De 10 vreemdste zwangerschappen in het dierenrijk
Olifanten hebben van alle landieren de langste zwangerschap . De dracht van olifantenvrouwtjes kan oplopen tot een periode van 23 maanden. Ze brengen ook grote baby’s ter wereld. Pasgeboren olifanten wegen ongeveer 105 kilogram.
De embryo’s van een franjehaai groeien heel langzaam, met slechts 1,4 centimeter per maand. De zwangerschap van de haaien duurt daardoor nog veel langer dan die van olifanten. De totale zwangerschap wordt geschat op 3,5 jaar.
Voor een buidelrat verloopt een zwangerschap veel gemakkelijker. Het duurt slechts een tweetal weken. De buidelrat moet haar hulpbehoevende baby’tjes wel nog twee à drie maanden lang in haar buidel dragen
Bij zeepaardjes raken de mannetjes zwanger van de vrouwtjes. Het mannetje ontwikkelt de eitjes in een soort buidel op de buik. Dat de bevruchting in een mannetje plaatsvindt, is heel uitzonderlijk.
Hondenvrouwtjes kunnen van heel veel puppy’s tegelijkertijd bevallen. Het record staat volgens het Guinness Book of World Records op 24 puppy’s. In 2004 leverde een hond van het ras Mastino Napoletano in Groot-Brittannië deze prestatie. 20 van de 24 puppy’s overleefden de bevalling.
Cavia’s kunnen al op heel jonge leeftijd zwanger worden als ze nog maar vier weken jong zijn. De dieren zijn trouwens na de bevalling al heel snel opnieuw vruchtbaar.
Voor dolfijnen is een zwangerschap heel lastig. Ze ondergaan tijdens die periode heel wat fysieke veranderingen. Door de zwangerschap worden ze veel zwaarder en zwemmen ze veel trager.
Een negenbandgordeldier kan de zwangerschap vertragen. Het kan de embryo’s in een slapende toestand houden tot de omstandigheden goed zijn voor een zwangerschap.
De chimpansee lijkt heel sterk op de mens. De bevalling verloopt ook heel vergelijkbaar als bij ons. De babychimpansee komt ter wereld met het gezicht van de moeder afgewend. Wetenschappers gingen er lang van uit dat dit enkel bij de mens gebeurde.
Octopussen geraken technisch gezien niet zwanger want ze leggen eieren. Hun tragische voortplanting is wel speciaal. Bij de voortplanting gebruiken de mannetjes een arm om zakjes gevuld met sperma in de vrouwelijke mantelholte te brengen. De mannetjes sterven enkele maanden na de geslachtsgemeenschap. Het vrouwtje legt na de bevruchting ongeveer 200.000 eitjes en sterft meestal ook als de eieren uitkomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier