Michel Lelièvre mag gevangenis vijf keer verlaten

© Image Globe

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist dat Michel Lelièvre vijf maal de gevangenis mag verlaten.

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist dat Michel Lelièvre vijf maal de gevangenis mag verlaten. Telkens voor een periode van acht uur en onder begeleiding van een vertrouwenspersoon.

De 42-jarige Michel Lelièvre werd in 2004 tot 25 jaar cel veroordeeld voor de dood van Ann Marchal en Eefje Lambreks en de ontvoering van Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. Hij komt al 8 jaar in aanmerking om voorwaardelijk vrij te komen, maar zijn eerdere aanvragen werden steeds verworpen. Ditmaal kwam de man voor de strafuitvoeringsrechtbank met een vraag om vijf uitgaansverloven te krijgen en vervolgens in beperkte detentie zijn straf uit te zitten.

De gevangenisdirectie was positief over die aanvraag, maar het parket wou eerst meer duidelijkheid over de drugsverslaving. De burgerlijke partijen, de familie Lambrecks en Sabine Dardenne, verzetten zich dan weer tegen elke vorm van vrijlating van de man.

‘Geen teken meer dat Lelièvre drugsverslaafd zou zijn’

De strafuitvoeringsrechtbank stelde vast dat er sinds december 2010 geen enkel teken meer was dat Lelièvre nog drugsverslaafd zou zijn, dat de psychologische begeleiding die hij sinds 2004 volgt, haar vruchten afwierp en dat hij de voorbije maanden in de gevangenis een positieve evolutie had doorgemaakt.

“Meneer Lelièvre is echter nog niet op de proef gesteld in de buitenwereld”, ging de strafuitvoeringsrechtbank verder. “Een dergelijke test is nodig alvorens hem het
regime van beperkte hechtenis toe te kennen, aangezien hij al 17 jaar in de cel zit en totaal niet meer geacclimatiseerd is in de huidige samenleving.”

Een eenvoudige vrijlating aan het einde van zijn straf zou volgens de strafuitvoeringsrechtbank ook niet goed zijn en een langere detentie zou hem niet weerbaarder maken tegen een eventueel nieuw drugsprobleem. Het risico dat Lelièvre zich aan een verdere uitvoering van zijn straf zou onttrekken, achtte de strafuitvoeringsrechtbank klein.

Schrijnwerker

Lelièvre kreeg dan ook de gevraagde uitgaansverloven, drie om zich voor te bereiden op zijn opleiding tot schrijnwerker en twee om op bezoek te gaan bij zijn psychologe. Die verloven gelden telkens voor een periode van maximaal acht uur en zijn onderling afhankelijk. Dat wil zeggen, Lelièvre mag pas een tweede maal de gevangenis verlaten als zijn eerste verlof goed is verlopen. Hij moet bij die uitstappen begeleid worden door een vertrouwenspersoon, mag geen alcohol of drugs gebruiken, geen misdrijven plegen en geen contact hebben met de slachtoffers. In het kader van die laatste voorwaarde mag hij zich niet vertonen in de provincies Luxemburg en Henegouwen, in Ans, Luik, Hasselt, Brussel, aan de Belgische kust, in de treinstations van Brussel en in de treinstations van de lijn Brussel – Doornik.

Op 16 september zal de strafuitvoeringsrechtbank opnieuw oordelen over de vraag naar een beperkte hechtenis. Daarvoor moet er wel eerst een maatschappelijk verslag opgemaakt worden van de persoon bij wie Lelièvre zou kunnen verblijven en moet een wetsarts onderzoeken of Lelièvre inderdaad niet meer drugsverslaafd is.

Paul Marchal: ‘Onaanvaardbaar, maar logisch na Martin’

De familie Lambrecks reageerde ontgoocheld en teleurgesteld op de beslissing. “We hadden dit helemaal niet verwacht”, klonk het. “We zijn ook verrast dat er niets gezegd is over de vergoeding van de slachtoffers.”

Paul Marchal, de vader van de vermoorde Ann, vindt het onaanvaardbaar, maar normaal dat nu aan Michel Lelièvre uitgaansverloven toegekend zijn door de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank. “We zagen dat eerst Michelle Martin vervroegd vrijgekomen is en dan is het logisch dat degene, die 5 jaar minder gekregen heeft, nu aan de beurt kwam voor penitentiair verlof.”

In een democratische staat moeten we dit als logisch aanvaarden. De volgende zal Marc Dutroux zijn, ” zei Paul Marchal.

Openbaar ministerie kan in cassatie gaan

“Ik blijf het wel vreemd vinden dat ik al een hele resem reporters aan de lijn heb gekregen om het mij te melden, terwijl het een van de zaken die minister Annemie Turtelboom belangrijk vond, is dat wij vanuit het gerecht sneller verwittigd zouden worden over dergelijke beslissingen. Die doorstroming van nieuws vanuit het gerecht werkt blijkbaar nog niet,” aldus Marchal, die als een soort stil protest niet meer naar de strafuitvoeringsrechtbank is gegaan.”

Het openbaar ministerie kan nog in cassatie gaan tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content