KU Leuven start nieuw onderzoek naar studenten die betrokken waren bij fatale doop
De KU Leuven start een nieuw tuchtrechtelijk onderzoek naar de studenten die betrokken waren bij het doopritueel waarbij eind 2018 de 20-jarige student Sanda Dia is overleden.
De universiteit ontzegt ook tijdelijk aan de betrokken studenten de toegang tot de gebouwen van de KU Leuven. Zij krijgen tot het einde van het eerste semester van het nieuwe academiejaar geen toegang tot de universiteitsgebouwen.
De KU Leuven heeft eerder al een tuchtmaatregel opgelegd aan de studenten die betrokken waren bij de Reuzegom-doop van 4 en 5 december 2018. De betrokken studenten kregen – op basis van de informatie die toen beschikbaar was – een maatschappelijke taakstraf en moesten een paper schrijven. Critici noemden die tuchtmaatregelen nadien te licht.
De universiteit heeft zich onlangs belanghebbende partij gesteld en inzage gevraagd in het strafrechtelijk dossier. Dat verzoek is volgens de KU Leuven ingewilligd. ‘De universiteit maakt intussen gebruik van haar inzagerecht en is een nieuw tuchtrechtelijk onderzoek gestart’, aldus een mededeling van de KU Leuven. Daarnaast heeft de KU Leuven ook beslist om de betrokken studenten tijdelijk te toegang tot de universiteitsgebouwen te ontzeggen. Die ingreep is bedoeld om ‘de onderwijsactiviteiten veilig en sereen te laten verlopen’. ‘De betrokken studenten krijgen tot het einde van het eerste semester van het academiejaar 2020-21 geen toegang tot de universiteitsgebouwen en kunnen ook bij interactief afstandsonderwijs geen actieve rol opnemen. Zij krijgen wel de mogelijkheid tot het volgen van digitale lessen waarvoor geen contact met medestudenten vereist is’, stelt de KU Leuven. De universiteit geeft voorlopig geen verder commentaar ‘om de sereniteit van de interne procedures en van de gerechtelijke procedure te bewaren’.