Jan Jambon over radicalisering: ‘Uitspraak Sharia4Belgium afwachten’
In de Kamer was er vandaag eensgezindheid dat de strijd tegen radicalisering over de partijgrenzen heen gevoerd moet worden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf aan dat hij voor wetgevende initiatieven wil wachten op de uitspraak van het proces Sharia4Belgium af te wachten.
De gebeurtenissen in Parijs domineerden vandaag ook het vragenuurtje in de Kamer. In aanwezigheid van een delegatie van de Franse ambassade, hielden de parlementsleden eerste een minuut stilte hulde te brengen aan de slachtoffers van de aanslagen op het satirisch weekblad Charlie Hebdo.
‘We moeten uiterst waakzaam blijven dat de waarden die de basis vormen van onze democratie worden gevrijwaard’, zei Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) voor het eerbetoon.
Krachten bundelen
Premier Charles Michel (MR) waarschuwt de parlementsleden ‘dat we nu niet mogen zwichten voor de angst’. Hij bracht ook de aanslag op het Joods museum in Brussel in herinnering. ‘We leven in een land waar we verontwaardigd mogen zijn, en mogen lachen met iets. En we hebben journalisten om dat recht te verdedigen. Dit is een barbaarse daad die ons allemaal treft.’
Michel riep dan ook op om de krachten te bundelen. ‘Meer dan ooit wil ik een oproep doen aan alle democratische krachten om zich niet te laten intimideren. We mogen geen enkele toegift doen aan haatpredikers en terreurzaaiers. We moeten samen de strijd aanbinden met wie terreur en haat zaait.’
Na het eerbetoon namen alle fractieleiders het woord om te vragen wat de regering plant te doen in de strijd tegen de radicalisering. En hoe premier Charles Michel dat concreet wil aanpakken.
‘Een aanslag op journalisten en en cartoonisten is een aanslag op het fundament van onze democratie’, klinkt het bij Patrick Dewael van Open VLD.
PS-fractieleidster Laurette Onkelinx zei dat premier Charles Michel op haar fractie mag rekenen om de veiligheid van het land en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen. ‘Die vrijheid is heilig, maar de democratie kan je niet verdedigen met waarden en woorden alleen.’
‘Extremisme niet met extremisme beantwoorden’
‘Laat ons verschillen van mening, en laat de pers kritisch blijven en ons wijzen op fouten. Maar radicalisering beantwoorden met radicalisering is geen oplossing’, zei Karin Temmerman van SP.A. Eenzelfde geluid was te horen bij Meyrem Almaci van Groen. ‘We mogen niet in de val van de escalatie trappen, en extremisme met extremisme beantwoorden. Het antwoord op geweld is meer democratie’, citeerde Almaci de Noorste premier Stoltenberg na de aanslagen van Anders Breivik.
‘Zal zelfcensuur toenemen?’
‘Censuur, maar ook zelfcensuur zijn een kwalijke zaak voor de democratie. Het is bijna zeker dat journalisten zichzelf nu zullen censureren’, stelde Hendrik Vuye van N-VA. ‘Angst is een slechte raadgever’, vulde Servais Verherstraeten (CD&V) aan. ‘Onze reactie mag geen capitulatie zijn. We moeten onze waarden verdedigen met alle democratische middelen om de spanningen te doen verminderen.’
‘Geen reden tot paniek in België’
Premier Charles Michel gaf aan dat hij zo snel mogelijk een nationaal veiligheidsorgaan op de rails wil zetten. Zowel de premier als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verwezen naar het regeerakkoord met de betrekking tot de aanpak van de Syriëstrijders. ‘We wachten de uitspraken van het proces van Sharia4Belgium af, en zullen dan de wetgevende initiatieven opstarten’, kondigde Jambon aan. Hij benadrukte wel dat er in België voorlopig geen reden is tot paniek, en dat er een continue verbinding is tussen de Belgische en de Franse diensten.
Instemmend geknik van Onkelinx
Het was een opvallend vragenuurtje. Door de aard en de ernst van het voorval weerklonk bij ongeveer alle partijen dezelfde boodschap. Namelijk dat het nu allerminst het moment is om de angst een kans te geven, en extremisme met extremisme te bestrijden. In de strijd tegen radicalisme zal er samengewerkt moeten worden. Daarover is ongeveer iedereen het eens. Het meest tekenende beeld daarvoor was misschien wel dat Laurette Onkelinx op bepaalde momenten zachtjes en instemmend zat te knikken toen Charles Michel aan het woord was.
Polarisatie als aandachtspunt
Dat was de afgelopen weken wel anders. Toen het er tussen de meerderheid en oppositie vaak scherp aan toeging. En binnen de meerderheid de violen ook niet altijd gelijk waren gestemd. De enige dissonante noot vandaag kwam dan ook, weinig verrassend, van het Vlaams Belang. ‘Op tien jaar tijd is er niets veranderd’, vond Philip Dewinter, die de gebeurtenissen in Parijs aangreep om nog maar eens het anti-islamdiscours van de partij te herhalen.
Het is een discours dat door een gebrek aan nieuw bloed in de partij en het jarenlang herhalen wat ondergesneeuwd is geraakt. De partij worstelt in België dan ook met de irrelevantie, maar in de rest van Europa is het gedachtegoed aan een opmars bezig. Met Marine Le Pen in Frankrijk, Geert Wilders in Nederland en UKIP in het Verenigd Koninkrijk winnen partijen die van polarisatie hun handelsmerk hebben gemaakt aan invloed.
Misschien groeit deze trend nog uit tot een even groot aandachtspunt als het radicalisme dat de partijen vandaag zeggen te zullen bekampen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier