Johan Vande Lanotte: ‘Descheemaecker pleegde chantage’
In een interview met Knack zegt Johan Vande Lanotte (SP.A) dat de vroegere spoorbaas Marc Descheemaecker met hem zal afrekenen in een boek omdat hij niet opnieuw benoemd werd.
‘Het is de logica zelf dat ik onder vuur lig’, zegt Johan Vande Lanotte (SP.A) in een interview met Knack, waarin hij uitgebreid reageert op de beschuldigingen die hem allang achtervolgen. ‘In 2000 behalen we met de SP.A de absolute meerderheid in Oostende. Zes jaar lang probeert de oppositie ons op alle manieren te pakken. Jean-Marie Dedecker blonk daarin uit, maar ook Groen deed flink mee. Het resultaat was dat in 2006 onze absolute meerderheid alleen maar groter werd. Wat via de verkiezingen niet lukte, de SP.A uit het bestuur krijgen, probeert men nu op een andere manier.’
Waarom zouden de twee VRT-journalisten die het boek De Keizer van Oostende schreven, meestappen in een lokale vete? Er is toch meer aan de hand.
Vande Lanotte: Het gaat in dat boek ook niet om de Oostendenaar Vande Lanotte, maar om de socialist. In december 2011 kondig ik als nieuwe minister van Economie aan dat ik de energieprijzen wil verlagen. Toen in april 2012 De Keizer van Oostende er lag, heb ik meteen uitgever Van Halewijck gecontacteerd: ‘André, er staan massa’s fouten in je nieuwe boek.’ Ik geef hem het voorbeeld van Willy Bosman, de ceo van Electrabel, die op de ministerraad in Gembloux aanwezig geweest zou zijn. Dat was niet zo. Van Halewijck antwoordt mij: ‘Dat is vreemd, want’ – en nu citeer ik hem letterlijk – ‘de vier mensen van Electrabel die geholpen hebben bij het schrijven van het boek, bevestigen dat hij daar wel was.’ Ik viel van mijn stoel. De minister van Economie wil ingrijpen op de energieprijzen, en vervolgens verschijnt er een boek tegen hem waaraan víér mensen van Electrabel hebben meegewerkt.
Zowel John Crombez als Freya Van den Bossche, allebei partijgenoten van u, zeggen naar aanleiding van uw dossier: ‘Wij willen hogere beschotten tussen privé en politiek.’
Vande Lanotte: Ik versta dat. Als men afspreekt dat het in de toekomst anders moet zijn dan ik de voorbije jaren heb gedaan, zal ik mij naar die nieuwe regels plooien. Het enige wat ik nooit zal aanvaarden, is een cumulverbod tussen mijn academisch werk aan de universiteit met een politiek mandaat. Dan neem ik meteen ontslag uit de politiek.
U geeft te verstaan: als het moet dan moet het, maar ik ben eigenlijk niet voor die beschotten.
Vande Lanotte: Ik kan toch moeilijk zeggen dat ik die voorstellen fantastisch vind als ik zelf beide cumuleerde? Maar ik zie de noodzaak ervan wel in. Ik heb altijd gehandeld op een manier die correcter is dan de Europese regels voorschrijven. En toch is er die zogenaamde zweem van belangenvermenging. En het is nog niet gedaan, want er gaat nog een boekje van Marc Descheemaecker verschijnen.
U verwacht blijkbaar een opvolger van De Keizer van Oostende?
Vande Lanotte: Op 4 juli 2013 bevindt Europarlementslid Saïd El Khadraoui zich als rapporteur van de Commissie Infrastructuur van het Europees Parlement in Wenen. Samen met de toenmalige ceo’s van de NMBS zit hij op de bus naar het Sofitelhotel. Tijdens die rit begint Mark Descheemaeker tegen El Khadraoui over zijn eigen herbenoeming bij de NMBS: ‘Anders ga ik in april 2014 een boek schrijven tegen de SP.A.’ Hij heeft er zelfs aan toegevoegd: ‘Het zal de SP.A procenten kosten.’ Dat is dus chantage. En blijkbaar vrezen sommigen dat de SP.A ook na 25 mei weer iets te zeggen zal hebben. Anders zouden ze zoveel boekskes over mij niet volschrijven.
Een uitgebreid interview met Johan Vande Lanotte vindt u deze week in Knack.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier