Kleinere varkensstapel oorzaak van verbetering waterkwaliteit?
De kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaamse landbouwgebieden verbetert, mogelijk door een afname van de veestapel. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over de waterkwaliteit in landbouwgebieden.
Maandelijks worden in Vlaanderen op 760 meetpunten stalen genomen om onder meer het nitraatgehalte te meten. Nitraat is een stikstofverbinding die vooral afkomstig is van dierlijke mest. Te hoge nitraatconcentraties in water kunnen schadelijk zijn voor de drinkwaterkwaliteit en het ecosysteem. Uit het rapport van de VMM blijkt dat 17,5 procent van de meetpunten de Europese norm van 50 milligram nitraat per liter heeft overschreden. Dit is het laagste percentage sinds de start van de metingen. Mogelijk is dit positieve resultaat te danken aan de dalende veestapel en de mestdruk die daardoor afneemt.
In een persbericht wijst de Vlaamse Landmaatschappij op de afname van het aantal varkens in Vlaanderen, dat daalde van 5,9 miljoen in 2019-2021 naar 5,05 miljoen in 2023. Hierdoor nam de productie van dierlijke mest af met 2 procent, tot 122,5 miljoen kilo stikstof in 2023. Tegelijkertijd steeg het gebruik van kunstmest opnieuw van 43 miljoen kilo stikstof naar bijna 51 miljoen kilo, nadat dit in 2022 door de energiecrisis was gedaald.
Minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (CD&V) nuanceert de positieve trend. Volgens hem is over een periode van vijf jaar te weinig vooruitgang geboekt op vlak van waterkwaliteit. ‘De weersomstandigheden hebben een groot effect op de recente schommelingen in de meetresultaten van de waterkwaliteit’, zegt hij. Het was een zeer nat jaar, wat de meetresultaten positief kan beïnvloeden.
Woensdag raakten de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Vooruit het nog eens over een nieuw mestactieplan. Europa dringt bij Vlaanderen al langer aan om maatregelen te nemen tegen slechte waterkwaliteit en de nitraatverontreiniging.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier