Lokale politieke schandalen in Genk: groene stroom en Hells Angels
Genk is in de ban van twee gerechtelijke dossiers waarbij vooraanstaande politici betrokken zijn: Angelo Bruno (SP.A) en Ali Çaglar (CD&V). Beiden komen er gehavend uit.
De timing is hoogst ongelukkig voor Angelo Bruno, lijsttrekker van de SP.A bij de gemeenteraadsverkiezingen: op 8 oktober, op één week van die verkiezingen, staat er een rechtszaak gepland tussen Bruno enerzijds en netbeheerder Infrax en de energiewaakhond VREG anderzijds. Het gaat over een conflict rond de uitbetaling van groenestroomcertificaten.
Angelo Bruno is eerste schepen in Genk, bevoegd voor Financiën en Werk. Hij is ook ondernemer. Met zijn Group Bruno levert hij een hele waaier aan diensten, vooral aan truckers. In 2011 besliste hij om 8 miljoen euro te investeren in 13.000 zonnepanelen op het dak van Bruno Safe Parking in Bilzen. Dankzij de groenestroomcertificaten dacht hij daardoor net geen 17 miljoen euro te verdienen, gespreid over 20 jaar.
‘Ali Çaglar is verkozen door het volk, maar hij ziet er geen graten in contacten te onderhouden met de Hells Angels.
Dat jaar zag de Vlaamse regering in dat de subsidies voor groene stroom te veel belastinggeld opslorpten. Ze besliste om de waarde van een groenestroomcertificaat op 1 juli 2011 te laten dalen van 330 euro naar 240 euro. Bruno zou daardoor in totaal 4,62 miljoen euro minder incasseren. Op 22 juni kreeg hij een gunstig keuringsverslag voor zijn installatie: op de valreep kon hij nog 330 euro per certificaat ontvangen. Maar op 1 juli werd vastgesteld dat driekwart van de kabels van de 13.000 zonnepanelen niet aangesloten was, waardoor de groep dan toch maar recht op 240 euro per certificaat kreeg. Er volgde een juridische strijd, waarna de rechtbank Bruno gelijk gaf. In oktober wordt uitgemaakt hoeveel geld hij zal opstrijken.
En dat is de paradox: hoe meer Angelo Bruno incasseert, hoe meer schade hem dat zal toebrengen: als socialist, vlak voor een stembusgang, zal hij liever niet als geldwolf bestempeld worden.
De CD&V, waarmee de SP.A in Genk een coalitie vormt, zit dan weer verveeld met een dossier rond Ali Çaglar, de tweede schepen. Hij was in 2012, met bijna 4000 naamstemmen, de populairste Genkse politicus na burgemeester Wim Dries. Nu hangt hem drie jaar celstraf boven het hoofd en een verbod op het uitoefenen van een openbaar ambt voor de komende tien jaar. In dezelfde zaak staat ook Fabrizio Muto terecht, die tot 2015 de Genkse afdeling van de motorbende Hells Angels aanvoerde.
Waarover gaat het? Uit afgeluisterde gesprekken in een drugszaak bleek dat Muto aan Çaglar had voorgesteld om, naar aanleiding van de verkiezingen van 2012, te zorgen voor bedrukte T-shirts, flyers en stickers. Ook voor geldelijke steun zou hij instaan. Die steun vond hij bij twee bouwfirma’s. De Hells Angels-president zou zich hebben laten ontvallen dat Çaglar daardoor in de toekomst alles voor hem moest doen. ‘Çaglar is verkozen door het volk, maar hij ziet er geen graten in contacten te onderhouden met de Hells Angels’, zei de procureur tijdens de rechtszitting. ‘Hij was dus bereid om zijn kiezers te verraden.’ Een uitspraak in deze zaak zal eind mei vallen. Wat het verdict ook zal zijn, Çaglar komt er beschadigd uit.
Het valt sommigen op hoe de CD&V zwijgt over het dossier rond Angelo Bruno, net zoals SP.A niet te horen is over dat rond Ali Çaglar – onder het motto ’twee schandalen is geen schandaal’. Afwachten of uitdaagster Zuhal Demir (N-VA) daar goed garen bij kan spinnen.
Knack peilt de stemming: Genk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier