Langdurig werklozen moeten gemeenschapsdienst doen
Wie langer dan twee jaar werkloos is moet vanaf 2023 gemeenschapsdienst doen. Weigeraars dreigen hun uitkering te verliezen. De Vlaamse regering zet zo door met een omstreden punt uit haar regeerakkoord. Dat schrijven De Tijd, De Standaard en Het Nieuwsblad.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) heeft in de regering een akkoord bereikt over de verplichte gemeenschapsdienst. Een langdurig werkloze zal een taak krijgen bij een lokaal bestuur, zoals straatveger, begeleider op de schoolbus, als ondersteuning in een vaccinatiecentrum of bij de groendienst. Dat kan voor maximaal 64 uur per maand. De werkloze behoudt zijn uitkering, die wordt aangevuld met een vergoeding van 1,30 euro per uur. Het is aan de arbeidsbemiddelaar VDAB om samen met de werkloze te bepalen of die verplicht aan de slag moet.
In Vlaanderen zijn 70.000 mensen langer dan twee jaar werkloos. Crevits redeneert dat de gemeenschapsdienst de arbeidsattitude, zoals stiptheid of samenwerken met collega’s, kan aanscherpen. ‘Mensen die meer dan twee jaar op zoek zijn, staan erg ver van de arbeidsmarkt. Ik wil hen weer goesting geven om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten’, zegt ze. Zieken zijn vrijgesteld van de plicht, net als werklozen van wie de VDAB meent dat het niet past in hun traject naar een baan.
Minister Crevits heeft over een en ander een concept klaar, waarover ze nu in overleg gaat met de sociale partners en de lokale besturen. Deze maatregel is bedoeld als een positief traject voor langdurig werkzoekenden, luidt het in een persbericht van Crevits. ‘Men kan werken aan zijn of haar competenties, het biedt een laagdrempelige opstart en men levert een maatschappelijke bijdrage. Het is uiteraard ook een belangrijke stap naar werk die, voor wie het een passende maatregel is, ook verplicht zal zijn.’
ACV: ‘Inefficiënte symboolmaatregel met een hoog pestgehalte’
ACV is ‘bijzonder onaangenaam verrast’ door het voorstel van de Vlaamse regering om een verplichte gemeenschapdienst in te voeren voor langdurig werklozen. Dat laat de christelijke vakbond donderdag weten.
‘Gemeenschapsdienst is vooral een symboolmaatregel met een hoog pest- en stigmatiserend gehalte, zonder verder veel resultaat. Daar wordt niemand beter van.’
ACV wijst op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat gemeenschapsdienst langdurig werklozen niet aan een baan helpt. Bovendien wordt gevreesd dat de maatregel ook het verdringen van reguliere banen en van het vrijwilligerswerk tot gevolg zal hebben. Daarnaast betreurt de vakbond dat de Vlaamse regering ‘weigert te kijken naar voorstellen die wel positieve effecten zouden hebben’, zoals de ‘zones sans chômeurs’ in Brussel.
‘Werkzoekenden krijgen in dit systeem een echte baan in bijvoorbeeld de sociale economie met een echt contract, een echt loon én begeleiding aangeboden. Hiervoor wordt de werkloosheidsuitkering geactiveerd zodat de meerkost beperkt is. Dit is een echte win-win.’
Crevits wil de plannen nog verder uitwerken in overleg met de sociale partners en de lokale besturen. ACV hoopt dat er nog garanties worden ingebouwd ‘zodat deze gemeenschapsdienst wordt omgezet in een effectief competentieversterkend traject met begeleiding naar werk’.
Ondernemingen vinden plannen voor gemeenschapsdienst ‘goede zaak’
Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka en de ondernemersorganisatie NSZ zijn tevreden met het voorstel van de Vlaamse regering om een verplichte gemeenschapsdienst in te voeren voor langdurig werklozen. De maatregel moet wel van nabij worden opgevolgd, zo benadrukken ze.
Voka steunt de plannen van de Vlaamse regering. ‘Als de oude recepten niet meer werken, is het tijd om nieuwe dingen uit te proberen’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in een reactie. ‘Uiteraard dient dit idee van nabij te worden opgevolgd en bijgestuurd indien nodig.’
Ook de ondernemersorganisatie NSZ noemt de invoering van de gemeenschapsdienst ‘een goede zaak’. ‘Wij scharen ons achter deze maatregel en hopen dat dit wordt doorgetrokken in de rest van het land.’ ‘Dit is een eerste kleine stap richting een nieuwe job, bij een kmo of elders. Het is ook een positieve maatregel voor de werkgevers die nu te kampen hebben met een grote krapte op de arbeidsmarkt’, besluit NSZ-woordvoerder Ann Van Doren.