“Lat voor euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden moet hoger”
De lat voor euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden moet hoger. Dat zegt psychiater Joris Vandenberghe (KU Leuven) als reactie op twee vrouwen die in een reportage getuigden over de onbeholpen manier waarop de euthanasie van hun zus verliep. CD&V dringt intussen aan op een herziening van de euthanasiewet.
Het was een opvallende getuigenis in Terzake. De zussen van Tine Nys getuigen over hun zus, die vijf jaar geleden euthanasie pleegde. Ze stellen zich enkele vragen: werd de euthanasie te snel toegekend? En heeft hun zus wel alle hulp gekregen waar ze recht op had?
‘Misschien nood aan debat’
‘Mijn vader moest op trillende knieën de naald in haar arm drukken omdat de dokter er niet aan had gedacht om pleisters mee te nemen. Achteraf vroeg de dokter aan mijn ouders of ze met de stethoscoop naar het hart van Tine wilden luisteren, zodat ze konden horen dat het zeker niet meer klopte’, vertelt een van de zussen.
Een anonieme huisdokter vertelt dat ‘er misschien nood is aan een debat, zodat er een rem komt op mensen (dokters, red) die dat (iemand helpen om euthanasie te plegen, red) technisch graag doen’.
Bekijk hier de volledige reportage.
Psychiater Joris Vandenberghe (KULeuven) pleit ervoor om de lat bij ondraaglijk psychisch lijden hoger te leggen. Hij wil ook de minimale termijn tussen de aanvraag en de uitvoering optrekken. (NSK)
De discussie laat ook de politiek niet onberoerd. Meerderheidspartij CD&V dringt aan op een herziening van de euthanasiewet. De huidige wet bevat immers onvoldoende grendels voor “extreme gevallen”, zo reageert senator Steven Vanackere op de reportage van Terzake.
Voor CD&V, dat de wet destijds niet mee goedkeurde, is een evaluatie van de wet “absoluut” nodig. “Er zijn heel veel mankementen aan die wet, wat maakt dat diegenen die het onzorgvuldig doen ook de bescherming van diezelfde wet kennen”, verduidelijkte Vanackere. Zo stelt de wet volgens hem slechts dat drie artsen “geconsulteerd” moeten worden en is de nood aan een lange behandeling vooraf evenmin in de wet ingeschreven.
‘Ingebouwde grendels zijn niet min’
Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht, hevig pleitbezorger van de wet, staat open voor een debat. “Maar de grendels die we hebben ingebouwd zijn toch niet min”, vindt hij. “We hebben drie professionele artsen die in eer en geweten een diagnose stellen dat de patiënt geen mogelijkheden meer heeft op vlak van behandeling en het is steeds de patiënt zelf die beslist.”
Vanackere stelde zich voorts ook vragen bij de evaluatiecommissie die mogelijke problemen moet onderzoeken en eventueel kan doorsturen naar het parket. “Ik denk dat we een commissie gemaakt hebben die te veel rechter en partij is en onvoldoende afstandelijk kan oordelen”, aldus de CD&V’er.
De Gucht benadrukte dan weer dat de evaluatiecommissie zich moet buigen over de gevolgde procedures voor een beslissing, niet over de concrete uitvoering van de euthanasie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier