‘Kinderen worden vaak overbeschermd op internet’
‘Belgische ouders zijn vrij bezorgd over het internetgebruik van hun kroost en dat maakt kinderen kwetsbaar’, zegt Leen d’Haenens van de KU Leuven.
Een oogje in het zeil houden, actief ingrijpen of gewoon niets doen? Ouders hebben soms geen idee hoe ze het internetgedrag van hun kroost het best begeleiden. Een grootschalig Europees onderzoek wil papa’s en mama’s uit 25 landen van elkaars aanpak laten leren.
Het EU Kids Online Network is een multinationaal netwerk van onderzoekers, met hoofdzetel in de London School of Economics. Sinds 2006 werkt het aan een Europees onderzoek over kinderen en internet. 25.000 kinderen tussen negen en zestien jaar, uit 25 Europese landen, werden daarvoor ondervraagd, samen hun ouders, over hun online ervaringen.
In 2014 moet het hele onderzoek afgerond zijn, maar onlangs verscheen al een tussentijds rapport. Daaruit blijkt dat ouders in Europa hun kinderen op verschillende manieren online begeleiden of opvoeden, en dat heeft gevolgen voor de online veiligheid en talenten van de jeugd.
Noorse kinderen lopen op internet bijvoorbeeld meer seksuele risico’s dan Belgische of Duitse kinderen, omdat hun online gedrag avontuurlijker is. Maar Noorse ouders begeleiden hun kinderen dan weer intensiever dan onze ouders, waardoor de Noorse kinderen online beter gewapend zijn.
De onderzoekers wisten de 25 deelnemende Europese landen in vier groepen onder te verdelen volgens de meest voorkomende internetactiviteiten van de kinderen, hun risicoprofiel en het soort ouderlijke begeleiding. België behoort samen met Frankrijk, Duitsland en zeven andere landen tot ‘de landen met beschermde gebruikers’.
Te veel bescherming
‘Onze jongeren gebruiken internet voor diverse activiteiten, maar Belgische ouders zijn vrij bezorgd en hebben de neiging het internetgebruik van hun kinderen te beperken’, zegt Leen d’Haenens (KU Leuven) die het Belgische luik van het onderzoek leidt. ‘Daardoor ontnemen ze kinderen ook de kans om hun digitale skills te trainen.’
‘Zowel kinderen die overbeschermd worden (in België, Frankrijk…) als kinderen die veel internetvrijheid krijgen maar geen ouderlijke begeleiding, zoals in Hongarije, Slovenië Litouwen, kunnen de meeste schade oplopen wanneer ze verrast worden door bijvoorbeeld sexting, online pestgedrag, gewelddadige beelden of pornowebsites’, aldus het rapport.
Uiteraard is niet elke Belgische ouder overbezorgd, binnen elk land zijn nog grote verschillen tussen kinderen en ouders mogelijk. Toch valt het op hoe groot de verschillen met Nederland zijn. ‘Nederlandse ouders maken zich minder zorgen over de gevaren van internet’, zegt d’Haenens. ‘Nederland hoort daarom bij een andere groep dan België, de ‘begeleide avontuurlijke surfers’-landen. Risico’s horen bij het internet, oordelen de ouders, en in een veilige omgeving leert een kind niet hoe het bijvoorbeeld met erge nieuwsbeelden of pestgedrag om moet gaan. Je wordt niet weerbaar door alleen maar positieve ervaringen. Om die risico’s te leren plaatsen, zijn Nederlandse ouders wel intensiever met de internetbegeleiding van hun kinderen bezig: 45 procent van de ouders medieert actief, tegenover 26 procent bij ons.’ (EL)
Lees de volledige resultaten van het onderzoek, met internettips voor ouders en leerkrachten, deze week in Knack.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier