In beeld: De Griekse tragedie
De Griekse tragedie begon eind januari toen de rente die de overheid moet betalen om haar begrotingstekorten te blijven financieren, bleven oplopen. Toen waren de Grieken nog optimistisch over het weer gezond maken van hun financiën en benadrukten ze dat het land er zelf wel zou uitraken.
“Wij zullen onze budgettaire problemen zelf wel oplossen. Wij hebben niemand gevraagd om financiële steun en hoeven geen hulp van buitenaf”, zei de Griekse minister van Financiën in een interview met de Duitse krant Die Welt.
Begin februari kwam de Griekse regering met een plan om het begrotingstekort, dat meer dan vier keer hoger ligt dan toegelaten door Europa, terug te dringen. Naast een hogere pensioenleeftijd en duurdere brandstofprijzen, zullen ook de salarissen in de overheidssector bevroren worden. Griekse belastingsambtenaren en douaneambten staakten als reactie op de strenge besparingsmaatregelen.
Een week later staakte de hele Griekse openbare sector. Vluchten bleven aan de grond, veel scholen sloten de deuren en de dienstverlening in ziekenhuizen was beperkt. In de hoofdstad Athene en in de stad Thessaloniki kwamen duizenden mensen op straat om te betogen.
Op 24 februari vond de tweede algemene staking in twee weken plaats. De twee grootste vakbonden, GSEE en ADEDY, verzetten zich fel tegen de besparingsmaatregelen van de socialistische regering. Alweer komen mensen massaal op straat om te betogen.
In de hoofdstad Athene kwam het tot heuse rellen met de politie toen gemaskerde jongeren zich onder de betogers mengden. De politie reageerde met traangas toen jongeren stenen en molotovcocktails naar hen gooiden.
Begin maart keurde de regering een reeks nieuwe begrotingsmaatregelen goed. In het pakket bevinden zich een verhoging van het BTW-tarief met twee procent, een bevriezing van de pensioenen, hogere taksen op tabak, alcohol en brandstoffen alsook een vermindering van het vakantiegeld voor ambtenaren met dertig procent.
Volgens de Griekse premier George Papandreou is de beslissing nodig zodat het land en de economie zou overleven. Alweer kwam het tot zware rellen tijdens betogingen tegen de maatregelen.
Op 11 maart gingen de vakbonden over tot een algemene 24-urenstaking. In Athene kwam het weer tot rellen tussen de betogers en de oproerpolitie, die traangas inzette om de manifestanten die met stenen en andere projectielen gooiden, te verspreiden.
Tot eind april weigerde Griekenland hulp te vragen aan de Europese Unie. Maar uiteindelijk zwichtte de regering voor het plan van de eurozone. Dat voorzag leningen van de Europese lidstaten en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Begin mei bereikte Griekenland een akkoord met de Europese Unie en het IMF over financiële noodhulp. De volgende drie jaar zal het land 110 miljard euro aan leningen krijgen van de eurolanden en het IMF.
In ruil voor de financiële hulp moet Griekenland de komende jaren 30 miljard euro extra besparen. Tot groot ongenoegen van de bevolking. De tekst op deze muur waarschuwt voor grote betogingen.
Twee dagen later voegen demonstranten de daad bij het woord. Tientallen communistische betogers drongen door tot de Acropolis terwijl ze grote spandoeken onthulden met de leuze ‘Volkeren van Europa, sta op!’.
Duizenden studenten en leraars stapten met zwarte en rode vlaggen naar het parlement. Daar braken opnieuw ongeregeldheden uit tussen demonstranten en de politie.
Op 5 mei, een dag na de bestorming van de Acropolis, brak er opnieuw een algemene staking uit tegen de besparingsmaatregelen van de regering in ruil voor het Europese reddingsplan. Een grote betoging in Athene draaide uit op geweld.
Betogers staken ook een bankkantoor in brand waarbij drie doden vielen. In de buurt werden nog twee andere gebouwen bestookt met molotovcocktails. De Griekse premier Papandreou hekelde “het moorddadig geweld”.
De crisis in Griekenland liet de euro voor de eerste keer sinds maart 2009 dalen tot onder de grens van 1,28 dollar. De vrees dat de Griekse begrotingscrisis zal overslaan naar andere landen, doet de koers verder dalen. Andere Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal dreigen te volgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier