaat’ in zee moet dumpen Zelden reageerde de publieke opinie de laatste jaren zo apathisch op een klimaattop dan de voorbije week in Bakoe. Het leert andermaal wat we al wisten: dat het politieke klimaat niet gunstig is voor partijen met een ecologische boodschap. Kijk maar naar de voorzittersverkiezingen bij Groen. De kopstukken van de partij ‘durven’ hun partij niet meer te leiden. Hoe kan zo’n partij de samenleving dan nog gidsen? Het lijkt hoog tijd voor een stevige bijsturing van het groene verhaal – of toch van de wending die het plot genomen heeft.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Christine Lagarde heeft niet gezegd dat contant geld afgeschaft moet worden om klimaatverandering tegen te gaan Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde gezegd hebben dat cash geld moet worden afgeschaft om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat klopt niet. In de video zegt Lagarde enkel dat de impact van bankbiljetten op het milieu moet worden verminderd. Uit de klimaatstrategie blijkt dat de ECB dat wil doen door bankbiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen te vervaardigen.
Opinie | Piet Ruig Opinie | Piet Ruig 'Klimaatbeleid is duur, maar klimaatrampen opkuisen is eindeloos veel duurder' 'Terwijl we op het punt staan om dit jaar nog de 1,5 graad te overschrijden, blijft het speuren naar daadwerkelijk financieel realisme over klimaatinvesteringen in de Belgische politiek', schrijft Piet Ruig van Fairfin naar aanleiding van de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Bakoe.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Het Verdronken Land van Saeftinghe: hoe Vlaamse oernatuur ons tegen het stijgende zeewater beschermt (video) De natuur is onze beste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis, stellen experts. ‘Zonder dit unieke moerasgebied liep de stad Antwerpen al meermaals onder water.’
Klimaat Klimaat 2024 wordt warmste jaar ooit: eerste jaar dat het 1,5°C warmer was dan gemiddeld 2024 zal vrijwel zeker worden uitgeroepen tot het warmste jaar sinds het begin van de metingen en wordt ook voor het eerst anderhalve graad Celsius warmer dan gemiddeld. Dat zegt het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen C3S.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Na de overstromingen in Spanje: dit is het nieuwe normaal, hoeveel doden moeten er vallen voor de ernst van de klimaatopwarming doordringt?’ Het zijn intrigerende vragen: hoe frequent moeten zware natuurrampen worden voordat het bij beleidsmakers doordringt dat het weersysteem wereldwijd tiltslaat? En hoeveel doden moeten er vallen voor we ons collectief bewust worden van de ernst van de situatie?
Klimaat Klimaat Update Ruim 200 mensen omgekomen in Spanje: 'We verhogen de kans op extreem weer op de slechtst mogelijke manier' De dodentol in het oosten en zuiden van Spanje is opgelopen tot 205. De extreme regenval in het land is direct gelinkt aan klimaatverandering, zegt World Weather Attribution (WWA), verbonden aan het prestigieuze Imperial College London.
Klimaat Klimaat Klimaatmars op 10 november in Brussel Op 10 november, aan de vooravond van de COP29, organiseert Rise For Climate Belgium een klimaatmars, onder meer ook uit solidariteit met het oplopende aantal slachtoffers van het noodweer in Spanje. In Spanje zijn er ondertussen een honderdtal mensen om het leven gekomen bij plotse overstromingen als gevolg van hevige regen en noodweer. De Spaanse …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten ‘Rolex and National Geographic Perpetual Planet Amazon Expedition’ eindigt met baanbrekende besluiten In partnership met Rolex Van 2022 tot 2024 onderzocht de "Rolex and National Geographic Perpetual Planet Amazon Expedition" de meer dan 2700 kilometer lange Amazone. De expeditie werd onderverdeeld in zeven projecten. De overkoepelende kernvraag was: wat is de impact van klimaatverandering, ontbossing, vervuiling en verlies van biodiversiteit op de water- en ecosystemen van de …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Gaan we binnenkort ook landbouwgewassen vaccineren? Wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is om planten te vaccineren tegen ziekte. Dat zou het gebruik van pesticiden kunnen verlagen en de wereldwijde voedselvoorziening kunnen versterken, zeggen ze.
Klimaat Klimaat VN: 'Wereld in beste scenario op weg naar opwarming van 2,6 graden' Zonder drastische maatregelen door vooral alle geïndustrialiseerde landen zullen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 niet worden gehaald. Dat zegt het VN-milieuprogramma UNEP donderdag in een nieuw jaarlijks rapport, dat gepubliceerd wordt voor de klimaatconferentie in Bakoe (COP29). "Als landen de huidige beloftes niet implementeren en daarna een heel wat grotere ambitie …
Opinie | Jan Mertens Opinie | Jan Mertens 'De zondvloed is geen privézaak' 'Wat vandaag vaak wordt voorgesteld als zogenaamd ‘verantwoord’ beleid, is in de feiten echter vooral schuldig verzuim. Het niet ernstig nemen van de klimaatuitdaging zal alleen maar leiden tot gigantische kosten en toenemende ongelijkheid', schrijft Jan Mertens van Oikos na het recente natuurgeweld in de Verenigde Staten.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Natuurherstel rendeert: 1 euro levert er 8 op voor de samenleving De VN-biodiversiteitstop COP16 gaat maandag van start in het Colombiaanse Cali. Een van de doelstellingen is het herstel van 30 procent van de aangetaste ecosystemen.
Klimaat Klimaat Hoe tuinbouwbedrijven geld verdienen aan een Vlaamse klimaatmaatregel Veel overheidsmaatregelen tegen de klimaatopwarming zijn ondoeltreffend of zelfs contraproductief. Zoals in de Vlaamse tuinbouw.
Klimaat Klimaat '77 procent van de koralen onderging recent hittestress' Koralen verbleken momenteel wereldwijd meer dan ooit tevoren als gevolg van de hoge temperaturen in de oceanen. Dat stelt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Zigzaggevel kan gebouwen verkoelen Koelmechanismen in gebouwen zijn vaak duur. Onderzoekers stellen nu een speciale bouwstijl voor die zorgt voor aangename temperaturen - zonder dat er energie nodig is.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Bomen planten om het klimaat te redden? Laat de natuur het zelf doen Massaal bomen planten om het klimaat te redden: werkt dat? Zeker, maar in bijna de helft van de gevallen is het nog beter om de natuur het werk zelf te laten opknappen, stelt een studie in Nature.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Eco-ingenieur Nadina Galle: ‘Investeringen in natuur stimuleren de welvaart’ Ecologisch ingenieur Nadina Galle (32) laat zien hoe een goede mix van natuur en bebouwing steden gezonder en leuker maakt. ‘Groen is geen luxe, maar essentieel voor ons welzijn.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Fietsvakanties steeds populairder, ondanks obstakels: 'Wallonië is veruit de minst geschikte regio om te fietsen' De fiets als reismiddel zit in de lift, met dank aan de coronacrisis. Duurzamer, flexibeler, dichter bij de lokale cultuur: de fiets overtuigt zelfs de meest onsportieve reizigers.
Klimaat Klimaat Tot 2 jaar cel voor klimaatactivisten die Van Gogh met soep bekladden Twee klimaatactivisten van milieugroepering Just Stop Oil zijn vrijdag veroordeeld tot respectievelijk twee jaar en twintig maanden cel nadat ze in oktober 2022 soep hadden gegooid naar het schilderij 'De Zonnebloemen' van Vincent Van Gogh in de National Gallery in Londen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Fernando Trujillo beschermt de roze dolfijnen van de Amazone In partnership met Rolex Fernando Trujillo, de Colombiaanse mariene bioloog en wereldberoemde expert in rivierdolfijnen, werd benoemd tot 2024 Rolex National Geographic Explorer of the Year. Hij dankt de award aan de jarenlange toewijding waarmee hij de dolfijnen in het Amazonegebied beschermt. Trujillo combineert wetenschappelijk onderzoek met autochtone kennis en betrekt de lokale gemeenschappen bij …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Revolutionaire 'watergel' beschermt gebouwen tegen bosbranden Door de klimaatopwarming krijgen we meer én grotere bosbranden. De Universiteit van Stanford heeft nu een milieuvriendelijke hydrogel ontwikkeld die op huizen en belangrijke infrastructuur gespoten kan worden om te voorkomen dat ze vuur vatten.
Klimaat Klimaat Hunga Tonga: de favoriete vulkaan van klimaatontkenners Na de recente overstromingen in Centraal- en Oost-Europa barsten opnieuw discussies los over de rol van klimaatverandering bij extreem weer. Ontkenners van de menselijke invloed op klimaatverandering wijzen daarbij graag naar een onderzeese vulkaanuitbarsting uit 2022.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Nina Maat wil mensen doen nadenken over hun consumptie: ‘Ik droom van een wereld zonder afval’ ‘Toen ik voor het eerst een stuk over de circulaire economie las, vroeg ik me af waarom we daar niet allemaal massaal mee bezig waren’, zegt milieuwetenschapper Nina Maat (27). ‘Circulariteit gaat de klimaatcrisis tegen en maakt onze samenleving duurzamer. Toch weet het brede publiek niet goed wat de circulaire economie inhoudt.’ Om daar verandering …
Klimaat Klimaat Tyfoon Yagi: 281 doden en 1,6 miljard dollar schade in Vietnam Een week na de doortocht van Yagi in Vietnam is duidelijk dat de tyfoon een hoge menselijke en materiële tol heeft geëist.
Klimaat Klimaat Update Storm Boris eist zeven doden: 'Ergste nog niet achter ons' In bepaalde overstromingsgebieden in Oostenrijk is als gevolg van storm Boris op vier dagen tijd evenveel regen gevallen als gewoonlijk in de volledige maand september.
België België Lode Ceyssens (Boerenbond) ‘Onze landbouw is de meest duurzame ter wereld’ Je kiest in een restaurant maar beter voor een Belgische steak dan voor een Ierse ribeye, volgens Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. Niet (alleen) omdat Belgisch vlees misschien beter zou smaken, maar vooral omdat het duurzamer wordt gemaakt. Dit komt naar voren in een interview op de Dag van de Landbouw met De Zondag.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Taylor Swift als klimaatpaus? Van herbruikbare bekers, tot digitale drankbonnetjes en gigantische fietsenstallingen: muziekfestivals slaan steeds vaker de weg in van de duurzaamheid. Maar de artiesten zelf zijn misschien nog het meest aangewezen om hun fans aan te zetten tot klimaatactie.
Klimaat Klimaat Correspondent Bruno Tersago over de hitte in Griekenland: ‘In de zomer is het hier niet meer te harden’ Volgens metingen van de EU-klimaatveranderingsdienst Copernicus was de afgelopen zomer zowel globaal als in Europa de heetste ooit. Bijzonder ongenadig was en is de zomer nog altijd in Griekenland. VRT-correspondent Bruno Tersago getuigt. ‘Wij hebben bijna drie maanden binnen gezeten. Luiken toe, airco aan.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten 7 manieren om met klimaatangst om te gaan Heb je zorgen over onze planeet? Voel je woede, angst, schuld of verdriet? Dit zijn 7 concrete en constructieve acties die je kunt ondernemen voor jezelf én de planeet.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Hoe Ben Fitzpatrick een uniek Australisch ecosysteem beschermt In partnership met Rolex Aan de Ningaloo-kust in Australië hangt het weelderige mariene leven af van de nabije Golf van Exmouth en zijn biodiversiteit. Met de hulp van Rolex, in het kader van het Perpetual Planet Initiative, maakt oceanograaf en Mission Blue Hope Spot Champion Ben Fitzpatrick er zijn levenslange missie van om de link …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Hoe maak je de massa bewust van het klimaatprobleem? ‘Mensen bang maken zet juist níét aan tot actie’ Hoe krijg je het grote publiek mee in het klimaatverhaal? ‘De uitleg klinkt nog te vaak als een Noord-Koreaans bezuinigingsprogramma’, zeggen experts.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Hoe de-influencers de planeet willen redden De-influencers ontmoedigen hun volgers om bepaalde, vaak nutteloze producten te kopen. Maar ook de-influencers zijn influencers. 'Sommigen verkopen producten, anderen idealen.'
Klimaat Klimaat Antarctica beleeft uitzonderlijk lange hittegolf Antarctica, met voorsprong het koudste continent op aarde, beleeft een uitzonderlijk lange hittegolf. Dat stelt British Antarctic Survey, het instituut dat gespecialiseerd is in de studie van de poolgebieden.
Klimaat Klimaat Clara Vandeweerdt (Extinction Rebellion) over de eenzame strijd van de activist: ‘Echt niemand neemt het op voor klimaatbetogers’ Alle klimaatspijbelaars, ‘plaktivisten’ en ongemakkelijke waarheden ten spijt, was de wereldwijde CO2-uitstoot nog nooit zo groot. Moet burgerlijke ongehoorzaamheid een versnelling hoger schakelen?
Klimaat Klimaat Meer dan 47.000 hittedoden in Europa in 2023 Meer dan 47.000 mensen zijn afgelopen jaar in Europa overleden ten gevolge van de hitte. Het gaat om het op een na hoogste cijfer sinds het begin van dergelijke tellingen in 2015, maar het hadden er meer kunnen zijn, blijkt uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health. Zo hebben we ons in de loop van deze eeuw steeds meer aangepast aan de hoge temperaturen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Wordt groene waterstof de gamechanger? Politici etaleren een groot geloof in de toekomst van groene waterstof, maar het bedrijfsleven vindt het onrealistisch. De wetenschap houdt een slag om de arm.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Denemarken heft klimaatbelasting op vlees en zuivel: 'We moedigen andere landen aan om dit ook te doen' Deense boeren lijken zonder morren de CO2-belasting op de productie van melk en vee te aanvaarden. Hoe kan dat?
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar ‘Laten we ons ecosysteem niet reduceren tot een punt op de agenda’ 'Ik heb geen zin om een noodtoestand als de klimaatcrisis, die elk jaar meer slachtoffers maakt, sexy te laten klinken', schrijft Martha Balthazar in haar column.
Opinie | Emma Van Steenweghen Opinie | Emma Van Steenweghen 'Earth Overshoot Day: waarom het potentieel van de landbouwer onbenut blijft' Earth Overshoot Day noopt tot het aanpassen van huidig wetgevend kader, zegt Emma Van Steenweghen, innovatieconsulent Circulaire Economie bij de Boerenbond. 'Ik roep de toekomstige Vlaamse regering op om landbouwers zo snel mogelijk een helder en aantrekkelijk kader te bieden voor een circulaire bio-economie.'