Kris Peeters: ‘Ik heb zelfs lessen Frans gevolgd, misschien komen die ooit nog van pas’
Coformateur Kris Peeters (CD&V) geeft toe dat de onderhandelingsnacht waarin hij aan het premierschap verzaakte, emotioneel zwaar was. Hij sluit niet uit dat hij vicepremier wordt.
De onderhandelingen voor de vorming van een centrumrechtse ploeg gaan dit weekend voort. Coformateurs Kris Peeters en Charles Michel zitten samen met de voorzitters van N-VA, MR, CD&V en Open VLD op een niet nader vernoemde plaats rond de tafel om zich verder over het budgettaire luik te buigen.
In Het Nieuwsblad blikt Peeters terug op de zware onderhandelingsnacht van woensdag op donderdag. Hoewel iedereen er van uitging dat Peeters op weg was naar de Wetstraat 16, bleek donderdagochtend dat Marianne Thyssen Europees commissaris wordt en het premierschap de liberale familie toekomt. Ontgoocheld is Peeters naar eigen zeggen niet, al geeft hij toe dat het emotioneel een van de zwaarste nachten uit zijn leven was.
Historische coalitie
‘Iedereen besefte wat er op het spel stond: het overleven van de coalitie of persoonlijke carrières die plots een of andere wending krijgen’, zegt Peeters. ‘In deze kleine vergaderzaal is Didier Reynders erg emotioneel geworden, iets wat je van hem compleet niet verwacht. Maar er zijn geen onomkeerbare zaken gebeurd.’
Iedereen rond de tafel beseft volgens de coformateur dat een ‘historische coalitie’ in de steigers staat. ‘Er is geen alternatief, behalve een onhaalbare tripartite. Zeker de MR heeft verschrikkelijke risico’s genomen.’
Frans
Peeters geeft toe dat hij graag premier was geworden. ‘Ik was er mentaal helemaal klaar voor. Ik heb zelfs lessen Frans gevolgd, van ’s ochtends acht tot elf uur. Het ging almaar beter. Misschien komt het ooit nog van pas’, luidt het.
Toch stelt de CD&V’er dat het altijd duidelijk is geweest dat hij Thyssen zou steunen. ‘Heel Europa wil Thyssen als commissaris en dan zouden wij Reynders sturen? Dat zou iedereen er ver over hebben gevonden’, zegt Peeters daarover.
Vicepremier
Hij heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever verschillende keren gezegd dat het beter zou zijn mocht hij gewoon premier worden, als voorzitter van de grootste partij.
Hij merkt op dat verschillende partijvoorzitters hem hebben gevraagd vicepremier te worden. ‘En ik ga meestal in op uitdagingen’, besluit Peeters.
Constructief
Ook ontslagnemend vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) toont zich optimistisch over de federale regeringsvorming. ‘De onderhandelingen verlopen in een constructieve sfeer en er dient zich een coalitie aan van logische partners die van het verbeteren van het economisch klimaat en het versterken van onze welvaart gezamenlijke prioriteiten maken’, zei De Croo in zijn openingstoespraak van de 69e Jaarbeurs Gent.
‘Welke richting de economie de volgende jaren precies zal uitgaan, kan op dit moment niemand met precisie voorspellen. Maar welke de prioriteiten zijn voor ons land de volgende vijf jaar, dát weet iedereen.’
Michel I: de 'Zweedse' coalitie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier