Migranten verlaten Noordstation
De ontruiming van transmigranten uit het Noordstation is vrijdag begonnen. Ze krijgen opvang in daklozencentra, meldt minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).
De migranten verblijven al vele maanden in het Noordstation. Het gaat om mensen die geen asiel aanvragen in ons land, maar willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. De kwestie werd de voorbije weken prangender, nadat De Lijn besliste niet langer te stoppen aan de bushalte in het station. De chauffeurs klaagden al langer over de onveilige en onhygiënische situatie.
Daarop ontstond overleg tussen De Block, verschillende overheden, instanties en organisaties. Dat overleg ix uitgemond in de ontruiming van het station.
‘Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak. We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transmigranten, noch voor de reizigers en voor de mensen die er moesten werken’, benadrukt Maggie De Block.
De migranten worden nu ondergebracht in verschillende daklozencentra. Daar zullen ze bezoek krijgen van medewerkers van Fedasil, die hen correcte informatie op maat zullen verschaffen over vrijwillige terugkeer naar hun land en de mogelijkheid om asiel aan te vragen.
‘Prioriteit zal hierbij uitgaan naar kwetsbare personen zoals alleenstaande vrouwen, families met kinderen en personen met medische of psychische noden’, legt De Block uit. Wie vrijwillige terugkeer of asiel overweegt, krijgt nadien opvang in het netwerk van Fedasil. ‘We geven hen een kans, maar ze moeten die ook grijpen. Wie terugkeert naar het Noordstation zal door de politie worden opgepakt en opgesloten in een gesloten centrum met oog op terugkeer’, benadrukt de minister.
Het waren de drie hulporganisaties Samusocial, de Franstalige afdeling van het Rode Kruis en het Burgerplatform voor hulp aan de vluchtelingen die de handen in elkaar sloegen om de transmigranten die in Brussel-Noord verblijven op te vangen. De drie organisaties troffen de afgelopen dagen de nodige voorbereidingen.
Een van de opvangcentra die de migranten nu opvangt is dat van de Franstalige afdeling van het Rode Kruis in de Trierstraat in Etterbeek, nabij het metrostation Maalbeek. Deze daklozenopvang is sinds december het hele jaar open. Er werden nog 60 nieuwe bedden geïnstalleerd waardoor de opvang nu aan een maximumcapaciteit van 250 personen zit. ‘Van de 60 plaatsen zijn er 57 meteen ingenomen’, zegt Rode Kruis-woordvoerster Nancy Ferroni. ‘Het is een centrum voor alle daklozen in Brussel en ze kunnen hier een maand verblijven. Ze moeten zich wel engageren. Als ze een asielaanvraag willen indienen, dan zullen wij hen hierbij helpen.’
De Lijn keert terug
De Lijn bereidt ondertussen een terugkeer naar de haltes onder het station voor. De ruimte wordt volledig schoongemaakt en gereinigd. Zodra de vervoersmaatschappij groen licht heeft gekregen van de politie, stelt ze alles in het werk om de bediening van Brussel-Noord opnieuw te hervatten. Mogelijk zal dat al dit weekend het geval zijn. Twee buslijnen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stoppen vanaf zaterdagmorgen weer onder het station.