Mars tegen haat en terreur lokt duizenden manifestanten naar Brussel

© belga

Duizenden mensen namen zondagnamiddag in Brussel deel aan de mars tegen haat en terreur.

Duizenden burgers hebben zondagnamiddag deelgenomen aan de mars tegen haat en terreur door Brussel. Volgens de organisatie waren er 10.000 deelnemers, de politie houdt het op 7.000. Er waren geen noemenswaardige incidenten.

Vooraan in de mars liepen de families van de slachtoffers van de aanslagen, net als de hulpdiensten en personeelsleden van Brussels Airport en de MIVB.

Veel deelnemers hadden gehoor gegeven aan de oproep van de organisatie om een bloem mee te nemen en die neer te leggen aan het Beursplein. Toen de betoging om 15.30 uur aankwam aan het Beursplein, werd ze daar op applaus onthaald. De boodschap die veel deelnemers wilden geven, was er een van eenheid. Zo waren er spandoeken te zien met boodschappen als ‘Samen tegen terreur en haat’ of ‘Met veralgemeningen versterken we onze vijand’.

De deelnemers leken afkomstig uit diverse lagen van de bevolking, van verschillende nationaliteiten, leeftijden en religies. Schoolkinderen uit Sint-Jans-Molenbeek riepen slogans tegen IS.

Politici

Naast de vertegenwoordigers van verschillende religies en overtuigingen, die samen achter het spandoek ‘Together in peace’ liepen, waren er ook verschillende politici aanwezig. Enkele gezichten die opgemerkt werden, waren Siegfried Bracke, Jan Peumans, Kris Peeters, Koen Geens, Wouter Beke, Kristof Calvo, Elio Di Rupo, Peter Mertens en Raoul Hedebouw.

De mars eindigde op het Fontainasplein, waar onder anderen nabestaanden van slachtoffers het woord namen. De zus van slachtoffer Walter Benjamin riep op niet toe te geven aan geweld. “Draag zorg voor elkaar. Anders zijn de slachtoffers voor niets gevallen.” De man van een ander slachtoffer, Loubna Lasquini, schreef een tekst die voorgelezen werd door een vriendin: “We moeten bruggen bouwen in plaats van muren.”

Hart boven Hard, een van de organiserende bewegingen, zei aanvankelijk in een persbericht dat er 15.000 deelnemers waren voor de mars, evenveel als vooraf verhoopt. Maar nadien stelde Wouter Willaert van Hart boven Hard de schatting bij naar 10.000.

Molenbeek

Naast het vertrekpunt van de mars aan het Noordstation was er ook een in Molenbeek, van waaruit een duizendtal burgers vertrokken om zich even verderop bij de burgers te voegen die al waren vertrokken aan het Noordstation. Inwoners van de gemeente wilden zo hun solidariteit betuigen en na alle negatieve berichtgeving ook benadrukken dat er ook een ander, positief verhaal te vertellen valt over de gemeente.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content