De Klimaatoptimisten Geert Noels en dochter Jolien over de klimaatopwarming: ‘Meeste wetenschappers zijn het erover eens: het worstcasescenario is afgewenteld’
Opinie | Patrick Dupriez 'Zijn de federale onderhandelaars bezig met de effecten van klimaatverandering op ons welzijn en de overheidsfinanciën?'
Milieu Milieu Kleinere varkensstapel oorzaak van verbetering waterkwaliteit? De kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaamse landbouwgebieden verbetert, mogelijk door een afname van de veestapel. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over de waterkwaliteit in landbouwgebieden.
Natuur Natuur Aantal uitheemse soorten in de Noordzee ruim verdrievoudigd Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Wolvenjacht is in Vlaanderen (en Europa) nog niet voor morgen' De versoepeling van de beschermingsstatus van de wolf in Europa lijkt onomkeerbaar nu de permanente commissie onder het Verdrag van Bern vorige week heeft ingestemd met het verlaagd beschermingsniveau. Toch is wolvenjacht in onze regio’s nog niet voor morgen, beargumenteert Hendrik Schoukens. De Europese Commissie lijkt de wolf op te offeren in zijn strijd om de ziel van het platteland terug te winnen. Maar het zou van een kale reis terug kunnen komen in deze hopeloos achterhaalde symbolenstrijd.
Klimaat Klimaat Op een na warmste november bevestigt dat 2024 warmste jaar ooit wordt De afgelopen maand november was de op een na warmste novembermaand ooit opgetekend, met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 14,10 graden Celsius. Daarmee lag de temperatuur 1,62 graad Celsius boven het pre-industriële gemiddelde en was het de zestiende maand van de afgelopen zeventien maanden waarin de temperatuur meer dan 1,5 graad Celsius boven dat gemiddelde uitkwam.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de veldspitsmuis kan zo in een reclame voor tandpasta Muizen in huis, dat zijn huismuizen of huisspitsmuizen. Beide zien er muisachtig uit, maar ze zijn slechts ver familie van elkaar.
Klimaat Klimaat Geograaf Gerard Govers: ‘Waarom zouden we onze veilige kerncentrales niet meer mogen gebruiken?’ ‘Altijd het negatieve benadrukken, dat motiveert de mensen niet’, zegt Gerard Govers. Volgens de Leuvense professor beginnen onze klimaatinspanningen te renderen, al wil ook hij niet ‘blind optimistisch’ zijn.
Klimaat Klimaat Internationaal Gerechtshof buigt zich twee weken lang over klimaatvraagstuk Het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, zal zich vanaf maandag twee weken lang buigen over het klimaatvraagstuk. Op vraag van de Algemene Vergadering van de VN moet het ICJ met een advies op de proppen komen dat een juridisch antwoord biedt op twee vragen: welke verplichtingen hebben landen onder het internationaal recht om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen en wat zijn de juridische gevolgen als ze dat niet doen?
Natuur Natuur Dirk Draulans' Beestenboel: De oogstelen van de barnsteenslak fungeren als tussenstation in het leven van een weerzinwekkende parasiet Een van de elementen die de grote Charles Darwin ertoe brachten om te gaan twijfelen aan de echtheid van een god als schepper van het leven, was het besef van het bestaan van parasieten met een in onze ogen gruwelijke levenswijze. In Darwins ogen zou een god nooit zoiets maken. Een geschikte kandidaat voor zijn …
Milieu Milieu Dierenrechten: ‘Het is denkbaar dat koeien in stallen binnenkort meer ‘rechten’ krijgen' Het debat over dierenrechten woedt volop. Hoever kunnen we gaan in het verlenen van rechten aan niet alleen de natuur, maar ook aan individuele dieren?
Klimaat Klimaat 2024 is het natste jaar ooit: ‘Een gevolg van toeval én klimaatverandering’ Ruim een maand voor het eind van het jaar staat al vast dat 2024 het natste jaar is sinds het begin van de metingen in Ukkel. Meteoroloog David Dehenauw en klimatoloog Niels Souverijns leggen uit hoe dat kon gebeuren.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De Great Spine of Africa-expedities brengen een antwoord op de waterzekerheid, die een grote zorg in Afrika is In partnership met Rolex De Kasaï, een belangrijke zijrivier van de Congo-rivier, heeft mogelijk een andere bron dan tot nog toe werd aangenomen. Dat ontdekte de Perpetual Planet Initiative-partner en Zuid-Afrikaanse milieubeschermer Steve Boyes. Zijn team brengt weinig bekende Afrikaanse rivieren wetenschappelijk in kaart. Vooral in Afrika is water een belangrijke bekommernis. De Great Spine …
Klimaat Klimaat Wereld reageert verdeeld op resultaat klimaattop in Bakoe De wereld reageert verdeeld op het akkoord op de VN-klimaattop in Bakoe. Meer dan 32 uur na het voorziene einde werd beslist dat ontwikkelde landen engageren zich engageren om tegen 2035 met 'minstens' 300 miljard dollar over de brug te komen.
Politiek Politiek Waarom Groen ‘het klimaat’ in zee moet dumpen Zelden reageerde de publieke opinie de laatste jaren zo apathisch op een klimaattop dan de voorbije week in Bakoe. Het leert andermaal wat we al wisten: dat het politieke klimaat niet gunstig is voor partijen met een ecologische boodschap. Kijk maar naar de voorzittersverkiezingen bij Groen. De kopstukken van de partij ‘durven’ hun partij niet meer te leiden. Hoe kan zo’n partij de samenleving dan nog gidsen? Het lijkt hoog tijd voor een stevige bijsturing van het groene verhaal – of toch van de wending die het plot genomen heeft.
Milieu Milieu Bedrijven achter alliantie tegen plasticvervuiling 'maakten 1000 keer meer plastic dan ze hebben opgeruimd' De vijf voortrekkers in een industriële alliantie tegen plastic afval hebben samen ruim duizend keer meer plastic geproduceerd dan de alliantie heeft opgeruimd, blijkt uit onderzoek door Greenpeace. 'Je kunt je geen duidelijker voorbeeld van greenwashing voorstellen.'
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: mannetjes dwingen vrouwtjesjuffers tot kamasutra-achtige acrobatieën Libellen behoren tot de soorten waarvan de jeugd er helemaal anders uitziet dan de volwassen vorm. Libellenlarven leven onderwater en zijn voor hun biotoopgenoten monsterachtige vreetmachines, terwijl de adulten van zeker de kleinere soorten – juffertjes geheten – als fragiele elfjes boven water dartelen. De meeste libellen overwinteren als larve in het plantaardig afval op …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Christine Lagarde heeft niet gezegd dat contant geld afgeschaft moet worden om klimaatverandering tegen te gaan Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde gezegd hebben dat cash geld moet worden afgeschaft om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat klopt niet. In de video zegt Lagarde enkel dat de impact van bankbiljetten op het milieu moet worden verminderd. Uit de klimaatstrategie blijkt dat de ECB dat wil doen door bankbiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen te vervaardigen.
Opinie | Piet Ruig Opinie | Piet Ruig 'Klimaatbeleid is duur, maar klimaatrampen opkuisen is eindeloos veel duurder' 'Terwijl we op het punt staan om dit jaar nog de 1,5 graad te overschrijden, blijft het speuren naar daadwerkelijk financieel realisme over klimaatinvesteringen in de Belgische politiek', schrijft Piet Ruig van Fairfin naar aanleiding van de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Bakoe.
Milieu Milieu Eva Fillet ziet trekpaarden als de toekomst van ecologisch natuurbeheer: 'Ons werk is waardevol, maar onvoldoende erkend' Eva Fillet (27) uit Halle ziet sleepwerk met trekpaarden als de toekomst van ecologische landbouw en bosbouw. De positieve effecten ervan zijn legio, de vraag ernaar lijkt te groeien. Toch botst de jonge paardenmenner nog op veel uitdagingen. 'Ik heb moeten vechten voor mijn plek.'
Milieu Milieu Natuurorganisaties vragen verbod op PFAS-houdende pesticiden na bericht over drinkwater Vier natuurorganisaties, PAN Europe, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Natuurpunt, hebben vrijdag een verbod op PFAS-houdende pesticiden gevraagd. De reactie komt er op het nieuws dat trifluorazijnzuur (TFA) in drinkwater werd aangetroffen. TFA is de kleinste PFAS-variant.
Milieu Milieu Kleinste PFAS-variant aangetroffen in Vlaams drinkwater In drinkwaterbekkens in heel Vlaanderen is trifluorazijnzuur (TFA), de kleinste PFAS-variant, aangetroffen. Dat blijkt vrijdag uit metingen van drinkwaterbedrijf De Watergroep die VRT NWS opvroeg. Het probleem is het grootst in West-Vlaanderen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Het Verdronken Land van Saeftinghe: hoe Vlaamse oernatuur ons tegen het stijgende zeewater beschermt (video) De natuur is onze beste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis, stellen experts. ‘Zonder dit unieke moerasgebied liep de stad Antwerpen al meermaals onder water.’
Milieu Milieu Als dieren het zwarte schaap zijn: ‘De huismus kreeg de schuld voor slechte oogsten’ Als dieren tegenwoordig verdwijnen, is dat doorgaans de schuld van de mens. Maar die construeert graag verhalen om hén de schuld te geven van zijn eigen falen.
Milieu Milieu De rode bosmier krijgt het zwaar te verduren als gevolg van de teloorgang van onze natuur. Ze is zeker niet de talrijkste mierensoort in ons land, maar misschien is de rode bosmier wel de opvallendste, door de grote nesten die ze goed zichtbaar in vooral bosranden bouwt. Ze stond al vroeg op de agenda van bosbeschermers, omdat ze een regulerende rol zou spelen in de strijd tegen voor de bosbouw schadelijke …
Milieu Milieu Nederlandse beroepsprocedures tegen ethaankraker in Antwerpen na overleg tijdelijk uitgesteld De Vlaamse regering heeft vrijdag een akkoord gesloten met de Nederlandse provincies die aan Vlaanderen grenzen over de stikstofproblematiek. De beroepsprocedures tegen de ethaankraker van Ineos worden tijdelijk uitgesteld.
Klimaat Klimaat 2024 wordt warmste jaar ooit: eerste jaar dat het 1,5°C warmer was dan gemiddeld 2024 zal vrijwel zeker worden uitgeroepen tot het warmste jaar sinds het begin van de metingen en wordt ook voor het eerst anderhalve graad Celsius warmer dan gemiddeld. Dat zegt het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen C3S.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Na de overstromingen in Spanje: dit is het nieuwe normaal, hoeveel doden moeten er vallen voor de ernst van de klimaatopwarming doordringt?’ Het zijn intrigerende vragen: hoe frequent moeten zware natuurrampen worden voordat het bij beleidsmakers doordringt dat het weersysteem wereldwijd tiltslaat? En hoeveel doden moeten er vallen voor we ons collectief bewust worden van de ernst van de situatie?
Natuur Natuur VN-biodiversiteitstop eindigt zonder akkoord over financiering: 'Onaanvaardbaar' Dat de VN-biodiversiteitstop in het Colombiaanse Cali zaterdag is geëindigd zonder dat er een akkoord werd gevonden over de financiering is 'onaanvaardbaar en teleurstellend'. Dat zegt Greenpeace in een reactie.
Klimaat Klimaat Update Ruim 200 mensen omgekomen in Spanje: 'We verhogen de kans op extreem weer op de slechtst mogelijke manier' De dodentol in het oosten en zuiden van Spanje is opgelopen tot 205. De extreme regenval in het land is direct gelinkt aan klimaatverandering, zegt World Weather Attribution (WWA), verbonden aan het prestigieuze Imperial College London.
Klimaat Klimaat Klimaatmars op 10 november in Brussel Op 10 november, aan de vooravond van de COP29, organiseert Rise For Climate Belgium een klimaatmars, onder meer ook uit solidariteit met het oplopende aantal slachtoffers van het noodweer in Spanje. In Spanje zijn er ondertussen een honderdtal mensen om het leven gekomen bij plotse overstromingen als gevolg van hevige regen en noodweer. De Spaanse …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten ‘Rolex and National Geographic Perpetual Planet Amazon Expedition’ eindigt met baanbrekende besluiten In partnership met Rolex Van 2022 tot 2024 onderzocht de "Rolex and National Geographic Perpetual Planet Amazon Expedition" de meer dan 2700 kilometer lange Amazone. De expeditie werd onderverdeeld in zeven projecten. De overkoepelende kernvraag was: wat is de impact van klimaatverandering, ontbossing, vervuiling en verlies van biodiversiteit op de water- en ecosystemen van de …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Gaan we binnenkort ook landbouwgewassen vaccineren? Wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is om planten te vaccineren tegen ziekte. Dat zou het gebruik van pesticiden kunnen verlagen en de wereldwijde voedselvoorziening kunnen versterken, zeggen ze.
Klimaat Klimaat VN: 'Wereld in beste scenario op weg naar opwarming van 2,6 graden' Zonder drastische maatregelen door vooral alle geïndustrialiseerde landen zullen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 niet worden gehaald. Dat zegt het VN-milieuprogramma UNEP donderdag in een nieuw jaarlijks rapport, dat gepubliceerd wordt voor de klimaatconferentie in Bakoe (COP29). "Als landen de huidige beloftes niet implementeren en daarna een heel wat grotere ambitie …
Opinie | Jan Mertens Opinie | Jan Mertens 'De zondvloed is geen privézaak' 'Wat vandaag vaak wordt voorgesteld als zogenaamd ‘verantwoord’ beleid, is in de feiten echter vooral schuldig verzuim. Het niet ernstig nemen van de klimaatuitdaging zal alleen maar leiden tot gigantische kosten en toenemende ongelijkheid', schrijft Jan Mertens van Oikos na het recente natuurgeweld in de Verenigde Staten.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Natuurherstel rendeert: 1 euro levert er 8 op voor de samenleving De VN-biodiversiteitstop COP16 gaat maandag van start in het Colombiaanse Cali. Een van de doelstellingen is het herstel van 30 procent van de aangetaste ecosystemen.
Klimaat Klimaat Hoe tuinbouwbedrijven geld verdienen aan een Vlaamse klimaatmaatregel Veel overheidsmaatregelen tegen de klimaatopwarming zijn ondoeltreffend of zelfs contraproductief. Zoals in de Vlaamse tuinbouw.
Klimaat Klimaat '77 procent van de koralen onderging recent hittestress' Koralen verbleken momenteel wereldwijd meer dan ooit tevoren als gevolg van de hoge temperaturen in de oceanen. Dat stelt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Zigzaggevel kan gebouwen verkoelen Koelmechanismen in gebouwen zijn vaak duur. Onderzoekers stellen nu een speciale bouwstijl voor die zorgt voor aangename temperaturen - zonder dat er energie nodig is.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Bomen planten om het klimaat te redden? Laat de natuur het zelf doen Massaal bomen planten om het klimaat te redden: werkt dat? Zeker, maar in bijna de helft van de gevallen is het nog beter om de natuur het werk zelf te laten opknappen, stelt een studie in Nature.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Eco-ingenieur Nadina Galle: ‘Investeringen in natuur stimuleren de welvaart’ Ecologisch ingenieur Nadina Galle (32) laat zien hoe een goede mix van natuur en bebouwing steden gezonder en leuker maakt. ‘Groen is geen luxe, maar essentieel voor ons welzijn.’
Milieu Milieu Aantal wilde dieren met 73 procent afgenomen door ontbossing en klimaatcrisis Volgens het nieuwste Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied maar liefst 95 procent van de wilde dieren verdwenen.
Milieu Milieu Natuurbeheer: een beslissing aanvechten? Het is David tegen Goliath – én tegen het Agentschap Natuur en Bos Het Agentschap voor Natuur en Bos is een Vlaamse overheidsinstantie die onze natuur moet bewaren en beheren. Helaas moeten rechters de ambtenaren geregeld bij de les houden.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Fietsvakanties steeds populairder, ondanks obstakels: 'Wallonië is veruit de minst geschikte regio om te fietsen' De fiets als reismiddel zit in de lift, met dank aan de coronacrisis. Duurzamer, flexibeler, dichter bij de lokale cultuur: de fiets overtuigt zelfs de meest onsportieve reizigers.
Natuur Natuur Arachnofobie: kruipen spinnen 's nachts echt in onze monden? Er zijn bijna geen gevaarlijke spinnen in Europa, maar toch zijn mensen er altijd banger voor geweest dan voor bijna elk ander dier. ‘Eeuwenoude christelijke demonisering van de spin is daar niet vreemd aan.’
Opinie | Krien Hansen Opinie | Krien Hansen 'Wie viert er vandaag met ons de wilde dieren?' 'Het is hoog tijd dat we dieren (en bij uitbreiding de natuur), niet langer als gebruiksvoorwerp zien', schrijft Krien Hansen van Vogelbescherming Vlaanderen op Werelddierendag.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'De nieuwe Vlaamse regering offert onze natuur gewoon op' Het akkoord van de nieuwe Vlaamse regering blinkt uit in holle volzinnen over klimaat en natuur, stelt bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans. Het lijkt deels geschreven op de studiedienst van de Boerenbond.