Hoe El Nino Afrika ontwricht

Maïsplant in Zuid-Afrika © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Op internationaal vlak gaat het merendeel van de aandacht op dit moment naar vluchtelingen en terreur waardoor de droogte en de honger in ontwikkelingslanden genegeerd wordt’, kaart journalist en columnist Geoffrey Johnston aan.

Zo’n 29 miljoen mensen in het zuiden van Afrika lijden op dit moment honger. Extreme droogte, veroorzaakt door het weerfenomeen El Nino, doet oogsten mislukken en put veestapels uit. Hoewel Afrika sowieso al een droog continent is, wordt dit nu versterkt door het mysterieuze natuurverschijnsel. Volgens wetenschappers van de Verenigde Naties zal deze extreme droogte nog aanhouden tot april of mei. Al zijn er geen garanties. Aangezien de aarde steeds meer opwarmt, is het moeilijk om de huidige El Nino te vergelijken met die uit 1998 of 1983, waarschuwen wetenschappers van de NASA.

Hoewel El Nino eens in de drie tot zeven jaar voorkomt, tasten ook wetenschappers over verschillende elementen nog in het duister. Wat vaststaat is dat de winden tijdens El Nino feller waaien rond de evenaar dan gewoonlijk en dat het water in het oosten van de Grote Oceaan fel opwarmt. In het Westen zorgt El Nino voor meer regen, terwijl het Australië op haar beurt geconfronteerd wordt met droogte. Ook aardverschuivingen door hevige regenval kunnen het gevolg zijn. Voorts komt het fenomeen vaak rond kerstmis voor, vandaar de naam El Nino, wat letterlijk ‘kerstkindje’ betekent.

Gedwongen seks

Internationale media lijken op dit moment vooral aandacht te hebben voor vluchtelingen, oorlog en terreur, waardoor de droogte en honger in ontwikkelingslanden genegeerd wordt

‘Internationale media lijken op dit moment vooral aandacht te hebben voor vluchtelingen, oorlog en terreur, waardoor de droogte en de honger in ontwikkelingslanden genegeerd wordt’, schrijft de Canadese journalist en columnist Geoffrey Johnston (Kingston Whig-Standard). ‘Nochtans mag de situatie niet onderschat worden.’

Ethiopië
Ethiopië© iStockphoto

Naast het lichamelijke leed van ondervoeding, ontwrichten de gevolgen ook de maatschappij. Zo halen ouders hun kinderen van school en worden ze ingezet op het land (om toch iets van voedsel te kunnen vergaren). En in sommige gevallen worden meisjes zelfs gedwongen tot seksuele daden in ruil voor voedsel of vee.

Het relatief welvarende Afrikaanse land Zuid-Afrika, is een van de grootste slachtoffers. De productie van mais daalde er het afgelopen jaar met 30 procent in vergelijking met 2014. De regering ziet zich dus genoodzaakt om mais te importeren om aan de vraag te voldoen en een hongersnood te vermijden. Volgens de Zuid-Afrikaanse krant IOL lijden vooral kleine boeren onder de droogte en pleegden enkele landbouwers reeds zelfmoord, omdat ze geen uitweg meer zagen voor hun miserabele situatie.

De humanitaire ramp in Ethiopië is vergelijkbaar met die in Syrië. Zo’n 400.000 kinderen zijn acuut ondervoed

Save The Children

In het Oost-Afrikaanse land Ethiopië dreigt de ergste droogte in 50 jaar, met een hongersnood tot gevolg die het leven kan kosten aan 10 tot 15 miljoen mensen. Vooral de noordelijke Ethiopische regio Tigray is hard getroffen, dezelfde regio waar ook in 1984 een hongersnood plaatsvond. ‘We wisten dat er een enorm sterke El Nino op komst was, maar dit overtreft al onze verwachtingen’, aldus David Del Conte (VN). De organisatie Save The Children vergelijkt de humanitaire crisis wat omvang betreft zelfs met de crisis in Syrië. ‘Zo’n 400.000 kinderen zijn acuut ondervoed’, luidt het.

Buurland Zuid-Soedan, dat de afgelopen 2 jaar geteisterd werd door een bloedige burgeroorlog, telt 2,8 miljoen mensen die (voedsel)hulp nodig hebben, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Minstens 40.000 personen verkeren in acute nood. Bijzonder zorgwekkend is het feit dat de huidige periode voor Zuid-Soedan normaal gezien de beste periode van het jaar is: er is net geoogst en dat betekent dat er voedsel genoeg zou moeten zijn. ‘Als er nu al schaarste is, wordt dat straks, in het komende magere seizoen (tussen april en juli), nog veel erger’, aldus Unicef.

En net nu keurde de overheid een controversiële wet goed. Het aantal buitenlandse ontwikkelingswerkers wordt sterk gecontroleerd en gelimiteerd. Een rergeringswoordvoerder legde aan het Duitse persbureau DPA uit dat wet er moest komen omdat ngo’s ‘inheemse medewerkers enkel minderwaardige jobs geven.’

Door de droogte kampen zowat 2,5 miljoen mensen in Zimbabwe met een ernstig voedseltekort, aldus de autoriteiten. ‘We moeten in binnenland en buitenland dringend fondsen verwerven’, zegt lokaal regeringsminister Savioir Kasukuwere. President Robert Mugabe riep in verschillende regio’s op het platteland de noodtoestand uit.

Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) is het aantal kinderen dat te klein geboren wordt door ondervoeding het hoogst in Madagaskar, Malawi, Mozambique en Zambia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content