Gelukkigste land ter wereld is beste klimaatleerling van de klas

'Zelfs de kleinste staten maken ernst van de strijd tegen de klimaatverandering' © Reuters

In Bhutan wonen niet alleen de gelukkigste mensen, maar ook de klimaatvriendelijkste mensen.

Het koninkrijkje Bhutan in de Himalaya is het meest klimaatvriendelijke land ter wereld. Het absorbeert drie keer meer CO2 dan het uitstoot, en dat is vooral te danken aan de wouden.

Bhutan dankt de koppositie aan de Carbon comparator van de Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), die de klimaatinspanningen van de verschillende landen vergelijkt. Uit de berekening blijkt dat Bhutan drie keer meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan de 700.000 inwoners van het land uitstoten.

Groot is die uitstoot niet: een groot deel van het land is nog niet aangesloten op het stroomnet, en de meeste stroom wordt opgewekt met waterkracht.

Wereldrecord

Tegelijk spelen de uitgestrekte bossen een rol als CO2-opslagvat. Bijna driekwart van Bhutan is bedekt met wouden, en de regering wil dat percentage nog hoger. Dat het niet bij loze beloften blijft, bewees ze vorig jaar al toen er bijna vijftigduizend bomen werden geplant in één uur – een wereldrecord.

“De meeste mensen zouden Bhutan niet snel bovenaan een internationale lijst zetten, behalve dan misschien als meest gelukkige land ter wereld”, zegt Richard Black, directeur van de ECIU. “Maar deze berekening toont aan dat zelfs de kleinste staten ernst maken van de strijd tegen de klimaatverandering.”

Dat Bhutan de klimaatverandering ernstig neemt, is niet verwonderlijk. Het land is in sterke mate afhankelijk van de gletsjers in de Himalaya en kijkt aan tegen problemen met de watervoorziening, extreem weer en gevolgen voor het ecosysteem. (IPS/TE)

Partner Content