Dit zijn de dieren van het jaar
Op 2 juni kwam de ooievaar langs bij de panda’s in Pairi Daiza. Tian Bao, zo heet de ondertussen stevige kleuter. Bij zijn geboorte was hij niet meer dan een roze wormpje, maar ondertussen doet de schattige babypanda de kassa serieus rinkelen in het dierenpark.
De trofee voor minst benijdenswaardige kat is voor die van Julian Assange. Assange die vastzit in de ambassade van Ecuador in Londen verveelt zich blijkbaar zo hard dat hij zijn kat lelijke dassen aandoet. Embassy Cat heeft ondertussen ook zijn eigen Twitter- en Instagrampagina.
In Ecuador zelf (en in de rest van de wereld) haalde deze doodsbange luiaard het nieuws. Het diertje probeerde een straat over te steken, maar raakte vast in het verkeer. Hij hield zich dan maar krampachtig vast aan een paaltje in het midden van de weg. Het dier werd uiteindelijk gered door de politie.
In de Cincinatti Zoo in Ohio werd de 17-jarige gorilla Harambe doodgeschoten toen het vierjarige jongetje Isaiah in zijn verblijfplaats viel en het dier gevaarlijk met het kind begon te dollen. Meteen werd de harde beslissing genomen om Harambe dood te schieten. Een verdovingsmiddel zou te traag gewerkt hebben.
In Japan werd wel een verdovingsmiddel gebruikt om een ontsnapte chimpansee te vangen. Chacha zette een Japanse stad volledig op stelten nadat hij uit een dierentuin was uitgebroken. ChaCha was in een telefoonpaal geklommen en vertikte het om nog naar beneden te komen.
De goudfazant heeft dan misschien dit jaar niets bijzonders gedaan, hij werd wel wereldberoemd vanwege zijn gelijkenis met een pas verkozen Amerikaanse president.
De leguaan uit de geweldige reeks ‘Planet Earth II’ krijgt van ons de Oscar voor beste actiescène van het jaar. Het filmpje waarin het jonge dier werd achternagezeten door een leger slangen deed ons meer schrik aanjagen dan de spannendste James Bond-scène ooit.
Door de economische crisis vinden heel wat Venezolanen het moeilijk om hun huisdieren nog te eten te geven. Ze dumpen hun trouwe viervoeters dan maar massaal op straat.
In Noorwegen werden meer dan 300 rendieren doodgebliksemd. Het gaat om een van de dodelijkste blikseminslagen ooit in het land. Daarnaast raakte in 2016 ook nog bekend dat rendieren krimpen door de klimaatverandering.
In 2016 zagen we het ontstaan van een bizar nieuw type van beer op de Noordpool: de grizzlybeer-ijsbeer-hybride, een kruising tussen de twee imponerende berensoorten, ook wel ijzzlyberen of grijsberen genoemd. Grizzlyberen in Alaska en Canada trekken steeds vaker naar het noorden door de opwarming van de aarde. Daar kunnen ze al eens in contact komen met ijsberen, die aan de kust leven.
De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN heeft in 2016 de giraf toegevoegd aan haar ‘rode lijst’ met bedreigde diersoorten. Als reden voor de achteruitgang van de giraf worden verschillende, vooral menselijke factoren aangehaald, zoals onder meer de stroperij en het verlies van hun natuurlijke leefgebied.
De muizen hadden het zwaar te verduren in 2016. Ze werden er valselijk van beschuldigd de archieven van de Brusselse tunnels te hebben opgegeten en daarnaast werd ook nog eens het pijnlijke lot van de muizen in de laboratoria van de VUB duidelijk door een undercoverfilmpje door dierenrechtenorganisatie GAIA. Zo wordt volgens GAIA de nek van muizen gebroken met een pen of een schaar, zonder onvoldoende controle of een dier daadwerkelijk dood is, en worden pasgeboren muizen levend in de diepvries gestoken.
Ook in 2016 kwam het dossier van het onverdoofd slachten op de tafel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts terecht. De Raad van State oordeelde dat een algemeen verbod op onverdoofd slachten afbreuk doet aan de godsdienstvrijheid. Weyts gaat echter door met zijn strijd tegen het onverdoofd slachten.
Dit was 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier