‘Een nationale DNA-databank volledig beveiligen is onmogelijk’
Zowel de CD&V als de N-VA ijvert voor een databank met het DNA van iedere Belg. ICT-jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert (deJuristen) heeft zijn bedenkingen.
Wat zijn uw bezwaren tegen een nationale DNA-databank?
Matthias Dobbelaere-Welvaert: Meer gegevens zullen de wereld niet veiliger maken. Wie een speld in een hooiberg zoekt, moet de hooiberg kleiner proberen te maken, niet groter. Bovendien kan er met DNA gesjoemeld worden, bijvoorbeeld door het DNA van een onschuldige achter te laten op een plaats delict. Op zulke plekken kunnen ook duizenden andere DNA-sporen gevonden worden: al die onschuldige mensen zou je dan moeten ondervragen, terwijl justitie en politie nu al steen en been klagen over onvoldoende middelen.
DNA-gegevens gewist moeten worden zodra ze niet meer nuttig zijn voor de strafprocedure
Welke concrete risico’s ziet u?
Dobbelaere: DNA bevat persoonlijke en medische gegevens en afstammingsgegevens. Het zou een ramp zijn als zo’n databank gehackt zou worden. Hackers kunnen vandaag al bedrijven gijzelen door klantengegevens te hacken. Stel u voor wat een hackersgroep zou kunnen doen met de DNA-gegevens van álle Belgen. Zo’n databank volledig beveiligen is bovendien onmogelijk.
Er zijn nu al databanken die DNA van verdachten bijhouden. Kan ik, als ik daarin opgenomen zou zijn, me eruit laten schrappen?
Dobbelaere: Bij een buitenvervolgingstelling of vrijspraak kunt u dat vragen, ja. Ook het parket kan een verwijdering bevelen, maar dat komt zelden voor. De automatische verwijdering volgt pas na dertig jaar. Dat is lang: eigenlijk zouden DNA-gegevens gewist moeten worden zodra ze niet meer nuttig zijn voor de strafprocedure.
Kan ik weigeren om mijn DNA af te staan?
Dobbelaere: Sinds 1999 kun je in België, op bevel van een onderzoeksrechter, gedwongen worden om een DNA-staal af te staan. Dat kan wel alleen als het DNA-onderzoek strikt noodzakelijk is voor het bewijs in ernstige strafzaken en voor feiten met een maximumstraf van vijf jaar gevangenis en meer.
Vreest u niet dat mensen te weinig in privacy geïnteresseerd zijn om tegen een nationale DNA-databank in opstand te komen?
Dobbelaere: We zullen onze privacy pas waarderen als we ze kwijt zijn. Vandaag is de macht in handen van een relatief goed werkend democratisch rechtssysteem. Maar dat kan snel veranderen. Privacy kan snel aan de kant worden gezet. We moeten de politiek daarover uitdagen, voor het te laat is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier