Lokaal schandaal: racismerellen plagen de Mechelse politie
Kwam Mechels burgemeester Bart Somers de voorbije jaren vooral met een verbindend verhaal in het nieuws, dan gold voor het politiekorps van de zone Mechelen-Willebroek precies het tegenovergestelde.
Vrijdag 25 maart 2016 was niet de mooiste dag uit het leven van Yves Bogaerts, de korpschef van de politiezone Mechelen-Willebroek. Die dag lekte uit dat de korpsleiding een cruciale tip over de schuilplaats van de toen internationaal gezochte terrorist Salah Abdeslam met opzet niet in de politiedatabank had opgenomen. De reden daarvoor lag in het wantrouwen van Bogaerts en diens adjunct Johan Geentjens tegenover de agent van wie de tip kwam: Hamid A., een man met Marokkaanse roots met wie beiden al maanden op gespannen voet leefden.
De handelswijze van de Mechelse korpsleiding riep uiteraard vragen op. Was enig wantrouwen misschien wel gewettigd, en klopte de verklaring van burgemeester Bart Somers dat het korps ‘van hogere instanties’ de vraag kreeg om de informatie als onbetrouwbaar te beschouwen? Was het een geval van dom amateurisme? Of speelde misschien nog een ander, meer structureel probleem mee?
De kritiek dat Somers zijn oordeel iets te snel ventileerde, is niet helemaal ongegrond
Al dan niet toevallig bracht de pers niet veel later ook soms schrijnende getuigenissen over racisme in het korps. Hoewel een (volgens critici onvoldoende grondige) doorlichting uitwees dat het racismeprobleem in Mechelen wellicht niet groter is dan in andere politiekorpsen, raakte de negatieve perceptie een gevoelige snaar bij de burgemeester. Bart Somers stond en staat gelijk met een verbindend verhaal. De getuigenissen dreigden dat verhaal te besmeuren. In de hoop ook zijn politiekorps te laten schitteren als een toonbeeld van diversiteit, liet Somers zijn oog vallen op Jinnih Beels, die nu de SP.A-lijsttrekker in Antwerpen is. Somers overtuigde haar om het Antwerpse korps te verruilen voor het Mechelse. In oktober 2016 ging ze er aan de slag als diversiteitsmanager.
Het zou een ongelukkige transfer blijken. Nogal wat leden van het korps ervoeren Beels’ komst als een onnodige tik op de vingers. Echt pijnlijk werd het toen begin 2017 uitlekte dat een hoofdinspecteur in een WhatsApp-groep een foto van de diversiteitsmanager had verspreid met een op het eerste gezicht duidelijk racistische boodschap: ‘En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan.’
Bart Somers reageerde furieus. Hij beschuldigde de ‘dader’, Bert V.L., van ‘walgelijk racisme’, nog voor het parket een onderzoek had gevoerd. Die publieke veroordeling veroorzaakte nog meer ongenoegen in het korps. Toen de hoofdinspecteur eerder dit jaar voor de correctionele rechtbank moest verschijnen, werd hij vergezeld door een veertigtal collega’s die hun steun wilden betuigen. Volgens hen was hij vooral het slachtoffer van een burgemeester die zich iets te ijverig als racismebestrijder wilde profileren.
De kritiek dat Somers zijn oordeel iets te snel ventileerde, is niet helemaal ongegrond. Zo draagt de fotomontage die Bert V.L. samenstelde alle kenmerken van een internetmeme, een vorm van satire waarin je de woorden die op de foto worden afgebeeld moet lezen als een tekstballon. Doe je dat bij de meme van Jinnih Beels, dan is de boodschap niet echt racistisch. Eerder gaat het om een slechte grap van een politieman die zijn frustratie kwijt wilde over een nieuwe leidinggevende die, zo wordt verteld in het korps, alleen een hand gaf aan de ‘gekleurde’ collega’s die ze uit Antwerpen had meegenomen.
Wellicht hield ook de rechter rekening met die interpretatie. Bert V.L. werd eerder deze maand vrijgesproken op grond van ’twijfels over de intentie’.
Knack peilt de stemming: Mechelen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier