Michel: ‘België kan CETA niet ondertekenen zonder Waalse goedkeuring’
België kan het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada ‘juridisch en grondwettelijk’ niet ondertekenen zonder het akkoord van het Waals gewest. Dat heeft premier Charles Michel maandag in de Kamer verklaard tijdens het debat over de regeringsverklaring. Eerder op de dag had Patrick Dewael (Open Vld) hem gevraagd het akkoord toch te tekenen en het Waalse njet te negeren.
De premier werd over het verdere verloop van het CETA-dossier aan de tand gevoeld door PS-fractieleidster Laurette Onkelinx en haar Open Vld-collega Patrick Dewael. Die laatste had zelfs geopperd dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het akkoord maar moest ondertekenen, zonder het groen licht van de Waalse regering. ‘Daarna zullen we wel zien wie de jurisdictionele mogelijkheden uitput’, aldus de liberale fractieleider.
Premier Michel had het over ‘een zeer ernstige situatie’ nu ‘een entiteit bezig is het akkoord te blokkeren dat werd onderhandeld’. ‘Ik krijg veel bezorgde reacties van personaliteiten uit Europese landen en uit Canada, uit alle politieke families’, aldus nog de premier, die preciseerde dat de Waalse regering bijna de enige is om haar steun niet te hebben uitgesproken.
Onkelinx, wiens partij hofleverancier is binnen de Waalse meerderheid, zei dat het verzet een pak breder is, zowel bij de middenklasse, de landbouwsector als het verenigingsleven.
‘Jobs, jobs, jobs’ versus ‘Plopsalandbegroting van N-VA’
Het debat over de regeringsverklaring werd naar goede gewoonte een debat dat de nacht inging, maar al vroeg op de dag stonden de grootste tegenstellingen tussen meerderheid en oppositie in de verf.
De regering verdedigde haar begrotingswerk als evenwichtsoefening die moeilijke maar rechtvaardige beslissingen neemt. Dat die hun vruchten afwerpen, moet blijken uit de positieve economische cijfers :70.000 gecreëerde jobs, een stijgende economische groei en dalende werkloosheid.
De oppositie moest van die goednieuwsshow niets weten. Zij stelden die cijfers de hele dag in vraag: nog voor het aantreden van de regering-Michel had het Planbureau immers al 64.000 jobs voorspeld op de voorbije twee jaar, en de economische groei ligt lager dan in de rest van Europa. ‘Uw maatregelen hebben dus weinig succes gehad,’ klonk het verwijt.
Volgens de oppositie gaat het alweer om een begroting die het geld zoekt bij de zieken, de economisch zwaksten, de werklozen – allesbehalve bij de rijken. De besparing van 900 miljoen euro in de gezondheidszorg werd dan ook voortdurend bestookt. ‘Het DNA van deze regering is meer onrechtvaardigheid, meer ongelijkheid,’ stelde Kristof Calvo.
Volgens Catherine Fonck (cdH) gaat het om een pure N-VA-begroting. ‘Op 11 september vierde N-VA haar 15-jarig bestaan, en daar verklaarde Bart De Wever dat de begroting geregeld zou worden ten koste van de sociale zekerheid. U hebt dat ingewilligd, u hebt dat gewoon gedaan. Deze begroting kunnen we dan ook de plopsalandbegroting van N-VA noemen.’
Premier live in televisiejournaals, kleine fracties even gemuilkorft
Rond 19 uur haalde de premier zich de woede van de oppositiepartijen op de hals. In plaats van het einde van hun tussenkomsten af te wachten, beklom de premier even voor 19 uur het spreekgestoelte om zijn repliek te geven op de andere sprekers die de revue al waren gepasseerd. ‘Ik moet u feliciteren. U hebt het journaal van 19 uur gehaald’, ironiseerde Kristof Calvo. ‘Dus nu alle camera’s er toch zijn, kunnen we live gaan. Kan u live, voor de camera, voor alle 10 miljoen Belgen nu eens vertellen wanneer de sociale rechtvaardigheid komt?’
Normaliter krijgen de verschillende fracties en niet-erkende fracties (die onvoldoende leden tellen) de kans om een tussenkomst te houden over de state of the union van de premier. Nadien geeft de eerste minister dan de reactie van de regering op de verschillende tussenkomsten. Groot was de verbazing op de oppositiebanken toen de premier na de tussenkomst van het cdH het spreekgestoelte beklom, dus voor de tussenkomsten van Vlaams Belang, PVDA, DéFI, PP en onafhankelijken Veerle Wouters en Hendrik Vuye.
Reglementair is er weliswaar geen vuiltje aan de lucht. Toch hekelde Olivier Maingain (DéFI) het ‘diepe misprijzen tegenover de Kamer’, terwijl Hendrik Vuye in Siegfried Bracke ‘de voorzitter van het parlement van de regering’ zag. De betrokken Kamerleden verlieten daarop het halfrond.
(Belga/SK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier