Factcheck Factcheck: ja, gezin van leefloners kan meer dan 4000 euro per maand aan uitkeringen ontvangen
Factcheck Factcheck: nee, dit is geen militair konvooi dat op weg is naar de Amerikaans-Mexicaanse grens
Factcheck Factcheck: nee, de schaal van de branden in LA is niet te wijten aan het verwijderen van dammen
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, het WEF heeft niet beloofd iedereen te 'vergeven' die Trump zou vermoorden Socialemediagebruikers beweren dat het Wereld Economisch Forum (WEF) een toekomstige moordenaar van Amerikaans president Donald Trump zou 'vergeven'. De bewering komt van een alternatieve nieuwssite die beweert een klokkenluider van het WEF te hebben gesproken. Het is niet zeker of die klokkenluider bestaat en er is geen ander bewijs dat de uitspraken bevestigt.
Factcheck Factcheck Factcheck: bericht over Ierse trans vrouw die trouwt met zichzelf is satire Online circuleert het bericht dat een Ierse trans vrouw met zichzelf getrouwd zou zijn. Veel socialemediagebruikers nemen het bericht voor echt aan, maar dat is niet terecht. Het gaat om een satirisch bericht van de Ierse satirische site Ireland on Craic.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit beeld toont geen inwoner van Gaza Op sociale media circuleert een afbeelding van een zwaarlijvige man. Volgens socialemediagebruikers zou het om een inwoner van Gaza gaan. Dat klopt niet. Het beeld toont Shifa al-Nima, een IS-strijder die in 2020 in Irak werd gearresteerd en sindsdien gevangen zit.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit schip heeft geen invloed op het weer Online circuleert een video van een schip, dat ingezet zou worden voor weermodificatie. Dat klopt niet. Het gaat om een drijvende elektriciteitscentrale, die op verschillende plaatsen ter wereld kan ingezet worden om stroomtekorten op te vangen.
Factcheck Factcheck Factcheck: om het norovirus te vermijden, is water en zeep doeltreffender dan alcoholgel ‘Handenalcohol blijkt een stuk minder effectief te zijn tegen het norovirus dan het wassen van de handen met water en zeep’, zo lazen we op de website van Magriet. Volgens experts zijn ‘naakte virussen’ zoals het norovirus inderdaad moeilijker te desinfecteren. We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs voor ‘250.000 slachtoffers’ van Britse verkrachtingbendes Op sociale media circuleert het bericht dat 250.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren slachtoffer zouden zijn geworden van verkrachtingsbendes of grooming gangs. Maar dat cijfer is niet te staven. Het gaat om een extrapolatie van enkele bijzonder dramatische gevallen in drie Britse steden naar het hele Verenigd Koninkrijk. Sommige van de gebruikte cijfers gaan bovendien over kindermisbruik in het algemeen en niet specifiek over de zogenaamde grooming gangs.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de bevolking van Gaza is niet met meer dan 2 procent gegroeid in 2024 Op sociale media circuleert het bericht dat de Gazaanse bevolking in 2024 met meer dan 2 procent zou zijn toegenomen. Dat bewijst volgens socialemediagebruikers dat er helemaal geen genocide of hongersnood in Gaza plaatsvindt. Maar de cijfers die als bron worden gebruikt, blijken al van vóór het begin van de oorlog in Gaza te dateren.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs WEF-voorzitter Klaus Schwab zei dat bosbranden in Californië door de mens zijn veroorzaakt Online circuleert het bericht dat WEF-voorzitter Klaus Schwab zou hebben gezegd dat de verwoestende bosbranden in Californië een plan waren om plaats te maken voor de aanleg van een ‘smart city’. Maar er is geen bewijs dat Schwab deze uitspraak deed.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen jeugdfoto van Britse premier Keir Starmer met sekscrimineel Jimmy Savile Online circuleert een foto waarop de Britse eerste minister Keir Starmer zou te zien zijn als kind, met aan zijn zijde de voormalige BBC-presentator en seksuele crimineel Jimmy Savile. Maar de jongen op de foto is niet Starmer.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Fauci zei niet dat de meeste slachtoffers van de Spaanse Griep veroorzaakt werden door mondmaskers Online circuleert de stelling dat tijdens de Spaanse Griep de meeste slachtoffers vielen door bacteriële longontstekingen, veroorzaakt door mondmaskers. Dat zou blijken uit een studie die onder meer door de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci werd geschreven. Maar dat klopt niet. In de studie valt het woord mondmaskers niet. Bacteriële longontstekingen waren inderdaad de belangrijkste doodsoorzaak tijdens de Spaanse Grieppandemie, maar die waren zo dodelijk omdat de longen van de slachtoffers al door het griepvirus waren aangetast.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen foto van Syrische leider en zijn echtgenote Online circuleert een foto die de nieuwe Syrische leider Ahmed Hussein al-Sharaa en zijn echtgenote zou tonen. Maar dat klopt niet. De foto toont inderdaad Al-Sharaa, maar de vrouw naast hem is de Syrische dichteres Alaa Mustfa.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, volgers van Joe Biden volgen automatisch Donald Trump op Meta-platformen Gebruikers van Facebook en Instagram klagen erover dat ze, sinds de inauguratie van president Donald Trump, plots en ongewild de accounts van Trump en vicepresident J.D. Vance volgen. Dat klopt, maar het is niet zo vreemd: officiële accounts worden altijd doorgegeven van de ene president naar de andere. Wie Biden volgde, volgt nu dus automatisch Trump.
Factcheck Factcheck Factcheck: statistische link tussen kaas en slaapapneu strookt niet met de praktijk ‘Meer kaas eten kan gelinkt zijn aan een verkleinde kans op het ontwikkelen van slaapapneu’, zo lazen we op HuffPost. Volgens experts gaat het om een puur statistische correlatie die totaal niet strookt met de praktijk. We oordelen dat er geen bewijs is voor de stelling.
Factcheck Factcheck Factcheck: vijfde van de brandkranen in Los Angeles viel zonder water tijdens de bosbranden Volgens berichten op sociale media zou er geen water komen uit de brandkranen in Los Angeles, wat het blussen van de bosbranden zou bemoeilijken. Officiële bronnen bevestigen dat een aantal brandkranen zonder water is gevallen, maar het gaat om slechts 20 procent van de kranen. Ze zijn drooggevallen door de enorme piek in de vraag naar water.
Factcheck Factcheck Factcheck: gemiddeld genomen kost sigaret 20 minuten van je leven ‘Een sigaret roken kost je elke keer 20 minuten van je leven’, zo kopte Metronieuws.nl. Volgens experts klopt dit, al verschilt het exacte aantal per individu. We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze satellietbeelden tonen niet de branden van januari 2025 in Los Angeles Op sociale media circuleren satellietbeelden van branden. Volgens de socialemediagebruikers die de beelden verspreiden, zouden ze bewijzen dat de branden op hetzelfde moment begonnen zijn. Dat klopt niet. De satellietbeelden tonen branden uit september 2024 in de buurt van Los Angeles.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs dat Taylor Swift 10 miljoen dollar heeft gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden in Los Angeles Op sociale media gaat de bewering rond dat popster Taylor Swift 10 miljoen dollar zou hebben gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden in Los Angeles. Daarvoor bestaat geen bewijs De popster heeft op Instagram gedeeld dat ze donaties heeft gedaan, maar bedragen heeft ze niet genoemd.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, een dieet van broccoli en waterkers heeft geen 'significant antikankerpotentieel' Volgens de Nederlandse website ABC Gezondheid zouden kruisbloemige groenten zoals broccoli en waterkers antikankerpotentieel hebben. Een stof in broccoli en waterkers zou de groei van kankercellen in het lab afremmen en tumorgroei bij muizen inderdaad beperken. Specialisten waarschuwen echter dat er nog geen studies op mensen zijn uitgevoerd.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze video toont geen drones die in 2024 over de VS vlogen Op sociale media circuleert een video waarin drones zouden te zien zijn die over de Verenigde Staten vlogen in 2024. Dat klopt niet: het filmpje staat al sinds 2022 online en toont drones die desinfectiemiddelen sproeien in China.
Factcheck Factcheck Factcheck: methaanremmer Bovaer is wél goedgekeurd door de Europese Unie Op sociale media wordt beweerd dat Bovaer, het voedingsadditief voor runderen dat de methaanuitstoot van de veeteelt zou inperken, in de Europese Unie niet is goedgekeurd voor gebruik. Dat klopt niet. De European Food Safety Authority (EFSA) keurde het gebruik van het additief al in 2022 goed.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Bill Gates zit niet achter de ontwikkeling van methaanremmer Bovaer Online wordt gesteld dat Microsoft-oprichter Bill Gates achter Bovaer zou zitten, een voedingsadditief voor runderen dat de methaanuitstoot van de veeteelt zou inperken. Dat klopt niet. Gates participeert wel in een start-up die een concurrerend product wil lanceren.
Factcheck Factcheck Factcheck: deze tweet van Elon Musk over Luigi Mangione is vervalst Op sociale media circuleert een schermafbeelding die een tweet van Elon Musk zou tonen. In de tweet zegt Musk dat verzekeringsbedrijven de plicht hebben om hun winst te maximaliseren, hoe hardvochtig ook. De tweet is echter niet terug te vinden op de X-pagina van Musk en is waarschijnlijk vervalst.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze video toont geen gedetineerden die uit de Syrische Sednayagevangenis worden bevrijd Op sociale media circuleert een video van twee jongemannen. Volgens de verspreiders van de video tonen de beelden gedetineerden die door Syrische rebellen uit de beruchte Sednayagevangenis worden bevrijd. Dat klopt niet. De video werd al voor de bevrijding van die gevangenis gedeeld. Op de video zijn twee jongemannen met een mentale beperking te zien die niets met de gevangenis te maken hebben.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden tonen geen viering van de sluiting van de Israëlische ambassade in Dublin Op sociale media circuleert een video van een concert met een uitzinnig publiek. Volgens socialemediagebruikers gaat het om Ieren die de sluiting van de Israëlische ambassade in Dublin vieren. Dat klopt niet. De beelden tonen een concert van de Ierse band The Pogues waar een gastartiest tijdens een bepaald nummer een Palestijnse vlag omhoog hield. Over de sluiting van de ambassade wordt nergens gesproken.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze NMBS-trein heeft geen stoelverwarming Op sociale media circuleert een video van een trein die voorzien zou zijn van stoelverwarming. De video is echter afkomstig van een account dat ludieke stickers plaatst in treinen. De NMBS-trein in de video is momenteel niet voorzien van stoelverwarming.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit citaat is niet van voormalig Amerikaans president Jimmy Carter Op sociale media circuleert een citaat van voormalig Amerikaans president Jimmy Carter over belastinggeld en het christendom. Er is geen bewijs dat Carter deze uitspraak heeft gedaan. Het citaat werd in 2013 wel uitgesproken op televisie door de Amerikaanse komiek John Fugelsang.
Factcheck Factcheck Factcheck: Een huwelijk tussen twee vrouwen eindigt vaker in een scheiding Huwelijken tussen twee vrouwen zouden volgens socialemediagebruikers vaker tot een echtscheiding leiden dan huwelijken tussen twee mannen of tussen een man en een vrouw. Voor vrouwenparen zou de kans op een echtscheiding maar liefst 72 procent zijn. Volgens Nederlandse en Noorse statistieken klopt het dat huwelijken tussen vrouwen significant vaker tot een echtscheiding leiden. Maar de cijfers die online circuleren, zijn sterk overdreven.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze afbeelding geeft niet aan welke dammen rond Valencia verwijderd zijn Online circuleert een afbeelding waarop te zien zou zijn welkedammen rond Valencia verwijderd zouden zijn vóór de overstromingen van de voorbije maand. Die aanname klopt niet. De screenshot komt van een app waarop burgers zelf oude dammen kunnen aanduiden.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze video toont geen schip dat aangevallen werd door Houthi’s Online circuleert een video waarin een Amerikaans schip te zien zou zijn dat door de Houthi’s, een Jemenitische rebellengroepering, zou zijn aangevallen. Dat klopt niet. Het gaat om oud beeldmateriaal, en toont een Amerikaans schip dat op 17 juni 2017 voor de kust van Japan met een ander containerschip in aanvaring kwam.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Zelensky kocht geen luxehotel in de Franse Alpen Op sociale media circuleert het bericht dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een luxehotel zou hebben gekocht in het Franse skioord Courchevel. Dat klopt niet. Het gaat om desinformatie van Russische makelij.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, winterdepressies maken je niet vatbaarder voor verkoudheden en griep ‘Mensen die lijden aan een winterdepressie zijn ook vatbaarder voor verkoudheden en griep’, zo lazen we bij Het Laatste Nieuws. Volgens experts klopt dat niet. Naast klassieke depressiesymptomen hebben mensen met een winterdepressie vooral last van slaperigheid en een drang naar calorierijk voedsel.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden bewijzen niet dat Luigi Mangione van Albanese origine is Op sociale media circuleren schermafbeeldingen van 23andMe en Wikipedia die zouden moeten bewijzen dat Luigi Mangione, de persoon die verdacht wordt de ceo van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij te hebben doodgeschoten, van Albanese origine zou zijn. Een van de screenshots blijkt echter nep en Mangione's naam is niet op een Wikipediapagina van mensen van Albanese origine terug te vinden.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze brief is geen bewijs dat er geen uitroeiing van Joden plaatsvond in Auschwitz Online circuleert een brief van het internationale Rode Kruis, waarin zou staan dat er in Auschwitz geen vernietiging van Joden zou hebben plaatsgevonden. De brief is authentiek, maar nergens valt te lezen dat er geen vernietiging van Joden heeft plaatsgevonden in het kamp. Bovendien werd de persoon die het kamp bezocht enkel toegelaten tot het kantoor van de kampcommandant en heeft hij het volledige kamp niet bezocht.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen recente foto van een militair konvooi in Zuid-Korea Op sociale media gaat een foto viraal waarop een militair konvooi in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel te zien zou zijn. Het beeld zou zijn gemaakt na de recente afkondiging van de staat van beleg, maar dat klopt niet. Het gaat om een foto van een legeroefening in januari 2024.
Factcheck Factcheck Factcheck: foto van Bashar al-Assad en Tucker Carlson is gemaakt met artificiële intelligentie Online gaat een foto rond waarop de voormalige Syrische president Bashar al-Assad te zien is in Moskou, samen met de Amerikaanse conservatieve presentator Tucker Carlson. De foto blijkt gegenereerd met artificiële intelligentie.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit document is geen bewijs dat het slachtofferaantal van de Holocaust overschat is Online circuleert een document dat zou moeten bewijzen dat het dodenaantal van de Holocaust, de systematische vervolging en genocide van Joden door het Duitse naziregime, zwaar overschat zou zijn. Dat klopt niet. Het document, dat weliswaar officieel is en afkomstig is uit de Arolsen Archieven, toont niet het officiële dodenaantal van de Holocaust maar een fractie van het aantal Joodse slachtoffers dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord. Officiële schattingen gaan uit van 5,1 tot 6 miljoen slachtoffers.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze video toont geen gevangene uit de Syrische Sednaya-gevangenis Online circuleert een video waarin te zien is hoe een man met een omzwachteld been uit een taxi wordt gehaald. Alleen: de man hinkt op zijn gebroken been verder. Volgens socialemediagebruikers gaat het om een slachtoffer uit de Syrische Sednaya-gevangenis. Maar dat klopt niet. Het gaat om een humoristisch filmpje dat in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd gemaakt.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze drijvende elektriciteitscentrale had geen invloed op de overstromingen in Valencia Online circuleren video’s en foto’s van een groot schip, dat kort voor de overstromingen van 29 oktober voor de Valenciaanse kust voor anker lag. Volgens socialemediagebruikers was het schip in staat om het weer te modificeren. Dat klopt niet. Het gaat om een drijvende elektriciteitscentrale die eind september voor de kust van de Canarische Eilanden aanmeerde.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Noorwegen hoeft geen 151 windmolens te verwijderen Online circuleert het bericht dat Noorwegen 151 windmolens moet verwijderen. Maar dat klopt niet. Het gaat om een oud artikel uit 2021. In maart 2024 kwamen de Noorse regering en de inheemse Sami tot een akkoord. De windmolens hoeven niet verwijderd te worden, in ruil ontvangen de Sami financiële compensaties.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de Italiaanse regering heeft geen duizenden migranten aan de poorten van het Vaticaan afgezet Online circuleert het bericht dat de Italiaanse regering duizenden migranten aan de poorten van Vaticaanstad zou hebben afgezet. Dat zou gebeurd zijn als reactie op een speech van paus Franciscus waarin hij zei dat het weren van migranten een zonde is. Maar van zo’n actie van de Italiaanse regering is nergens een spoor terug te vinden. Ook een woordvoerder van Vaticaanstad heeft geen weet van zo’n actie.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is niet de eerste foto van Bashar Al-Assad in Moskou Online circuleert een foto van de afgezette Syrische president Bashar Al-Assad en zijn echtgenote. Volgens socialemediagebruikers zou de foto in Moskou genomen zijn, waar Al-Assad asiel heeft gekregen. Dat klopt niet. De foto is een screenshot uit een video waarin de Assads de Syrische stad Aleppo bezoeken, na de dodelijke aardbevingen in Turkije en Syrië van 6 februari 2023.
Factcheck Factcheck Factcheck: er zijn méér dan 8119 Palestijnse burgers gedood in Gaza Socialemediagebruikers beweren dat de sterftecijfers in Gaza overdreven worden en dat er eigenlijk maar 8119 Palestijnen zijn gedood sinds het begin van de oorlog in Gaza. Dat klopt niet. Het cijfer komt uit een rapport van de Verenigde Naties, dat een deel van de sterftes tussen 1 november 2023 en 30 april 2024 heeft geverifieerd. In het rapport wordt expliciet aangegeven dat dit niet alle doden in die periode omvat.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Tom Hanks heeft niet aangekondigd dat hij de Verenigde Staten verlaat na de herverkiezing van Donald Trump Sinds begin november doet op sociale media het bericht de ronde dat de Amerikaanse acteur Tom Hanks de Verenigde Staten zou verlaten. Hanks zou teleurgesteld zijn omdat Donald Trump opnieuw tot president is verkozen. Er is echter geen bewijs dat Hanks die aankondiging zou hebben gedaan. Het gerucht blijkt gebaseerd op artikels van satirische media, die nogal wat mensen voor waar hebben aangenomen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen foto van Hunter Biden met minderjarige meisjes Toen de Amerikaanse president Joe Biden onlangs aankondigde dat hij zijn zoon Hunter gratie zou verlenen, begon een oude foto opnieuw rond te gaan op sociale media. Op die foto is een halfnaakte man te zien, omringd met jonge meisjes. Het beeld zou zijn gelekt na een vermeende hack van het iCloud-account van Hunter Biden in 2020. Maar de foto circuleert al sinds oktober 2018 en er is geen enkel bewijs dat de man op de foto Hunter Biden zou zijn.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, bloedtransfusies beïnvloeden het resultaat van een alcoholtest Presentator Tom Waes liet eerder deze week weten dat hij op het moment van zijn ongeval vorig weekend onder invloed was van alcohol. Sinds die bekentenis vragen nogal wat mensen zich af of de bloedtransfusies die Waes na de crash kreeg, het resultaat van een alcoholtest in zijn voordeel kunnen beïnvloeden. Volgens sommige specialisten is dat wel degelijk het geval.