Lijsttrekker Christian Leysen (Open VLD): ‘Kernuitstap in 2025? We moeten niet dogmatisch zijn’
Christian Leysen is het wit konijn van Gwendolyn Rutten. Alhoewel, erg ‘wit’ is hij niet. Leysen is twintig jaar lid van Open VLD en zetelde al in de Antwerpse gemeenteraad. Kleurt de zakenman dan eerder blauw-groen? ‘Er is een fundamenteel probleem met het hele e-commercegebeuren’, zegt hij.
‘Het moment om in de politiek te stappen is er nu’, zegt Christian Leysen bij zijn voorstelling als Kamerlijsttrekker voor Open VLD. ‘We staan voor de keuze: doorgaan op de weg van meer jobs en meer koopkracht, of de weg naar het terugdraaien van het goede beleid. Bovendien zijn mijn kinderen volwassen én mag ik op de goodwill van mijn echtgenote rekenen. Toch ook niet onbelangrijk.’
De liberale as tussen Open VLD en MR is belangrijk voor burgers én bedrijven.
Zo licht de zakenman meteen toe waarom hij de lijst trekt in de grootste kieskring van het land: Antwerpen. Terwijl iedereen verwachtte dat voorzitter Gwendolyn Rutten een vrouwelijk wit konijn uit haar blauwe hoed zou toveren, spelen de liberalen vooral op veilig. Leysen kent de partij als zijn broekzak, zijn uitstekende connecties in het bedrijfsleven zijn uiteraard meegenomen.
Toch zal hij het op 26 mei niet cadeau krijgen. Leysen moet het opnemen tegen bekende politici als Jan Jambon (N-VA) en Kristof Calvo (Groen). En dat terwijl Open VLD bij de gemeenteraadsverkiezingen geen goede beurt maakte in de stad Antwerpen. Dreigt hij niet te worden weggedrukt in dat strijdgewoel?
‘Ik doe dit omdat ik goesting heb. Ik wil mijn volle gewicht in de schaal werpen’, zegt de Antwerpenaar. ‘Het is duidelijk voor de kiezer: welvaart in dit land wordt gecreëerd door samenwerking en positivisme. Daarbij is de liberale as tussen Open VLD en de Franstalige liberalen van MR belangrijk voor burgers én bedrijven.’
Taksen op e-commerce
De campagne is nog lang, maar al bij al komt Leysen wel laat aan de kop te staan van de Antwerpse Kamerlijst. In hoeverre zal hij het programma nog kunnen beïnvloeden? ‘Ik heb altijd contact gehouden met de Open VLD en ik kan me herkennen in het programma dat nu voorligt. Al zal ik natuurlijk proberen om eigen accenten te leggen.’
En dat doet de zakenman niet zonder te verwijzen naar hét thema van het moment: klimaat. ‘De economie gaat hand in hand met duurzaamheid’, zegt hij. ‘Mijn bezorgdheid voor het milieu is er al lang en kwam ook tot uiting in mijn professioneel leven.’
Christian Leysen steekt de ‘eco’ in economie.
Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz, van wie gefluisterd werd dat hij de Antwerpse Kamerlijst zou kunnen trekken, onderstreept dat element op Twitter: ‘Christian Leysen steekt de ‘eco’ in economie. Dat typeert zijn visie’, aldus Schiltz.
Zo brak Leysen in september in De Standaard nog een lans voor een CO2-taks op e-commerceleveringen. ‘E-commerce leidt, vooral in de steden, tot meer transportinefficiëntie. Belgische en veelal Nederlandse koeriers doorkruisen ons land om individueel pakjes in uw bus, uw achtertuin of bij uw buurman af te leveren. De burger, zo vaak in woorden milieubewust, wil zijn aankopen zo snel mogelijk aan zijn deur. Wellicht zou het aangewezen zijn een file- en CO2-taks voor e-commerceleveringen in te voeren’, klonk het toen.
Vandaag denkt Leysen nog altijd dat er iets moet gebeuren. ‘Er is een fundamenteel probleem in het hele e-commercegebeuren’, zegt hij. ‘Men zal er zeker antwoorden op moeten bieden, maar daar is denkwerk voor nodig.’ Over een CO2-taks voor de e-commerce heeft hij naar eigen zeggen nog niet gesproken binnen de partij.
Open VLD is sowieso niet happig op nieuwe belastingen. ‘E-commerce is de toekomst. Die houd je niet tegen met nieuwe belastingen’, reageerde Kamerlid Patricia Ceysens in 2017 op een voorstel van Vlaams parlementslid Grete Remen (N-VA) om een belasting in te voeren op e-commerce.
Bovendien voert vicepremier Alexander De Croo al langer een strijd voor soepelere maatregelen voor de e-commerce, zoals de mogelijkheid tot nachtwerk.
Kernuitstap
En wat dan met de kernuitstap, die in 2025 een feit zou moeten zijn? Open VLD’ers als Bart Tommelein, Willem-Frederik Schiltz en voorzitter Rutten zelf houden daar mordicus aan vast – tot spijt van onder andere N-VA, technologiefederatie Agoria en bedrijfsleiders als Wouter De Geest, ceo van BASF.
We moeten milieubewustzijn kunnen combineren met betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid.
Leysen heeft heel wat goede contacten in het Antwerpse bedrijfsleven. Wat denkt hij van de kernuitstap? ‘We mogen niet dogmatisch zijn’, antwoordt hij voorzichtig. ‘De energieproblematiek is geen eenvoudige zaak. We moeten milieubewustzijn kunnen combineren met betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid.’
Volgens de Antwerpenaar is ‘onduidelijkheid de slechtste weg’. ‘Het is belangrijk dat men een duidelijk traject uittekent en dat er een duidelijk kader komt voor de nog te bouwen gascentrales.’
Leysen verwacht ook hulp van de wetenschap. ‘Ik hoop dat de nieuwe technologieën ons bijkomende middelen geven.’
Antwerpen al langer zorgenkind
De zoektocht van Gwendolyn Rutten verliep niet over rozen. Enkele weken geleden moest ze noodgedwongen afscheid nemen van Philippe De Backer, die op een emotionele persconferentie de politiek vaarwel zei.
De Backer benadrukte dat de lijstvorming op geen enkele manier meespeelde in zijn vertrek. Toch was het algemeen geweten dat Rutten op zoek was naar een (vrouwelijk) wit konijn voor een van de twee lijsttrekkersplaatsen in Antwerpen. Rutten was er immers op gebrand om 50 procent vrouwelijke lijsttrekkers te installeren. De Mechelse burgemeester en liberaal zwaargewicht Bart Somers was echter incontournable op de kop van de Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen, waardoor De Backer, nochtans een federaal minister, in het vizier kwam als ‘vervangbaar’.
De Backer, Antwerps lijsttrekker op 14 oktober, maakte immers geen al te beste indruk. Zo haalde hij bijvoorbeeld minder voorkeurstemmen dan Ludo Van Campenhout (N-VA) en Ikrame Kastit (Groen). Een groot lichtpunt was wel dat hij zich met slechts twee zetels aan boord van de Antwerpse Bourgondische coalitie wist te heisen.
Feit blijft dat met de komst van Leysen nog steeds twee mannelijke lijsttrekkers de plak zwaaien in Antwerpen. Bovendien nadert de 64-jarige zakenman de pensioenleeftijd. Toch blijft openlijk protest tegen zijn aanstelling uit. De rust binnen de Antwerpse Open VLD is zo (voorlopig) teruggekeerd.
Lijsttrekker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier