‘Klusjes’ voor asielzoekers: ‘We gaan ze niet vanaf dag één verplichten zwerfvuil op te rapen’
Het OCMW van Maarkedal wil asielzoekers inschakelen in bijvoorbeeld het rusthuis, bij de groendienst of als verzorgende. ‘Ik ga niet passief zitten wachten tot ze naar een grootstad trekken om er in de anonimiteit te verdwijnen,’ verdedigt OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA) zijn beleid.
Het OCMW van Maarkedal in Oost-Vlaanderen wil asielzoekers inschakelen in bijvoorbeeld het rusthuis, bij de groendienst of als verzorgende. ‘Ik ga niet passief zitten wachten tot ze naar een grootstad trekken om er in de anonimiteit te verdwijnen,’ zegt plaatselijk OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA).
In Maarkedal willen ze niet wachten op de federale regering om asielzoekers snel de kans te geven zich te integreren, zo zegt Nachtergaele aan Knack.be. Hij wil vluchtelingen die in zijn gemeente asiel aanvragen – en dat in 90 à 95 procent van de gevallen ook zullen krijgen gezien de oorlogsgebieden waaruit ze komen – laten meedraaien in bijvoorbeeld het rusthuis, bij de groendienst of als verzorgende.
‘Ik heb het idee gehaald bij Vluchtelingenwerk Nederland. Zij vonden dit in 2013 al de ideale voorbereiding op de maatschappelijke integratie.’
Vluchtelingenwerk Vlaanderen is kritischer: ze vragen rekening te houden met de soms vreselijke ervaringen die deze mensen op de vlucht deden slaan.
Joris Nachtergaele: ‘Uiteraard gaan we dat doen. We gaan die mensen niet vanaf dag een verplichten om zwerfvuil te rapen.
We zullen hoe dan ook eerst de profielen van de asielzoekers bekijken. Er is een verschil tussen mensen die vreselijke dingen hebben meegemaakt enerzijds en anderzijds jonge, ambitieuze mensen die zo snel mogelijk weer vooruit willen. Wie daartoe psychologisch niet in staat is, zullen we niet inschakelen.’
Wat hoopt u te bereiken met dat vrijwilligerswerk?
Nachtergaele: ‘Welk nut heeft het om die mensen drie tot zes maanden te verplichten niets te doen, zoals ik dat vroeger gezien heb? Zonder stimulans, zonder prikkels. Zo verliezen ze hun waardigheid. Door hen in te schakelen, kunnen we ze beter integreren in onze maatschappij.
Ik hoop ook op wederzijds begrip. Zij zullen de ontvangende samenleving leren kennen en inzicht krijgen in het debat rond ons absorptievermogen. Aan de andere kant kunnen we de plaatselijke bevolking bewust maken van het verhaal van deze mensen. Daarom dat ik bijvoorbeeld, samen met een tolk, met die mensen naar onze scholen wil.’
Bij gemeenschapsdienst denkt men vaak aan ‘klusjes’, zoals zwerfvuil ruimen. Zeer eerzame en nodige taken, maar kijkt u ook verder dan dat?
Nachtergaele: ‘Zeker. We gaan profiel per profiel bekijken. Er is zoveel te doen. In ons rusthuis bijvoorbeeld hebben we al een vrijwilligerswerking. Die staat onder meer in voor animatie. Als er een verpleegster naar Maarkedal komt, dan kunnen we die daar inschakelen.
We nemen ook zelf een engagement als OCMW: wij zullen zelf instaan voor lessen Nederlands
Waar ze ook bij kunnen helpen, is het opknappen van het asielcentrum. Fedasil had een tijd geleden ons centrum afgekeurd, omdat de verf her en der wat afbladerde. Het centrum is nu klaar, maar ze kunnen samen met onze klusjesmannen meehelpen om het nog op te frissen. Dat klinkt misschien onnozel, maar dat werk komt hen ook ten goede.
We nemen ook zelf een engagement als OCMW: wij zullen zelf instaan voor lessen Nederlands bijvoorbeeld. Ik wil niet passief zitten wachten tot ze naar een grootstad trekken om er in de anonimiteit te verdwijnen. Eenmaal deze mensen erkend zijn, vallen ze toch onder onze bevoegdheid tot ze zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien.’
Hoe reageren uw inwoners op de aangekondigde komst van vluchtelingen?
Nachtergaele: ‘Verdeeld. Er zijn zeer negatieve reacties, maar ook mensen die spontaan hulp aanbieden. Die hulp wil ik beter organiseren.’
Hoe kunnen mensen het OCMW, en de vluchtelingen, helpen?
Nachtergaele: ‘Vooral met hun aanwezigheid. Door de vluchtelingen gezelschap te houden, ze te betrekken in het sociale leven, wegwijs te maken in de gemeente.
Toen ik 14 jaar was, zaten er Kosovaren in ons opvangcentrum. Ik ging ze elke avond bezoeken. We hebben met de buurt een televisie voor hen gekocht, voerden gesprekken over politiek. Mijn vader heeft ze aan werk geholpen. Nu zijn ze perfect geïntegreerd. Daar wil ik naartoe.’
Vluchtelingencrisis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier