Lorin Parys (N-VA) over Leuven: ‘Het is gewoon gezond dat er een andere partij aan de macht komt’
In Leuven moet alles opnieuw in vraag kunnen worden gesteld, zegt Lorin Parys.
Louis Tobback schuift partijgenoot Mohammed Ridouani naar voren als kandidaat-burgemeester, maar er is minstens één kaper op de kust: Ridouani’s generatiegenoot Lorin Parys (42), de nieuwe lijsttrekker van de N-VA.
lorin parys: Leuven is een prachtige stad om in te wonen. Wie de volgende zes jaar de eer krijgt om haar te mogen besturen, hoeft zich niet af te vragen welke banlieue hij nog moet opkuisen, maar hoe hij de stad een kwantumsprong kan laten maken voor de volgende decennia. Dat kan niet met het oude bestuur. Na vierentwintig jaar met dezelfde twee partijen (de SP.A en de CD&V, nvdr.) aan de macht, zijn er blinde vlekken ontwikkeld, ook al zien die partijen dat zelf niet in. Daarom is het gewoon gezond dat er een andere partij aan de macht komt, met frisse ideeën en een nieuwe wind. En daarom zijn wij opnieuw gaan luisteren naar de Leuvenaar. De N-VA is bereid om alles in vraag te stellen.
Politici die zeggen dat Leuven alles heeft gedaan om de druk op de woningmarkt te verlichten, zijn in slaap gevallen
U was bij Uplace, het geplande winkel- en ontspanningsproject in Machelen, de rechterhand van ondernemer Bart Verhaeghe. Louis Tobback heeft dat project de voorbije jaren voorgesteld als de grootste bedreiging voor de Leuvense handel, en dus voor ieders welvaart.
Bent u al van Uplace afgekickt?
Parys: Ik deins niet terug voor mijn eigen geschiedenis. Als ik moet afgaan op het aantal vragen dat ik er nog over krijg – nul, namelijk – dan is Uplace vandaag geen onderwerp dat nog leeft. Geen enkele Leuvense handelaar heeft ook maar 1 euro verloren aan een project dat er niet eens is.
De handelaars spreken tegenwoordig alleen over het nieuwe circulatieplan en het omzetverlies dat ze daardoor hebben geleden. Ze vragen dat Leuven zijn troeven veel beter uitspeelt. Deze stad heeft per inwoner de kleinste winkeloppervlakte van alle centrumsteden. En die oppervlakte wordt voor het grootste deel ingenomen door de bekende winkelketens. Om te kunnen concurreren, moeten we meer unieke winkels hebben, zoals in de Mechelsestraat. Ook het kader is oubollig: waarom heeft Leuven nog geen app die mij laat zien waar er vrije parkeerplaatsen zijn? Dit bestuur mist de ene kans na de andere om Leuven te profileren als ‘de slimste stad’.
In Leuven zet de N-VA zwaar in op betaalbaar wonen.
Parys: Partijen die zeggen dat de woningprijzen in Leuven drastisch kunnen dalen, zolang er maar een gericht beleid wordt gevoerd, spelden de Leuvenaars een verhaaltje op de mouw: dat kan niet. Leuven ís duur. Door zijn centrale ligging, door zijn universiteit, noem maar op. Maar politici die zeggen dat de stad alles heeft gedaan om de druk op de woningmarkt te verlichten, zijn óók in slaap gevallen.
Leuven dreigt een duale stad te worden, met veel rijke en veel arme mensen en een middenklasse die het moeilijk heeft om hier te blijven. Om wonen opnieuw betaalbaar te maken, wil de N-VA jonge kopers drie jaar vrijstellen van onroerende voorheffing. En om de groep te steunen die het financieel moeilijk heeft, willen wij projectontwikkelaars verplichten om 20 procent van de woningen die op de markt komen voor te behouden aan Leuvenaars met een bescheiden inkomen.
Leuven dreigt een duale stad te worden, met veel rijke en veel arme mensen en een middenklasse die het moeilijk heeft om hier te blijven
Er wordt nu al gezegd dat de N-VA weerstand oproept en straks moeilijk coalitiepartners zal vinden.
Parys: De N-VA heeft zichzelf in één regeerperiode op de kaart kunnen zetten, de andere partijen kijken naar ons met een mengeling van angst en verwondering. Toch heb ik niet de indruk dat niemand met ons in zee wil. De SP.A wil ons buiten het bestuur houden, dat wel. De N-VA wil tenslotte een breuk met het verleden, en dat kan natuurlijk niet samen met de partij die het de voorbije kwarteeuw voor het zeggen heeft gehad. Daarom investeert de SP.A ook veel in een dure precampagne: voor de socialisten is het behoud van Leuven een halszaak.
Omgekeerd zou het voor de N-VA een triomf zijn als u de sjerp van Louis Tobback zou overnemen.
Parys: Het zou een symbolische overwinning zijn als de N-VA Leuven mee zou besturen. Maar dat is meer een bijgedachte, geen drijfveer. De inzet is niet om de SP.A te doen verliezen. De inzet is: Leuven beter maken.
Knack peilt de stemming: Leuven
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier