‘Ze hebben altijd van elkaar gehouden’: het bewogen privéleven van Wilfried Martens en Miet Smet

Miet Smet en Wilfried Martens © Belga
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

9 regeringen, maar ook 3 huwelijken en 5 kinderen. Ook het liefdesleven van oud-premier Wilfried Martens was niet onbesproken.

Oud-premier Wilfried Martens stond bekend als een gesloten en beheerste man die moeilijk communiceerde over zijn gevoelens. Zijn opvoeding heeft daar wellicht veel mee te maken. Zijn moeder verloor twee keer haar man en moest knokken om brood op de planken te krijgen.

Martens leerde zijn eerste echtgenote, Lieve Verschroeven (1937-2013), met wie hij dertig jaar getrouwd was, kennen tijdens een congres van de Vereniging voor Vlaamse Studenten. In 1962 trouwden ze.

‘Geld interesseerde hem niet’

Verschroeven blikt met gemengde gevoelens terug op dat huwelijk: ‘Ik was al gauw teleurgesteld; het was niet het leven dat ik mij had voorgesteld’, vertelde ze aan toenmalig Knack-hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal die Verschroeven een vijftal keer sprak voor een boekenproject. ‘We hadden het financieel ook heel moeilijk. Ik moest vrijwel maandelijks bij mijn moeder aankloppen om 500 frank te lenen. Geld interesseerde Wilfried niet.’

Eind jaren zestig leert Martens ook zijn latere echtgenote Miet Smet kennen in het fameuze Wonderbureau van de CVP-jongeren. In de jaren zeventig en lang daarna deden geruchten de ronde dat de twee een relatie zouden hebben gehad.

Ondertussen kreeg Martens samen met Verschroeven twee kinderen, Kris (°1965) en Anne (°1969), maar veel was Martens er niet voor zijn kinderen. Een zwaar ongeval waarbij Kris tijdens een vakantie in Spanje betrokken was veranderde het leven van Martens en Verschroeven. De 13-jarige jongen werd zwaar gegrepen door een wagen en verloor zijn been. Later kreeg hij daardoor ook mentale problemen.

Martens verbleef op het moment van het ongeval in België. ‘Het was de zwaarste periode uit mijn leven’, zei Martens later. ‘Ik had in Spanje moeten zijn, bij mijn vrouw en kinderen. Dat schuldgevoel blijft. Die grote droefheid blijft bestaan.’

‘Wilfried schrijft in zijn memoires dat hij in zijn hoofd voortdurend met zijn zoon bezig was, maar hij heeft er nooit met mij over willen praten. Nooit! Hij is misschien twee keer in het ziekenhuis geweest. Hij kon totaal niet met de situatie om. Ook niet met het feit dat ik zo veel verdriet had. Depressies bestonden niet in zijn leefwereld. Hij heeft er nochtans zelf enkele gehad. Maar hij vluchtte ervoor. Hij kon zijn gevoelens niet tonen en fixeerde zich volledig op het Egmontpact, het ontslag van Tindemans, de verkiezingen nadien. Dat is zeer spijtig geweest’, vertelt Verschroeven.

Begin jaren 90 was het huwelijk uitgeblust. ‘Dat het scheef zat, dat er al heel lang dingen gebeurden die niet door de beugel konden, wist ik natuurlijk wel’, zegt Verschroeven. ‘Maar ik had nooit gedacht dat er ook een officiële breuk zou komen. Voor iemand met mijn achtergrond was dat ondenkbaar.’

Schipbreuk

Martens zei daarover in Knack: ‘Een echtscheiding is een schipbreuk. Dat is heel erg, en de verantwoordelijkheid ervoor ligt dikwijls bij beide partijen. De slachtoffers zijn zeer vaak de kinderen. Ik meen te mogen zeggen dat ik voor mijn kinderen uit mijn eerste huwelijk alles gedaan heb, ook financieel en materieel, wat mogelijk was’.

Lees ook: ‘Het laatste interview met Wilfried Martens: ‘Mensen denken dat ik een koude vis ben’

Wilfried Martens kreeg in 1997 samen met Ilse Schouteden, die hij tien jaar eerder op zijn kabinet als kabinetsmedewerkster leerde kennen, een tweeling. Hij scheidde van Verschroeven en trouwde een jaar later met Schouteden. Ze kregen ook nog een zoon Simon.

In 2007 gingen Martens en Schouteden uit elkaar en een jaar later trouwde de oud-premier met zijn CD&V-collega Miet Smet die al die jaren op hem had gewacht. Voor velen was dat een verrassing. Smet vertelt in Knack: ‘Begin 2008, hij was toen een jaar gescheiden, kwam hij luisteren toen ik een voordracht gaf in de Senaat. Ik zag hem in de zaal zitten en dacht: Allez, Wilfried! Ik ben eventjes naar hem toegegaan. We hebben telefoonnummers uitgewisseld. Hij heeft me daarna opgebeld en we hebben elkaar direct weer gevonden.’

Ze hebben altijd van elkaar gehouden, zeggen ze nu. Martens, die met de jaren steeds opener over zijn gevoelens ging praten: ‘Ik heb Miet altijd graag gezien. Houden van betekent dat je je in iemand herkent. Die herkenning is het fundament van de liefde. Ik heb me al vroeg in Miet herkend. In mijn liefdesleven is dat uitzonderlijk, de herkenning was er niet met anderen’.

10 jaar lang niet gesproken

Maar hun relatie liep niet altijd van een leien dakje en de twee zagen en spraken elkaar 10 jaar lang niet. In 1999 duidde de partij haar en niet hem aan als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Volgens Martens was dat een wraakactie van de partij.

De twee, beiden Minister van Staat, trouwden uiteindelijk op 27 april 2013, na de dood van Martens eerste echtgenote, voor de kerk. ‘Het was een ontroerend moment’, zegt Smet daarover.

Wilfried Martens gaf in zijn leven dan misschien wel een koele, gesloten indruk, Miet Smet zette dat beeld in Knack recht: ‘Wilfried is een zeer passionele mens. Dat beseft de buitenwereld niet. Van mij denkt iedereen dat ik passioneel en emotioneel ben, maar hij is dat ook. De perceptie van hem is verkeerd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content