Lachaert test positief op corona en gaat 14 dagen in quarantaine: ook koning Filip laat zich testen
Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft zich dinsdagochtend 8 september laten testen op het coronavirus en heeft deze namiddag vernomen dat hij positief is. Hij gaat onmiddellijk 14 dagen in quarantaine.
Lachaert blijft de federale onderhandelingen als preformateur wel opvolgen via videoverbinding.
Partijvoorzitter Lachaert heeft zich dinsdagmorgen laten testen op Covid-19 en vernam in de loop van de namiddag dat hij positief is. ‘Hij gaat onmiddellijk veertien dagen in quarantaine’, luidt het. Als partijvoorzitter laat Lachaert zich vervangen door ondervoorzitter Alexander De Croo.
Wel zal Lachaert zijn rol als preformateur blijven opnemen, samen met SP.A-voorzitter Conner Rousseau. Dat zal gebeuren via videoverbinding.
Beide preformateurs bekijken “hoe ze hun werkzaamheden toch kunnen verderzetten via videoconferentie”, zo laten ze dinsdagavond weten in een gezamenlijke mededeling. De twee benadrukken ook dat alle regels, zoals de quarantaineregels, nauwgezet zullen toegepast worden.
Bij SP.A valt te horen dat Rousseau zich al heeft laten testen en negatief bleek. CD&V-voorzitter Joachim Coens en Groen-voorzitster Meyrem Almaci laten zich vandaag/dinsdag nog testen.
Er vinden geen formatievergaderingen plaats tot de resultaten bekend zijn van de coronatests bij de voorzitters en onderhandelaars van de zogenaamde Vivaldi-partijen. Dat meldt de woordvoerder van Open Vld dinsdag via twitter. Eens bekend is wie besmet is, kunnen eventuele vervangers aantreden.
Het is dus nog afwachten wanneer socialisten, liberalen, groenen en CD&V de draad van de gesprekken weer kunnen oppikken. Eerder op de dag was er wel een korte vergadering van preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau met de voorzitters van de betrokken partijen. Die ging over de werkmethode. Nadien raakte dus bekend dat Lachaert positief heeft getest op het coronavirus. Rousseau liet zich intussen ook testen en bleek negatief.
Op de resultaten van de tests bij de andere voorzitters en bij de zogenaamde sherpa’s (Wetstratees voor onderhandelaars), is het nog wachten.
In elk geval zal de besmetting gevolgen hebben voor het verdere verloop van de werkzaamheden. Wie in contact is geweest met een persoon die positief heeft getest, moet immers een tijdje in isolatie, zelfs indien je zelf negatief hebt getest. En je kan ten vroegste na vijf dagen een tweede test ondergaan. Pas als die negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Volgens de coronavoorschriften zullen fysieke vergaderingen met andere woorden een tijdje onmogelijk zijn.
Ook koning laat zich testen
Koning Filip zal zich laten testen op het coronavirus, nu Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert een positieve coronatest heeft afgelegd. Dat is bij het paleis vernomen. Lachaert bracht afgelopen vrijdag verslag uit bij de koning over zijn werkzaamheden in het kader van de regeringsvorming.
Het ziet er wel naar uit dat de koning zich uit voorzorg laat testen. Audiënties vinden plaats in goed verluchte ruimtes en de afstandsregels worden steeds gerespecteerd, valt te horen. Bovendien vertoonde Lachaert toen hij afgelopen vrijdag naar het paleis ging nog geen symptomen. De Open Vld-voorzitter voelde zich pas maandagavond niet lekker en liet zich daarom testen.
Ten laatste volgende vrijdag moet Lachaert samen met SP.A-voorzitter en co-preformateur Conner Rousseau opnieuw verslag uitbrengen bij de koning. Het is nog niet duidelijk hoe die audiëntie zal verlopen.
‘Rousseau moet minstens negen dagen in quarantaine’
SP.A-voorzitter en preformateur Conner Rousseau moet in principe minstens negen dagen in quarantaine, nu is gebleken dat Open VLD-voorzitter en co-preformateur Egbert Lachaert positief testte op het coronavirus. Dat zegt Steven Van Gucht van Sciensano. Ook andere personen die ‘hoogrisicocontact’ hadden met Lachaert moeten in quarantaine, ondanks een negatieve test.
Lachaert liet zich dinsdagochtend testen en kreeg in de namiddag te horen dat hij besmet was met het coronavirus. “Hij gaat onmiddellijk veertien dagen in quarantaine”, zo liet zijn woordvoerder weten. Maar, zo benadrukt Van Gucht, omdat hij een bevestigd geval is, moet hij minstens zeven dagen in zelfisolatie. Daarbij gelden nog strengere regels dan bij een quarantaine. “Ik ben net negatief getest en zal me over twee dagen opnieuw laten testen”, liet Rousseau daarna op Twitter weten. “In tussentijd kan ik mijn werk voortzetten, met alle voorzorgen.”
Maar ondanks die eerste negatieve test moet Rousseau volgens de richtlijnen van Sciensano wel degelijk in quarantaine gaan voor veertien dagen, net als alle andere mensen met wie Lachaert “hoogrisicocontact” had. Daaronder valt onder meer iedereen die meer dan 15 minuten in dezelfde ruimte en binnen 1,5 meter van de Open VLD-voorzitter is geweest. “Mensen die op vergaderingen aanwezig waren, maar afstand hielden of een mondmasker droegen, moeten misschien niet in quarantaine, maar het is aan de gezondheidsinspecteur om die afweging te maken”, zegt Van Gucht. “Voor laagrisicocontact geldt geen quarantaine, maar de betrokkenen moeten buitenshuis wel steeds een mondmasker dragen, altijd afstand houden en opletten op handhygiëne.”
Wie in quarantaine moet, kan die alleen vroeger dan veertien dagen stopzetten als ook en tweede test negatief blijkt. “Maar die tweede test moet dan wel ten vroegste negen dagen na het laatste risicocontact en minstens vijf dagen na de eerste test worden afgenomen”, benadrukt Van Gucht. Dat heeft te maken met de incubatieperiode. “In die beginperiode kan het virus verborgen aanwezig zijn in het lichaam. Daarom zeggen we altijd dat een negatieve test een quarantaine niet vervangt.”
De door Rousseau aangekondigde tweede test ‘over twee dagen’ komt dus te vroeg. In het beste geval moet de SP.A-voorzitter negen dagen in quarantaine blijven.
Ondertussen verspreidden Lachaert en Rousseau dinsdagavond een korte gezamenlijke mededeling. Daarin zeggen de preformateurs dat iedereen – ook de partijvoorzitters die deelnamen aan de onderhandelingen en medewerkers – “correct de geldende regels – bijvoorbeeld inzake quarantaine – nauwgezet zal toepassen”.