Knack-lezers melden bijkomende misbruiken gerechtsdeurwaarders

. © AndreyPopov (iStock )

De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders vindt het artikel dat woensdag in Knack verscheen over misbruiken bij gerechtsdeurwaarders ‘veralgemenend’. Maar na publicatie kwamen er op de redactie tal van bijkomende reacties binnen met gelijkaardige getuigenissen over misbruiken bij het deurwaardersambt.

‘Misbruiken door collega-gerechtsdeurwaarders kunnen niet door de beugel.’ Dat zegt de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB) in een reactie op een artikel in Knack dat misbruiken binnen de sector aanklaagt. Het artikel ‘voelt aan als een kaakslag voor al mijn collega’s die dagelijks correct handelen’, schrijft voorzitter Frank Maryns. Toch meldden verschillende Knack-lezers al meteen bijkomende misbruiken van gerechtsdeurwaarders aan de redactie.

Het artikel in Knack baseert zich op een rapport dat Justitieminister Koen Geens (CD&V) bestelde bij twee experts, waaronder de adjunct-penningmeester van de NKGB. Die experts zeggen onder meer dat de tarieven niet transparant en te complex zijn.

Knack laat ook twee gerechtsdeurwaarders aan het woord die soms hard uithalen naar hun collega’s. Eén van hen vertelt hoe bijvoorbeeld met reiskosten en tarieven creatief wordt omgesprongen. Volgens de NKGB neemt het artikel ‘een loopje met de waarheid door de aangeklaagde praktijken als veralgemenend voor te stellen’. ‘Bovendien hangt het artikel een bijzonder eenzijdig beeld op van gerechtsdeurwaarders, dat niet strookt met de werkelijkheid.’ Dat klopt niet, want het artikel vermeldt verschillende keren dat deze misbruiken zeker niet door alle gerechtsdeurwaarders worden gepleegd.

Ombudsdienst

De NKGB wijst erop dat deurwaarders wettelijk vastgelegde tarieven toepassen en dat die geïndexeerde tarieven publiek raadpleegbaar zijn. Dat inningskosten kunnen oplopen, erkent de beroepsorganisatie, maar ze wijst er ook op dat die voor een aanzienlijk deel voor de rekening van de overheid zijn. Ook dat staat voor de aandachtige lezer al met zoveel woorden in het Knack-artikel.

Maar wie zich geschaad voelt in zijn rechten en wenst te bemiddelen kan daarvoor terecht bij de ombudsman voor de gerechtsdeurwaarders, aldus de NKGB. Het is opvallend dat de NKGB dat laatste argument gebruikt. De NKGB verzette zich jarenlang tegen zo’n ombudsdienst en die ombudsman is dan ook pas op 1 september 2018 (!) aangesteld, onder druk van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Overigens meldden enkele lezers zich vandaag bij de redactie van Knack om nieuwe misbruiken te signaleren. Een lezer had het over ‘onregelmatigheden’ binnen de NKGB zelf. Een bankjurist schreef dat hij ‘een heus zwartboek van hallucinante voorbeelden van misbruiken ter hand kan stellen, waarbij de realiteit de fictie overschrijdt…’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content