Klimaat Storm Eowyn: stroomuitval in Ierland, geen treinen in Schotland, beperkte gevolgen in Vlaanderen
Natuur Ruzie over de zeearenden: conservator natuurgebied De Blankaart beschuldigd van 'nestverstoring'
De Klimaatoptimisten Hoe weerbaar zijn onze drinkwaterbronnen? ‘We moeten zoetwater koesteren’ (video)
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Denk je dat er ook maar één orka is die ooit gevraagd heeft om in gevangenschap te kunnen leven?' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans reflecteert over wat er moet gebeuren met de 55 orka’s die wereldwijd nog in dolfinaria gehouden worden.
Klimaat Klimaat Het is nu ook officieel: 2024 was het warmste jaar ooit. 'Dit was een rampjaar' Met een temperatuur die 1,6 graad Celsius hoger lag dan het pre-industriële gemiddelde was 2024 het eerste jaar waarin de ondergrens van het Klimaatakkoord van Parijs - 1,5 graad Celsius boven het pre-industriële gemiddelde - werd doorbroken
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Stellantis ontwikkelt ‘groene’ dieselmotor Heeft de dieselmotor nog een toekomst dankzij plantaardige olie? Stellantis denkt van wel.
Wereld Wereld Bosbranden Los Angeles: 30.000 bewoners krijgen evacuatiebevel In het noorden van Los Angeles hebben meer dan 30.000 bewoners een evacuatiebevel gekregen door branden in de heuvels rond de Amerikaanse stad. Dat meldt het lokale hoofd van de brandweer aan Amerikaanse media. Er woeden drie branden die snel uitbreiden en al meerdere gebouwen in de as hebben gelegd.
Natuur Natuur Schuchtere paardenanemonen overleven hittegolven gemakkelijker dan assertieve Zeeanemonen zijn vastzittende mariene diertjes. Ze zien eruit als een krans van tentakels boven op een steel, waardoor ze wat van bloemen hebben – vandaar hun naam. Voor ons deel van de Noordzee zijn tien soorten beschreven. De bekendste is de paardenanemoon, soms zeetomaat geheten, omdat ze dikwijls uniform rood tot bruinrood gekleurd is. Ze …
Natuur Natuur Waarom we wat vriendelijker moeten zijn over en tegen de rat Wie huisdieren zegt, denkt aan katten en honden. Maar het meest succesvolle huisdier is ook een van de meest verguisde dieren ter wereld: de rat. Ze profiteert ten volle van onze dominante aanwezigheid.
Nieuws Nieuws Hebben Geert en Jolien Noels gelijk? ‘Het meest extreme klimaatscenario is heel onwaarschijnlijk, maar nog altijd mogelijk’ Volgens het IPCC is het ergst denkbare klimaatscenario een stijging van 5°C boven het pre-industriële niveau tegen 2100. Dat scenario is volgens experts door de energietransitie heel onwaarschijnlijk geworden. ‘Maar we zitten nog altijd op een sneltrein richting een onaanvaardbaar heftige klimaatimpact.’
Milieu Milieu Olievlek in Zwarte Zee blijft uitdijen De olievlek in de Zwarte Zee blijft uitdijen. Er is nu ook vervuild zand aangetroffen op twee extra stranden op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim, zo heeft het Russische ministerie voor Noodsituaties donderdag meegedeeld. Het gaat om een strand nabij de stad Kertsj en een ander strand nabij het Tobetsjikskoje meer. Op 15 december …
Klimaat Klimaat Definitieve cijfers: 2024 was natste jaar ooit (en derde somberste en vijfde warmste) Het voorbije jaar zijn een aantal weerrecords voor ons land gebroken, zo bevestigt het KMI woensdag in zijn definitief jaaroverzicht. 2024 was het natste jaar ooit in Ukkel. Qua zonneschijn het derde somberste jaar en qua temperaturen het vijfde warmste sinds het begin van de metingen in 1833. Wereldwijd was 2024 het warmste jaar ooit.
Klimaat Klimaat Klimaatverandering veroorzaakte gemiddeld 41 extra gevaarlijke hittedagen in 2024 De klimaatverandering heeft in 2024 gemiddeld 41 extra gevaarlijke hittedagen veroorzaakt. Dat blijkt vrijdag uit het jaaroverzicht van World Weather Attribution (WWA) en Climate Central, twee organisaties die becijferen in welke mate extreme weerfenomenen waarschijnlijker en intenser zijn geworden als gevolg van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Geert Noels en dochter Jolien over de klimaatopwarming: ‘Meeste wetenschappers zijn het erover eens: het worstcasescenario is afgewenteld’ Geert Noels en dochter Jolien hebben zo hun bedenkingen bij de apocalyptische verhalen over de opwarming van de aarde: ‘We zouden dat luid en duidelijk moeten roepen: de strijd tegen de opwarming van de aarde zorgt ook voor een betere gezondheid van de mensen, meer maatschappelijke samenhang en minder verzuring.’
Opinie | Patrick Dupriez Opinie | Patrick Dupriez 'Zijn de federale onderhandelaars bezig met de effecten van klimaatverandering op ons welzijn en de overheidsfinanciën?' 'Naarmate de werkelijkheid van de klimaat- en biodiversiteitscrisis ernstiger en urgenter wordt, lijkt het erop alsof velen ervoor kiezen om dat vooral niet te willen zien', schrijft Patrick Dupriez. Hij roept de partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering op om klimaat en milieu niet uit het oog te verliezen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De sporen van dieren volgen met de CyberTracker van Louis Liebenberg In partnership met Rolex In 1997 creëerde Louis Liebenberg een digitale tool waarmee inheemse trackers (spoorzoekers) hun observatie van dieren kunnen registreren en uitwisselen voor leefmilieubehoud en andere, soms verrassende doeleinden. Met de steun van Rolex werd de CyberTracker wereldwijd populair en krijgt het toestel nu een upgrade. De CyberTracker als onmisbare tool voor inheemse …
Klimaat Klimaat Zorgt klimaatverandering voor meer droogte of juist voor meer nattigheid? Nee, het was niet alleen een gevoel, en ja, uw gezeur over het weer was niet ongegrond. Volgens de harde data van het KMI was 2024 het natste jaar sinds het begin van de metingen in Ukkel. Dat had te maken met een toevallige samenloop van weerkundige variabelen, maar ook de invloed van klimaatopwarming is onmiskenbaar.
Klimaat Klimaat Verkoeling in de stad: de juiste boom op de juiste plaats is essentieel Bomen kunnen steden aanzienlijk verkoelen, maar nieuw onderzoek stelt nu dat boomkruinen ook warmte kunnen vasthouden, om die 's nachts weer af te geven. De onderzoekers willen hiermee geen verwarring zaaien, wel stadsplanners helpen bij het kiezen van de meeste geschikte bomen om hittestress zo optimaal als mogelijk tegen te gaan.
Milieu Milieu Kleinere varkensstapel oorzaak van verbetering waterkwaliteit? De kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaamse landbouwgebieden verbetert, mogelijk door een afname van de veestapel. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over de waterkwaliteit in landbouwgebieden.
Natuur Natuur Aantal uitheemse soorten in de Noordzee ruim verdrievoudigd Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens 'Wolvenjacht is in Vlaanderen (en Europa) nog niet voor morgen' De versoepeling van de beschermingsstatus van de wolf in Europa lijkt onomkeerbaar nu de permanente commissie onder het Verdrag van Bern vorige week heeft ingestemd met het verlaagd beschermingsniveau. Toch is wolvenjacht in onze regio’s nog niet voor morgen, beargumenteert Hendrik Schoukens. De Europese Commissie lijkt de wolf op te offeren in zijn strijd om de ziel van het platteland terug te winnen. Maar het zou van een kale reis terug kunnen komen in deze hopeloos achterhaalde symbolenstrijd.
Klimaat Klimaat Op een na warmste november bevestigt dat 2024 warmste jaar ooit wordt De afgelopen maand november was de op een na warmste novembermaand ooit opgetekend, met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 14,10 graden Celsius. Daarmee lag de temperatuur 1,62 graad Celsius boven het pre-industriële gemiddelde en was het de zestiende maand van de afgelopen zeventien maanden waarin de temperatuur meer dan 1,5 graad Celsius boven dat gemiddelde uitkwam.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: de veldspitsmuis kan zo in een reclame voor tandpasta Muizen in huis, dat zijn huismuizen of huisspitsmuizen. Beide zien er muisachtig uit, maar ze zijn slechts ver familie van elkaar.
Klimaat Klimaat Geograaf Gerard Govers: ‘Waarom zouden we onze veilige kerncentrales niet meer mogen gebruiken?’ ‘Altijd het negatieve benadrukken, dat motiveert de mensen niet’, zegt Gerard Govers. Volgens de Leuvense professor beginnen onze klimaatinspanningen te renderen, al wil ook hij niet ‘blind optimistisch’ zijn.
Klimaat Klimaat Internationaal Gerechtshof buigt zich twee weken lang over klimaatvraagstuk Het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, zal zich vanaf maandag twee weken lang buigen over het klimaatvraagstuk. Op vraag van de Algemene Vergadering van de VN moet het ICJ met een advies op de proppen komen dat een juridisch antwoord biedt op twee vragen: welke verplichtingen hebben landen onder het internationaal recht om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen en wat zijn de juridische gevolgen als ze dat niet doen?
Natuur Natuur Dirk Draulans' Beestenboel: De oogstelen van de barnsteenslak fungeren als tussenstation in het leven van een weerzinwekkende parasiet Een van de elementen die de grote Charles Darwin ertoe brachten om te gaan twijfelen aan de echtheid van een god als schepper van het leven, was het besef van het bestaan van parasieten met een in onze ogen gruwelijke levenswijze. In Darwins ogen zou een god nooit zoiets maken. Een geschikte kandidaat voor zijn …
Milieu Milieu Dierenrechten: ‘Het is denkbaar dat koeien in stallen binnenkort meer ‘rechten’ krijgen' Het debat over dierenrechten woedt volop. Hoever kunnen we gaan in het verlenen van rechten aan niet alleen de natuur, maar ook aan individuele dieren?
Klimaat Klimaat 2024 is het natste jaar ooit: ‘Een gevolg van toeval én klimaatverandering’ Ruim een maand voor het eind van het jaar staat al vast dat 2024 het natste jaar is sinds het begin van de metingen in Ukkel. Meteoroloog David Dehenauw en klimatoloog Niels Souverijns leggen uit hoe dat kon gebeuren.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De Great Spine of Africa-expedities brengen een antwoord op de waterzekerheid, die een grote zorg in Afrika is In partnership met Rolex De Kasaï, een belangrijke zijrivier van de Congo-rivier, heeft mogelijk een andere bron dan tot nog toe werd aangenomen. Dat ontdekte de Perpetual Planet Initiative-partner en Zuid-Afrikaanse milieubeschermer Steve Boyes. Zijn team brengt weinig bekende Afrikaanse rivieren wetenschappelijk in kaart. Vooral in Afrika is water een belangrijke bekommernis. De Great Spine …
Klimaat Klimaat Wereld reageert verdeeld op resultaat klimaattop in Bakoe De wereld reageert verdeeld op het akkoord op de VN-klimaattop in Bakoe. Meer dan 32 uur na het voorziene einde werd beslist dat ontwikkelde landen engageren zich engageren om tegen 2035 met 'minstens' 300 miljard dollar over de brug te komen.
Politiek Politiek Waarom Groen ‘het klimaat’ in zee moet dumpen Zelden reageerde de publieke opinie de laatste jaren zo apathisch op een klimaattop dan de voorbije week in Bakoe. Het leert andermaal wat we al wisten: dat het politieke klimaat niet gunstig is voor partijen met een ecologische boodschap. Kijk maar naar de voorzittersverkiezingen bij Groen. De kopstukken van de partij ‘durven’ hun partij niet meer te leiden. Hoe kan zo’n partij de samenleving dan nog gidsen? Het lijkt hoog tijd voor een stevige bijsturing van het groene verhaal – of toch van de wending die het plot genomen heeft.
Milieu Milieu Bedrijven achter alliantie tegen plasticvervuiling 'maakten 1000 keer meer plastic dan ze hebben opgeruimd' De vijf voortrekkers in een industriële alliantie tegen plastic afval hebben samen ruim duizend keer meer plastic geproduceerd dan de alliantie heeft opgeruimd, blijkt uit onderzoek door Greenpeace. 'Je kunt je geen duidelijker voorbeeld van greenwashing voorstellen.'
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: mannetjes dwingen vrouwtjesjuffers tot kamasutra-achtige acrobatieën Libellen behoren tot de soorten waarvan de jeugd er helemaal anders uitziet dan de volwassen vorm. Libellenlarven leven onderwater en zijn voor hun biotoopgenoten monsterachtige vreetmachines, terwijl de adulten van zeker de kleinere soorten – juffertjes geheten – als fragiele elfjes boven water dartelen. De meeste libellen overwinteren als larve in het plantaardig afval op …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Christine Lagarde heeft niet gezegd dat contant geld afgeschaft moet worden om klimaatverandering tegen te gaan Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde gezegd hebben dat cash geld moet worden afgeschaft om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat klopt niet. In de video zegt Lagarde enkel dat de impact van bankbiljetten op het milieu moet worden verminderd. Uit de klimaatstrategie blijkt dat de ECB dat wil doen door bankbiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen te vervaardigen.
Opinie | Piet Ruig Opinie | Piet Ruig 'Klimaatbeleid is duur, maar klimaatrampen opkuisen is eindeloos veel duurder' 'Terwijl we op het punt staan om dit jaar nog de 1,5 graad te overschrijden, blijft het speuren naar daadwerkelijk financieel realisme over klimaatinvesteringen in de Belgische politiek', schrijft Piet Ruig van Fairfin naar aanleiding van de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Bakoe.
Milieu Milieu Eva Fillet ziet trekpaarden als de toekomst van ecologisch natuurbeheer: 'Ons werk is waardevol, maar onvoldoende erkend' Eva Fillet (27) uit Halle ziet sleepwerk met trekpaarden als de toekomst van ecologische landbouw en bosbouw. De positieve effecten ervan zijn legio, de vraag ernaar lijkt te groeien. Toch botst de jonge paardenmenner nog op veel uitdagingen. 'Ik heb moeten vechten voor mijn plek.'
Milieu Milieu Natuurorganisaties vragen verbod op PFAS-houdende pesticiden na bericht over drinkwater Vier natuurorganisaties, PAN Europe, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Natuurpunt, hebben vrijdag een verbod op PFAS-houdende pesticiden gevraagd. De reactie komt er op het nieuws dat trifluorazijnzuur (TFA) in drinkwater werd aangetroffen. TFA is de kleinste PFAS-variant.
Milieu Milieu Kleinste PFAS-variant aangetroffen in Vlaams drinkwater In drinkwaterbekkens in heel Vlaanderen is trifluorazijnzuur (TFA), de kleinste PFAS-variant, aangetroffen. Dat blijkt vrijdag uit metingen van drinkwaterbedrijf De Watergroep die VRT NWS opvroeg. Het probleem is het grootst in West-Vlaanderen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Het Verdronken Land van Saeftinghe: hoe Vlaamse oernatuur ons tegen het stijgende zeewater beschermt (video) De natuur is onze beste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis, stellen experts. ‘Zonder dit unieke moerasgebied liep de stad Antwerpen al meermaals onder water.’
Milieu Milieu Als dieren het zwarte schaap zijn: ‘De huismus kreeg de schuld voor slechte oogsten’ Als dieren tegenwoordig verdwijnen, is dat doorgaans de schuld van de mens. Maar die construeert graag verhalen om hén de schuld te geven van zijn eigen falen.
Milieu Milieu De rode bosmier krijgt het zwaar te verduren als gevolg van de teloorgang van onze natuur. Ze is zeker niet de talrijkste mierensoort in ons land, maar misschien is de rode bosmier wel de opvallendste, door de grote nesten die ze goed zichtbaar in vooral bosranden bouwt. Ze stond al vroeg op de agenda van bosbeschermers, omdat ze een regulerende rol zou spelen in de strijd tegen voor de bosbouw schadelijke …
Milieu Milieu Nederlandse beroepsprocedures tegen ethaankraker in Antwerpen na overleg tijdelijk uitgesteld De Vlaamse regering heeft vrijdag een akkoord gesloten met de Nederlandse provincies die aan Vlaanderen grenzen over de stikstofproblematiek. De beroepsprocedures tegen de ethaankraker van Ineos worden tijdelijk uitgesteld.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Na de overstromingen in Spanje: dit is het nieuwe normaal, hoeveel doden moeten er vallen voor de ernst van de klimaatopwarming doordringt?’ Het zijn intrigerende vragen: hoe frequent moeten zware natuurrampen worden voordat het bij beleidsmakers doordringt dat het weersysteem wereldwijd tiltslaat? En hoeveel doden moeten er vallen voor we ons collectief bewust worden van de ernst van de situatie?
Natuur Natuur VN-biodiversiteitstop eindigt zonder akkoord over financiering: 'Onaanvaardbaar' Dat de VN-biodiversiteitstop in het Colombiaanse Cali zaterdag is geëindigd zonder dat er een akkoord werd gevonden over de financiering is 'onaanvaardbaar en teleurstellend'. Dat zegt Greenpeace in een reactie.
Klimaat Klimaat Update Ruim 200 mensen omgekomen in Spanje: 'We verhogen de kans op extreem weer op de slechtst mogelijke manier' De dodentol in het oosten en zuiden van Spanje is opgelopen tot 205. De extreme regenval in het land is direct gelinkt aan klimaatverandering, zegt World Weather Attribution (WWA), verbonden aan het prestigieuze Imperial College London.
Klimaat Klimaat Klimaatmars op 10 november in Brussel Op 10 november, aan de vooravond van de COP29, organiseert Rise For Climate Belgium een klimaatmars, onder meer ook uit solidariteit met het oplopende aantal slachtoffers van het noodweer in Spanje. In Spanje zijn er ondertussen een honderdtal mensen om het leven gekomen bij plotse overstromingen als gevolg van hevige regen en noodweer. De Spaanse …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten ‘Rolex and National Geographic Perpetual Planet Amazon Expedition’ eindigt met baanbrekende besluiten In partnership met Rolex Van 2022 tot 2024 onderzocht de "Rolex and National Geographic Perpetual Planet Amazon Expedition" de meer dan 2700 kilometer lange Amazone. De expeditie werd onderverdeeld in zeven projecten. De overkoepelende kernvraag was: wat is de impact van klimaatverandering, ontbossing, vervuiling en verlies van biodiversiteit op de water- en ecosystemen van de …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Gaan we binnenkort ook landbouwgewassen vaccineren? Wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is om planten te vaccineren tegen ziekte. Dat zou het gebruik van pesticiden kunnen verlagen en de wereldwijde voedselvoorziening kunnen versterken, zeggen ze.