Ewald Pironet
Johnny Thijs: Hoeveel is te veel?
Over een faire bezoldiging kan eindeloos worden gediscussieerd. Wat even zeker is: het loon van de topman van Bpost, en meteen ook Belgacom, is een onderdeel geworden van een politieke campagne. De socialisten, en zeker de PS, kunnen ermee uitpakken dat ze de ‘graaiers’ een halt toeroepen.
Johnny Thijs, CEO van Bpost, ziet een nieuw mandaat niet meer zitten. Dat is zijn goed recht. En hij mag ook afzien van een verlenging van een contract. In een interne mededeling aan het personeel van Bpost sprak hij van ‘een gebrek aan vertrouwen en steun van de meerderheidsaandeelhouder’ in de discussie over zijn verloning. Die meerderheidsaandeelhouder is onze overheid en de regering had zich eerder al voorgenomen dat een manager van een overheidsbedrijf niet meer mag verdienen dan de eerste minister. Thijs, die 1,1 miljoen per jaar opstreek, zou zich dan tevreden moeten stellen met 290.000 euro bruto. Omdat Bpost, net als Belgacom, beursgenoteerd is, werd dat bedrag nog opgetrokken tot 650.000 euro. Thijs, die eerder al had verklaard dat hij wel wat wou inleveren, vond dat te weinig, net als het respect dat hij nog kreeg van de politici die zich op zijn kap profileerden.
Thijs is erin geslaagd om Bpost in goed tien jaar tijd om te vormen van een oubollig staatsbedrijf tot een winstgevende onderneming. Het lijdt ook geen twijfel dat hij morgen in de privésector meer kan krijgen wat hij bij Bpost ving. Maar het is en blijft gevoelig dat iemand met zo veel belastinggeld naar huis gaat: met 1 miljoen incasseerde Thijs in één jaar meer dan een postbode tijdens zijn hele carrière in weer en wind kan verdienen.
Is het loon van de premier een goede referentie om dat van een topmanager te bepalen? Vlaanderen heeft dat beslist: in de toekomst mag geen enkele topmanager van een Vlaamse instelling, zoals de VRT, meer verdienen dan de minister-president, en dat is nu 242.723 euro bruto per jaar. Instellingen kunnen wel een uitzondering vragen, als ze moeten concurreren met de privésector om topmensen aan de trekken, dus de deur blijft op een kier. En misschien verdienen onze premier en minister-president wel te weinig, zoals topmanager Karel Vinck opperde?
Je kan ook rekening houden met de loonspanning, zoals de Franse socialistische president François Hollande al betoogde: een topmanager in een overheidsbedrijf mag van hem maximaal twintig keer het laagste loon verdienen. Als het wettelijke minimumloon in België 21.000 euro per jaar is, kom je uit op een plafond van 420.000 euro. Vicepremier Johan Vande Lanotte, ook socialist, vond een loonspanning van tien al meer dan voldoende, en dan kom je iets boven de 200.000 euro uit. Wat zeker is: over een faire bezoldiging kan eindeloos worden gediscussieerd.
Er zijn ook partijpolitieke vazallen te vinden die voor 290.000 euro baas van Bpost willen worden – en zelfs voor minder
Wat ook zeker is: het loon van de topman van Bpost, en meteen ook Belgacom, is een onderdeel geworden van een politieke campagne. De socialisten, en zeker de PS, kunnen ermee uitpakken dat ze de ‘graaiers’ een halt toeroepen. En natuurlijk is er altijd wel iemand bereid om Bpost of Belgacom voor 650.000 euro te gaan leiden. Er zijn ook partijpolitieke vazallen te vinden die dat voor 290.000 euro willen doen – en zelfs voor minder. Vraag is of het bedrijf in kwestie daarmee gebaat is. En dus of werknemers daar bij gebaat zijn. En de aandeelhouders, en dat is bij Bpost en Belgacom uiteindelijk de overheid: als zo’n manager zo’n bedrijf niet op het rechte spoor krijgt of er zelfs een puinhoop van maakt, kost dat ons alleen maar geld, veel geld. Veel meer dan 1 miljoen euro per jaar. Bedenking: had er maar een soort Johnny Thijs aan het hoofd van de NMBS gestaan.
Johnny Thijs heeft Bpost dus omgevormd tot een modern bedrijf. Zo’n topmanager mag dan voor zijn titanenwerk ook vorstelijk betaald worden. Al is 1 miljoen overdreven, want het is bijna vier keer meer dan de premier krijgt, en vijftig keer het minimumloon. Is 650.000 euro voldoende? Ja, misschien wel, als je ook het nodige respect krijgt – en dat heeft Thijs de jongste maanden niet meer ervaren. En omdat alles relatief is: de afgetreden koning Albert II krijgt bijna het dubbele en koning Filip zeventien keer meer dan de 650.000 euro die de nieuwe topman van Bpost per jaar zal ontvangen.
(Dit is een actualisering van de het opiniestuk dat op 28 augustus jl. in Knack verscheen)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier