Jan Jambon (N-VA): ‘Een deel van de moslimgemeenschap danste na de aanslagen. Dat is het echte probleem’
Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zijn terroristen slechts een ‘puist’. “Daaronder zit een veel moeilijker te behandelen kanker”.
“Als we Brussel fuseren, zal het zijn alsof we achttien kalkoenen naar het kerstdiner brengen.” Makkelijk zal het niet zijn, en toch is Brussel – en bij uitbreiding België – dringend aan vereenvoudiging toe, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een interview met De Standaard.
In verband met die vereiste vereenvoudiging voor Brussel (Jambon spreekt van een Brusselse lasagne) – en het samenvoegen van de politiediensten – wijst de minister op het ‘gefaalde migratiebeleid’. Dat kwam volgens Jambon duidelijk tot uiting na de recente terreuraanslagen in Brussel.
“Gedurende jaren hebben we de knipperlichten miskend die suggereerden dat onze aanpak leidde tot miserie, dat het in bepaalde wijken helemaal fout liep. Daardoor schoot het gevaar te diep wortel. Daardoor hebben de noodzakelijke maatregelen, die we nu nemen, niet onmiddellijk effect.”
Het Belgische migratiebeleid heeft dus gefaald, benadrukt Jambon, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken nog meer in Wallonië dan in Vlaanderen.
“In Vlaanderen zijn we in 2004 gestart met het verplicht inburgeringsbeleid, in Wallonië slechts enkele weken geleden. Daar moet ik toch geen tekening bij maken?”, stelt hij. “Als het in Vlaanderen rijkelijk laat was, welke overtreffende trap moeten we dan voor Wallonië maken?”
‘Het echte probleem’
Jambon betreurt dat een ‘significant deel van de moslimgemeenschap’ op straat danste naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart. “Ze gooiden met stenen en flessen naar politie en pers bij de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat is het echte probleem. Dat migranten van de derde of vierde generatie zich openlijk tegen onze samenleving keren en daarbij bereid zijn om geweld te gebruiken of goed te praten, heeft met ons beleid te maken,” aldus Jambon.
Volgens de minister zijn terroristen slechts een ‘puist’, waaronder een veel moeilijker te behandelen kanker zit. Jambon gelooft wel in een oplossing, maar niet op korte termijn. “We kunnen dat aan, maar niet van vandaag of morgen”. De politiek zal zichzelf moeten overstijgen, benadrukt hij.
Jambon pleit bij een volgende regeringsvorming voor het Nederlandse model, ‘met een minister van Justitie, Veiligheid en Politie’. In afwachting wordt de strijd tegen het terrorisme onverminderd voortgezet, luidt het. (DS/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier