Macron en Von der Leyen dringen bij Xi aan op ‘eerlijke’ handelsregels
De Franse president Emmanuel Macron en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hebben maandag naar aanleiding van een onderhoud met de Chinese president Xi Jinping in Parijs aangedrongen op ‘eerlijke’ handelsrelaties tussen China en Europa. Tegelijkertijd beklemtonen ze het belang van samenwerking met Peking.
De toekomst van ons continent zal ook afhankelijk zijn van ons vermogen om de relaties met China op een evenwichtige manier te blijven uitbouwen’, zo verklaarde Macron voor aanvang van het gesprek met Xi, die zondag in Parijs was aangekomen. Frankrijk, dat zestig jaar diplomatieke relaties met China viert, vormt de eerste stop op de eerste Europese rondreis van het Chinese staatshoofd sinds de coronapandemie.
Von der Leyen, die door Macron was uitgenodigd om een deel van het overleg bij te wonen, hekelde de ongelijke markttoegang en de overcapaciteit in China. ‘Vanwege zijn zwakke binnenlandse vraag produceert China nu met massale subsidies meer dan het verkoopt’, stelde ze. ‘Europa kan zo’n marktverstorende praktijken, die tot een de-industrialisering van Europa leiden, niet aanvaarden’.
De overcapaciteit in China leidt volgens Von der Leyen tot een overaanbod van gesubsidieerde Chinese goederen, zoals staal en elektrische auto’s. De Commissie onderzoekt reeds of ze verhoogde tarieven kan opleggen op de invoer van elektrische auto’s uit China. Ze meent dat producenten als BYD, Geely en SAIC dankzij staatssteun een oneerlijk voordeel hebben.
Xi van zijn kant stelde bij aanvang van het gesprek dat Europa en China ondanks de geschillen ‘partners’ moeten blijven, de dialoog en samenwerking moeten voortzetten en de ‘strategische coördinatie’ moeten versterken. ‘Dit om de regelmatige en gezonde ontwikkeling van de Europees-Chinese relaties te bevorderen en bijdrages te leveren aan vrede en ontwikkeling in de wereld’.
Ook Macron en Von der Leyen beklemtoonden dat Europa zich niet mag loskoppelen van China en de dialoog met Peking over internationale thema’s moet blijven voeren. Zo hopen ze dat China zijn invloed op Rusland wil aanwenden om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. ‘China en de Europese Unie hebben allebei belang bij vrede en veiligheid’, stelde Von der Leyen, die Xi prees voor zijn ‘belangrijke rol bij de de-escalatie van de onverantwoordelijke nucleaire dreigingen van Rusland’.
China is een nauwe bondgenoot van Rusland en heeft de Russische invasie nooit veroordeeld, laat staan sancties afgekondigd. Macron en Von der Leyen lanceerden wel een nieuwe oproep aan Peking om ‘meer inspanningen te doen om de levering van goederen voor tweeërlei gebruik aan Rusland te beperken’. Dat zijn goederen die zowel civiele als militaire doeleinden kunnen dienen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier