Jambon: ‘Staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in moslimgemeenschap’
De staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in de moslimgemeenschap in ons land. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag gezegd in De Ochtend op Radio 1, in de nasleep van de aanslagen in Catalonië. Hij wil het terroristen ook moeilijker maken om auto’s of bestelwagens te huren.
Het onderzoek naar de aanslagen in Barcelona en Cambrils bracht aan het licht dat de Spaanse imam Abdelbaki Es Satty, die het brein achter de aanslagen zou zijn, vorig jaar een tijdlang in België verbleven heeft en na zijn vertrek nog herhaaldelijk zou teruggekeerd zijn. Toen hij in ons land was, vroeg de moslimgemeenschap in Vilvoorde en Diegem zelf aan de politie om een onderzoek naar de imam.
Het zet minister Jambon er nu toe aan te pleiten voor meer informanten in extremistische milieus, meer bepaald in dat van het gewelddadige salafisme. ‘Onze informatiepositie in het milieu van de extremistische islam, daar moeten we een tandje bijsteken. Dat is toch wel het leerpunt hier’, zegt Jambon. De minister bevestigt dat Es Satty met zekerheid in België geweest is, ‘met Spaanse verblijfspapieren en een Spaans rijbewijs’.
België had op basis van de beschikbare informatie weliswaar geen reden om hem de toegang tot het grondgebied te weigeren, en het is ook niet duidelijk of hij zich hier effectief ingelaten heeft met haatprediking. Daarom zet Jambon in op wat ‘vroege signaaldetectie’ heet.
‘De informatiepositie in de milieus van de geradicaliseerde islam, dat is momenteel een cruciaal gegeven.’ Of de informatie die over Es Satty aan de politiediensten is doorgespeeld daar ook goed terechtgekomen is en wat daar vervolgens mee gedaan werd, daarover kan Jambon niets zeggen.
Naar aanleiding van de aanslagen wil Jambon ook maatregelen treffen voor autoverhuurbedrijven. In Catalonië, maar ook bij andere aanslagen, werden namelijk gehuurde auto’s of bestelwagens gebruikt om op voetgangers in te rijden. Jambon wil het nu voor terroristen moeilijker maken om voertuigen te huren.
Vooraleer iemand een auto of een bestelwagen kan huren, zou eerst moeten nagekeken worden of de bestuurder voorkomt op een zwarte lijst. De minister benadrukt wel dat zo’n systeem – vergelijkbaar met het PNR-systeem voor het luchtvaartverkeer en het internationale treinverkeer – geen 100 procent bescherming tegen aanslagen biedt.
Het hoeft bijvoorbeeld niet per se de persoon te zijn op wiens naam een auto wordt gehuurd die er vervolgens een aanslag mee pleegt. ‘Het gaat erom het net rond de terreurverdachten zo strak mogelijk te maken’, legt de woordvoerder van Jambon uit. ‘We willen het hen almaar moeilijker maken om normaal te functioneren in het economische leven en het maatschappelijk bestel.’