Kwart meer asielaanvragen in België dan vorig jaar

Het Klein Kasteeltje in Brussel op 10 december 2018. © Belga

België ontving tussen januari en november meer dan 21.000 asielaanvragen. Een stijging van 25 procent tegenover dezelfde periode in 2018. Opvallend: in Nederland en Frankrijk steeg het aantal met ‘slechts’ 10 procent. In Duitsland daalde het aantal zelfs.

Het aantal verzoeken om internationale bescherming in België is tussen januari en november van dit jaar met 25 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Eind november had ons land al zo’n 21.245 aanvragen ontvangen. Op hetzelfde moment in 2018 bedroeg dat aantal 17.045.

Volgens Eurostat zijn tijdens de laatste maanden de meeste aanvragen afkomstig van mensen met de Syrische nationaliteit (12 procent). Dan volgen Afghanen (11 procent) en Palestijnen (9 procent). Recent werd ook een flukse stijging van het aantal Salvadoranen waargenomen door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS).

De stijging van het aantal aanvragen in België is hoger dan die in de buurlanden. Nederland ziet het aantal verzoeken stijgen met 10 procent. Volgens de laatste cijfers is bijna 20 procent van de aanvragen ingediend door mensen met de Syrische nationaliteit. In Frankrijk, dat nog geen cijfers heeft voor de maand november, is er ook stijging van 10 procent.

In de gehele Europese Unie is er een stijging van ongeveer 8,6 procent. Tijdens de laatste maanden waren het vooral Syriërs (13 procent), Afghanen (9 procent) en Venezolanen (6 procent) die een verzoek indienden.

Die groei staat in schril contrast met de daling die buurland Duitsland laat optekenen. Daar stelt Eurostat een daling van 13 procent vast. Bijna 30 procent van de verzoeken werd ingediend door Syriërs.

Het klopt dat het aantal asielaanvragen in ons land in 2019 fors toenam.

Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen
Maggie De Block (Open VLD) op 6 november 2019.
Maggie De Block (Open VLD) op 6 november 2019.© Belga

Doorreizen

De cijfers van Eurostat wijken gedeeltelijk af van die van het CGVS, dat voor ons land iedere maand de cijfers analyseert op basis van de data van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Dat komt omdat Eurostat niet helemaal dezelfde methodologie hanteert.

Niettemin bevestigt het Commissariaat-Generaal de groei. ‘Het klopt dat het aantal asielaanvragen in ons land in 2019 fors toenam’, zegt woordvoerder Gabrielle Baes. Er zijn verschillende factoren in het spel, klinkt het. ‘Ten eerste blijkt er opnieuw een toename te zijn van de migratie naar Europa’, zegt Baes. ‘Bovendien is de secundaire migratie binnen Europa toegenomen. Heel wat personen reizen door naar België en naar onze buurlanden nadat ze in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd.’

Waarom de stijging in België verhoudingsgewijs hoger is dan die in de buurlanden, kan het CGVS voorlopig niet zeggen.

Vorige week luidde Fedasil nog de alarmbel. De overheidsdienst die instaat voor de opvang van asielzoekers hoopt dat privépartners op korte termijn zullen zorgen voor 3.500 extra plaatsen.

Donderdag bleek nog dat de burgemeester van Koksijde de vraag van partijgenoot en minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) weigert om 400 asielzoekers op te vangen. De gemeente is van plan om binnenkort verdere gesprekken te voeren met Fedasil.

Een asielaanvraag geeft geen garantie op een uiteindelijke toekenning van de asielstatus. In 2018 erkende het CGVS bijna de helft van alle behandelde aanvragen. Het ging toen om 7.577 beslissingen, voor in totaal 10.483 personen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content