Kaaimantaks: 510 miljoen begroot, 5 miljoen in het laatje
De Kaaimantaks, gericht op de vermogens die rijke Belgen hebben ‘verstopt’ in fiscale paradijzen, heeft vorig jaar amper 5 miljoen euro opgebracht. Nog geen honderdste van de 510 miljoen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet inschrijven in de begroting, schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.
Het is de SP.A die de situatie aankaart op basis van statistieken van de FOD Financiën. Ook in 2016 bracht de Kaaimantaks maar 48 miljoen euro in het laatje. Dat er een jaar later – na een sterke stijging van de aangegeven inkomsten in het buitenland – plots een enorme daling optreedt, wijten de socialisten aan het feit dat Johan Van Overtveldt een achterpoortje liet openstaan.
‘Tot eind 2017 konden zogenaamde trusts belastingvrij uitgekeerd worden. Veel eigenaars van zo’n trust hebben daarvan gebruikgemaakt om hun constructies leeg te halen zonder te betalen’, zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven.
Volgens SP.A-voorzitter John Crombez is door het ‘bedrog’ van de minister het gat in de begroting een half miljard euro groter geworden, ‘geld dat opnieuw zal worden gehaald bij de werkenden en gepensioneerden’.
‘Ik heb zelden zoveel onzin gehoord’, reageerde minister Van Overtveldt in De Ochtend op Radio 1. ‘Het is altijd de bedoeling geweest om dergelijke constructies (in fiscale paradijzen, red.) de wereld uit te helpen. De financiële wereld zegt nu ook quasi unaniem dat die constructies drastisch teruglopen. Dat geld verdwijnt niet, maar gaat naar de reguliere economie, wat we zien in extra opbrengsten in bijvoorbeeld de personenbelasting en de vennootschapsbelasting.’
Het is volgens Van Overtveldt weliswaar niet mogelijk om te achterhalen welke opbrengst in de vennootschapsbelasting afkomstig is van het niet langer gebruiken van fiscale constructies. ‘De belastinginkomsten zijn perfect op koers’, benadrukt Van Overtveldt. ‘Dat we zouden moeten saneren omwille van onvoldoende inkomsten, is een leugen.’ De minister benadrukt dat de Kaaimantaks al verschillende keren aangepast is en strenger gemaakt werd. De achterpoortjes waarvan eerst nog sprake was, zijn intussen dicht.