Knacks eigenzinnige beelden van het jaar 2019
Deze beelden bleven dit jaar op ons netvlies gebrand.
Brazilië, Brasília. Een angstig paard verstoort de autocolonne van Jair Bolsonaro, op weg naar zijn inauguratie. De Rolls-Royce reed op 1 januari naar het Palácio do Planalto, het presidentiële paleis, waar zijn voorganger Michel Temer hem een ceremoniële band aanreikte.
De gewezen militair won met glans de presidentsverkiezingen. Bolsonaro behaalde 55 procent van de stemmen, in een duel met Fernando Haddad van de Arbeiderspartij. In het eerste jaar van zijn presidentschap kreeg Bolsonaro felle internationale kritiek voor zijn weifelende reactie op de immense branden in het Amazonewoud.
VS, New York.
Terwijl de Niagarawatervallen doorgaans omgeven worden door waterdamp en regenbogen, heeft de vrieskou ze nu omgetoverd tot een betoverend winterlandschap. Hoewel het water nog steeds onverminderd naar beneden raast, zijn de oevers van de Niagara bevroren. Op de Amerikaanse zender CNN vergeleek een bezoeker het landschap met een scène uit de Disneyfilm Frozen, waarin een prinses met magische krachten het land bevriest.
Ondanks temperaturen onder de -25 graden en herhaalde waarschuwingen van de US National Weather Service trotseerden duizenden toeristen het winterweer om het bevroren landschap te vereeuwigen.
Syrië, Baghouz.
Bij het inrekenen van voormalige bewoners van het kalifaat nemen de Koerdische milities geen enkel risico. Ook peuters worden grondig gecontroleerd op eventuele wapens of explosieven.
Sinds de val van Baghouz, het laatste bolwerk van de Islamitische Staat in Syrië, worden duizenden Syriëstrijders vastgehouden door de Koerdische milities. Onder de gevangenen leven honderden kinderen van Europese origine in erbarmelijke omstandigheden. Ondanks herhaalde vragen van de Koerden weigerden Europese regeringen hun burgers te repatriëren.
Sinds de inval van Turkije in Noord-Syrië is de situatie enkel verergerd.
Parijs, Île de la Cité.
Geschokt zien Parijzenaars hun geliefde Notre-Dame in vlammen opgaan. In de iconische kathedraal, een van de grootste architecturale schatten van West-Europa, waren restauratiewerkzaamheden bezig. De oorzaak van de brand blijft onbekend, men vermoedt een kortsluiting. Het interieur bleef relatief ongeschonden. Het stenen dakgewelf hield stand toen de vieringtoren instortte.
In geen tijd werd 1 miljard euro opgehaald voor de heropbouw. Die zal ten vroegste in 2021 beginnen, al is het de bedoeling om vanaf het voorjaar van 2020 opnieuw erediensten te organiseren in de kathedraal.
De Himalaya, Mount Everest.
Het spreekwoord It’s lonely at the top is stilaan aan herziening toe. Uitgerekend op het hoogste punt van de wereld is het steeds vaker over de koppen lopen. Om het laatste stukje klim aan te vatten staan alpinisten soms twee uur in de rij.
De Mount Everest is ten prooi gevallen aan het massatoerisme: voor 62.000 euro bieden touroperators Everestpakketten, compleet met zuurstofapparatuur en sherpa. De massale aanwezigheid van mensen zorgt voor een ongeziene vervuiling in wat tot voor kort nog als ongerepte natuur gold. Bovendien blijft de klim een hachelijke onderneming. Afgelopen voorjaar vielen er elf doden.
Mexico, Matamoros.
Oscar Alberto Martínez Ramírez en zijn tweejarige dochter Valeria zullen Amerika nooit bereiken. Tijdens een poging om Texas te bereiken werden ze meegesleurd door de stroming van de Rio Grande. Oscars vrouw Tania moest op de Mexicaanse oever machteloos toekijken hoe haar geliefden uit zicht verdwenen.
Wie onderschept wordt, moet in vaak abominabele omstandigheden wachten tot zijn dossier behandeld wordt. Families die de grens over raken, worden van elkaar gescheiden. In augustus kondigde de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN aan dat er al 247 doden waren gevallen bij de grensovergang.
China, Jinhua.
In een nauwgezette choreografie vormen leden van de Chinese Communistische Partij de vlag van de Volksrepubliek China. Over de vlag heen staat een citaat van president Xi Jinping: ‘Wees trouw aan ons oorspronkelijke ideaal en vergeet onze roeping niet.’ Met de optocht wordt de 98e verjaardag van de Communistische Partij gevierd, die sinds de revolutie van 1949 het land leidt.
Ondanks de onwaarschijnlijke ontwikkeling die China de voorbije decennia heeft doorgemaakt, wil Xi zijn landgenoten bij de les houden. Tegen 2049 moet China het machtigste land ter wereld zijn. Daarom, meent Xi, kan er geen plaats zijn voor zelfgenoegzaamheid.
Hongkong, Mong Kok-politiecommissariaat.
Wat begon als een kleinschalig, vreedzaam protest tegen de uitleveringswet die gouverneur Carrie Lam probeerde in te voeren, culmineerde halfweg het jaar, toen tot twee miljoen Hongkongers op straat kwamen. Begin september werd de gecontesteerde wet ingetrokken, maar veel betogers zetten door. Intussen protesteren ze ook tegen de hoge kosten van het levensonderhoud. China laat weten dat elke poging tot afscheiding genadeloos zal worden neergeslagen.
Spaanse buitengrens, Ceuta.
153 Afrikaanse migranten slagen er in september in om de omheining rond Ceuta te beklimmen. Ceuta is, net als het grotere Melilla, een Spaanse enclave in Marokko. Wie het 6 meter hoge hek overwint, bevindt zich op Europees grondgebied en kan asiel aanvragen. Rond de enclaves wachten tienduizenden vluchtelingen op een kans om Europa te bereiken: via de Straat van Gibraltar of over het met prikkeldraad beveiligde hekwerk van Ceuta en Melilla. De Spaanse hekken hebben al heel wat migranten het leven gekost.
Qinghai-Tibetaans Plateau.
Vroege lente in het Qilian Shangebergte. Een hongerige marmot, nog in wintervacht, ontwaakt na een ondergrondse winterslaap van zes maanden. Hij bemerkt een vos en slaat alarm. De vos houdt zich doodstil. De marmot waagt zich uit zijn hol en krijgt de schrik van zijn leven wanneer de vos bruusk vooruitspringt.
Door deze foto werd de Chinees Bao Yongqing Wildlife Photographer of the Year in de categorie ‘zoogdieren en hun gedrag’. De wedstrijd van het Londense Natural History Museum bekroont sinds 1964 de beste foto’s uit de wilde natuur.
Tokio, Japan.
38 jaar na het vorige pauselijke bezoek reisde paus Franciscus vier dagen door Japan. In de Tokyo Dome ging hij voor in een mis. Hij groette daar deze baby en riep het land – de herinnering aan de kernramp in Fukushima indachtig – op zorgvuldiger om te gaan met zijn nucleaire centrales. In de Sint-Mariakathedraal vroeg hij dan weer meer openheid voor vluchtelingen. In 2018 kregen slechts 42 asielzoekers een Japanse verblijfsvergunning.
De christenen maken in Japan 1 procent van de bevolking uit.
VK, Londen.
Sophie Wilmès kijkt alsof ze nog niet goed beseft wat haar overkomt. Op 4 en 5 december mocht de MR-politica, die eind oktober onverwachts premier van België werd, aantreden tussen de wereldleiders. Ze waren in Londen bijeen voor een tweedaagse top van de NAVO, die haar zeventigste verjaardag vierde.
Dat de Franse president Emmanuel Macron de NAVO nog maar enkele weken eerder ‘hersendood’ had genoemd, en dat België weer eens werd gewezen op zijn gebrekkige bijdrage aan de instelling, konden Wilmès’ verwondering niet drukken.
Het jaaroverzicht van Knack 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier