Lai Ching-te legt eed af als president van Taiwan

De nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te, staat op het podium tijdens de inauguratieceremonie buiten het gebouw van het presidentiële kantoor in Taipei, Taiwan, 20 mei 2024. © REUTERS
Rafael Porto Carrero

De nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te, heeft maandag de eed afgelegd tijdens een ceremonie die door tientallen buitenlandse delegaties bijgewoond werd meldt het Franse persagentschap AFP.

Lai Ching-te is de nieuwe president van Taiwan en lid van de Democratische Progressieve Partij (DPP). Voor zijn presidentschap was hij vice-president van Taiwan. Hij speelde een cruciale rol in het binnenlandse en buitenlandse beleid. Lai heeft een medische achtergrond.

De DPP beschouwt Taiwan als een feitelijk soevereine staat. Taiwan moet zijn verdediging tegen Chinese bedreigingen versterken en de relaties met andere democratische landen aanhalen. Dit geldt zelfs als het leidt tot economische sancties of militaire dreigementen van Peking.

Lai steunde deze visie actief.

Republiek China

Lai heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de status quo niet wil veranderen. Hij stelt simpelweg een feit: Taiwan is al een onafhankelijk land met de formele naam Republiek China, en alleen het volk van Taiwan kan over hun toekomst beslissen.

‘We moeten de waarheid respecteren – wat ik bedoel met pragmatisme – namelijk dat Taiwan al een soeverein, onafhankelijk land is genaamd de Republiek China (ROC). Het maakt geen deel uit van de Volksrepubliek China (PRC, nvdr),’ zei hij in een interview met het Bloomberg-nieuwsagentschap in 2023. ‘De ROC en de PRC zijn niet ondergeschikt aan elkaar. Het is niet nodig om de onafhankelijkheid te verklaren. De ROC (Taiwan) is niet ondergeschikt aan de PRC.’

Na de verkiezingsuitslag noemde hij zijn overwinning een ‘zege voor de gemeenschap van democratieën.’

China heeft hem nooit vergeven voor zijn opmerkingen van zes jaar geleden, waarin hij zichzelf een “praktische werker voor Taiwanese onafhankelijkheid” noemde, rapporteert CNN.

Lai Ching-te wordt daarom door China beschouwd als een gevaarlijke separatist. Zijn visie gaat in tegen het ‘één-China-beleid’ van de Volksrepubliek. Dit beleid beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die uiteindelijk herenigd moet worden met het vasteland. Het eiland was echter nooit deel van Communistisch China.

China laat zich steeds meer gelden in de wateren en de lucht rond Taiwan. Taiwan kan echter rekenen op de steun van trouwe bondgenoot Amerika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content