
Krijgt Oost-Vlaanderen eindelijk een gouverneur?
Na een maandenlange impasse lijkt er een doorbraak in de maak in het benoemingsdossier rond de Oost-Vlaamse gouverneur. Viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) gokt erop dat Open VLD het verzet tegen haar voorgedragen kandidaat staakt, nu de liberale Carina Van Cauter uit beeld is verdwenen.
Sinds het vertrek van Jan Briers, is de post van Oost-Vlaams provinciegouverneur vacant. Briers, zelf voorgedragen als ‘onafhankelijke kandidaat’ door N-VA in 2013, wist ondertussen zelfs een plaats te bemachtigen op de CD&V-Kamerlijst van minister Pieter De Crem.
Dat nog niemand de fakkel heeft overgenomen van de kersverse CD&V’er, heeft alles te maken met een machtsstrijd tussen regeringspartijen Open VLD en N-VA. De liberalen redeneerden dat de benoeming hen toekwam, en wel in de vorm van Kamerlid Carina Van Cauter. De N-VA van bevoegd minister Liesbeth Homans zag dat anders.
Homans verkoos daarentegen om de nadruk te leggen op de examens die de in totaal vijftien kandidaten aflegden. Uit die testen bleek dat Wim Leerman als beste uit de bus was gekomen. Leerman, algemeen directeur van het OCMW in Aalst, zou daarom de post verdienen, ten koste van Van Cauter.
De minister wil dat er een beslissing wordt genomen in dit dossier.
De procedure leidde tot gekissebis tussen Homans en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Die laatste vond het niet kunnen dat Homans de resultaten van de testen, afgenomen door selectiebureau Ascento, naar de pers lekte.
Bovendien, zo ging de redenering van Rutten, was er in die procedure geen sprake van een ranking van de kandidaten. ‘Dat kon niet en dat staat expliciet in het dossier. Het zou appelen met peren vergelijken zijn’, zo klonk het toen. Leerman en Van Cauter zouden in dat opzicht gelijkwaardige kandidaten zijn.
Familieconnecties
Als klap op de vuurpijl verspreidden de liberalen al snel de familieconnecties tussen Leerman en Sander Loones, huidig kopman van de West-Vlaamse Kamerlijst van N-VA. Leerman, die geen lid is van N-VA, is wél de neef van Loones. Zo moest duidelijk worden dat ook N-VA zich schuldig maakte aan een politieke benoeming.
Maar dat lek werd dan weer beantwoord met het nieuws dat de tante van Leerman, Martine Lesaffre, lid is van de Oostendse Open VLD. Volgens N-VA bewees die link dat er geen sprake was van een N-VA-benoeming.
De lekken toonden aan dat de selectie van de Oost-Vlaamse gouverneur de zenuwen danig verhitte. Het is niet toevallig dat net het gouverneurschap van die provincie zo fel wordt bevochten. Oost-Vlaanderen is traditioneel een van de eerder (donker)blauwe provincies en wordt soms beschreven als een ‘wingewest’ voor Open VLD.
Maar Homans week niet af van haar lijn. ‘Open VLD heeft een onafhankelijke procedure gevraagd en gekregen. Dan moet ze er ook de gevolgen van dragen’, zei ze in oktober. Ze genoot daarbovenop de steun van minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Die ferme positie van Homans zorgde opnieuw voor forse kritiek van Rutten. In Het Laatste Nieuws sprak ze in november van een ‘karaktermoord’ op Van Cauter. ‘Men heeft haar op die manier vernederd, cynischer dan ik ooit heb meegemaakt. Men heeft de spelregels veranderd terwijl de match al bezig was. Dat pik ik niet. Dan word ik kwaad. Heel kwaad. En dan verwoord ik de dingen misschien iets scherper dan nodig, maar op zo’n moment reageer ik als een leeuwin die het opneemt voor haar welpen’, klonk het nog.
Zo komt het dat arrondissementscommissaris Didier De Tollenaere tot op vandaag de honneurs waarneemt.
Obstakels uit de weg
Maar daar kan vrijdag dus verandering in komen. ‘De minister wil dat er een beslissing wordt genomen in dit dossier’, klinkt het op het kabinet-Homans. De N-VA-minister agendeert de netelige kwestie opnieuw op de ministerraad van vrijdag.
De timing is alleszins niet toevallig. Bart Tommelein (Open VLD), gewezen viceminister-president en groot pleitbezorger van Van Cauter, is al eventjes van het Vlaamse toneel verdwenen. Hij is nu burgemeester van Oostende.
Bovendien valt de lijstvorming van Open VLD stilaan in een plooi. Zo raakte al bekend dat Carina Van Cauter de overstap maakt van de Kamer naar de lijst voor het Vlaamse Parlement. Ze mag die Oost-Vlaamse lijst zelfs trekken. Volgens waarnemers was dat deels een compensatie voor haar vergeefse gooi naar het gouverneurschap. Met die obstakels uit de weg, hoopt Homans nu haar slag thuis te halen.
Toch valt het nog te bezien of Open VLD zo kort voor de verkiezingen een stap terugzet in de bitse discussie. Als de kwestie blijft aanmodderen, dan komt de benoeming toe aan een volgende Vlaamse regering. Indien de liberalen opnieuw deel uitmaken van de beleidsploeg, dan kunnen ze na 26 mei andermaal hun geliefkoosde kandidaat naar voren schuiven.
De partij laat vooralsnog niet in haar kaarten kijken en wenste niet te reageren op de demarche van Homans.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier