Lof van (sommige) Republikeinen voor toespraak Biden

(Belga) Bijna 250.000 mensen hebben donderdag deelgenomen aan de “City Parade” in Luik. Dat blijkt uit de schatting van het gemeentebestuur, dat vrijdag de balans van het evenement opmaakte.

Ook politici uit de Republikeinse Partij van Donald Trump hebben woensdag positief gereageerd op de toespraak van Joe Biden, zo heeft nieuwszender CNN op zijn blog bericht.

Senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, die bekendstaat als criticus van zijn partijgenoot Trump, sprak over een ‘erg krachtige’ speech. Biden pleitte in zijn toespraak voor eenheid. Dat leverde hem een compliment op van de als gematigd bekendstaande senator Susan Collins. Ze omschreef de toespraak als een ‘oproep voor ons om samen te komen en elkaar niet langer te zien als tegenstanders, maar als mede-Amerikanen’. Ze zei bereid te zijn samen te werken met Biden om ‘gezamenlijke doelen’ te bereiken.

Ook de Republikeinse senatoren Lisa Murkowski en Pat Toomey prezen de speech. Toomey zei positief te zijn over ‘de oproep van president Biden tot nationale eenheid, en zijn belofte aan degenen die hem niet steunden dat hij toch een president zal zijn voor alle Amerikanen’.

Republikeinen en Democraten lagen de afgelopen jaren regelmatig op ramkoers. De recente bestorming van het Capitool leidde echter tot groeiende kritiek op Trump uit het Republikeinse kamp. Hoewel de oud-president nog steeds populair is bij een flink deel van de Republikeinse achterban, verwijten sommige politici uit zijn partij hem dat hij zijn aanhangers heeft opgehitst.

De door CNN aangehaalde leden van de Grand Old Party zijn allen wel politici die op zijn zachtst gezegd geen hevige aanhangers van Trump waren. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content