Hitte doet hagedissen van geslacht veranderen
Klimaatverandering zou vrouwelijke hagedissen volledig kunnen uitroeien, menen experts.
De vrouwelijk baardagame, een dier uit een geslacht van hagedissen in Australië, dreigt te verdwijnen door klimaatverandering, zo staat te lezen in het wetenschappelijk vakblad Nature. De diersoort verandert immers van geslacht naarmate de aarde warmer wordt.
Het geslacht van sommige reptielen wordt niet bepaald door sekschromosomen maar door hoe warm ze het hebben in de broedtijd. Dat was evenwel – tot nog toe- niet het geval voor hagedissen. Daar komt nu verandering in, nu de temperatuur op aarde steeds toeneemt
Een team van onderzoekers van de universiteit van Canberra onderzocht wilde hagedissen met mannelijke chromosomen, maar met vrouwelijke uiterlijke kenmerken. Wanneer die vrouwtjes met normale mannetjes paarden, werd het geslacht van de kinderen niet bepaald door sekschromosomen, maar door de temperatuur van de broedtijd.
Ook bij de mens?
Het is de eerste keer dat een dergelijke geslachtsverandering bij reptielen in het wild werd gerapporteerd. Eerder konden onderzoekers in een labo ook al aantonen dat warme temperaturen het geslacht van een dier kan doen veranderen.
Bovendien ontdekten de onderzoekers dat de hagedissen die vrouwelijke eigenschappen vertoonden, maar mannelijke chromosomen hadden, betere moeders waren omdat ze meer eieren leggen.
Een van de auteurs van de studie waarschuwde dat het aantal geslachtsveranderingen zou kunnen stijgen als de opwarming van de aarde voortduurt en dat het geslacht van de hagedissen volledig bepaald zou kunnen worden door de temperatuur, zoals bij andere reptielen.
De hitte zou hetzelfde effect kunnen hebben bij andere diersoorten, maar niet bij de mens, zo stellen de wetenschappers. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier