Lokaal Gents schandaal: stadsbedrijf SoGent zwaar in opspraak
‘Onregelmatigheden’ bij toewijzing van miljoenenprojecten brengen schepen Taeldeman in lastig parket.
De voorbije zes jaren zijn in Gent niet meteen zonder schandalen en schandaaltjes verlopen. Van problemen met gekraakte panden via dubieuze Russische kunst in het MSK tot onverkwikkelijke affaires als Optima en Publipart/Publifin: telkens legde de oppositie de meerderheid het vuur aan de schenen. Eén keer volgde het ontslag van SP.A-schepen Tom Balthazar, een andere keer kreeg N-VA-oppositieleider Siegfried Bracke het zelf hard te verduren.
Het pijnlijkste dossier in dit verkiezingsjaar zou wel eens dat van stadsontwikkelingsbedrijf SoGent kunnen worden. De zaak draait rond valsheid in geschrifte en favoritisme bij de toewijzing van overheidsopdrachten met vastgoed, en is sinds kort in handen van het gerecht.
Coalitiepartners Groen en Open VLD vonden het duidelijk niet nodig om de verdediging van SP.A-schepen Taeldeman op te nemen
De malaise binnen het stadsbedrijf SoGent sluimert al enkele jaren door onenigheid binnen het directiecomité. Algemeen directeur Didier Nachtergaele had vorig jaar intern alarm geslagen over onregelmatigheden bij de toewijzing van drie miljoenenprojecten, waar de directeur projecten P.L. verantwoordelijk voor was. Volgens Nachtergaele werd een loopje genomen met de wettelijke regels, was er geknoeid met de rangschikking van architecten en ontwikkelaars die meedongen naar de overheidsopdrachten, en was ook de samenstelling van jury’s die projecten beoordelen niet altijd koosjer. Er kwam een beperkt intern onderzoek van twee dossiers door stadsadvocaat Patrick Devers. Hij concludeerde onder andere dat er ‘in de beide dossiers tussenkomsten zijn geweest in volstrekt ongemotiveerde wijziging/manipulatie van punten of pogingen daartoe’. De advocaat had het over ‘normvervaging en onwettige instructies aan ondergeschikten’.
De bevoegde schepen, Sven Taeldeman (SP.A), voorzitter van SoGent, bestelde een nieuw onderzoek bij een ander advocatenkantoor. Dat kwam tot de conclusie dat er geen sprake was van strafbare feiten, hooguit van ‘onzorgvuldigheden’, en die waren te verhelpen met scherpere interne procedures en meer transparantie.
Een en ander liep eind 2017 uit op het ontslag van zowel de algemeen directeur als van de directeur projecten van SoGent. De algemeen directeur diende een klacht met burgerlijkepartijstelling in, waarmee hij ook schepen Taeldeman viseert.
Tijdens de gemeenteraad van eind mei werd Taeldeman hard aangepakt door de oppositie. De schepen bleef bij zijn eerdere verklaringen dat er geen strafbare feiten waren, en dat inmiddels bij SoGent orde op zaken werd gesteld. Hij verwierp ook de vraag van de oppositie om het dossier aan het parket over te maken. Opvallend stil bleef het bij de coalitiegenoten van Groen en Open VLD. De schepenen van die meerderheidspartijen vonden het duidelijk niet nodig om krachtig de verdediging van Taeldeman op te nemen.
Na die fameuze gemeenteraad kwam de schepen naar verluidt ook binnen zijn eigen partij onder vuur. Sommigen vroegen zich af of hij niet beter zou aftreden nu er een gerechtelijk onderzoek loopt. Die keuze wilde de partij een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen liever niet maken – het pijnlijke ontslag van lijsttrekker Tom Balthazar is nog niet verwerkt.
Geen ontslag dus, maar na een soort crisisbijeenkomst van het schepencollege werd plots wél besloten om het dossier alsnog naar het parket door te sturen. Ook dat is pijnlijk voor schepen Taeldeman. Bovendien is het een wat overbodige geste, aangezien de zaak al in handen is van de onderzoeksrechter. Het is nu afwachten of het gerechtelijk onderzoek nog voor 14 oktober wordt afgerond, en met welk resultaat.
Knack peilt de stemming: Gent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier