‘In de centrumrechtse regering van Bart De Wever zal CDH onmisbaar zijn’
Economist Etienne de Callataÿ vindt dat CDH-voorzitter Benoît Lutgen zeer goede redenen heeft om de federale centrumrechtse dynamiek van Bart De Wever te aanvaarden. ‘In zo’n regering wordt CDH onmisbaar.’
Economist Etienne de Callataÿ vindt dat CDH-voorzitter Benoît Lutgen zeer goede redenen heeft om de federale centrumrechtse dynamiek van Bart De Wever te aanvaarden. Ondertussen rekt de Franstalige partij ook de tijd om de PS te dwingen voor zijn regionale terugtrekking te kiezen.
CDH zou als grote winnaar uit het huidig pokerspel van de regeringsonderhandelingen kunnen komen en dat terwijl de resultaten van de partij op zijn zachtst gezegd middelmatig waren. ‘Benoît Lutgen is in staat om alles te beheersen’ benadrukt Etienne de Callataÿ, chief economist bij bank Degroof en nauw verwant met de humanistische partij.
‘In verkiezingstermen kan een centrumrechtse federale regering potentieel positief zijn voor CDH’ zegt hij. ‘Dat zou namelijk de centrumpositionering van de partij terug in evenwicht brengen, zeker nadat ze het imago hebben gecreëerd dat ze vastgeklonken zijn aan de socialisten. Bovendien zal de partij in een dergelijke centrumrechtse coalitie meer gewicht hebben dan in een traditionele tripartite waar elk lid onmisbaar is en de gewichten elkaar in evenwicht brengen. In die centrumrechtse regerig zou vooral CDH onmisbaar worden voor de partners. Dat zou Lutgen meer argumenten geven om compromissen door te drukken’.
‘Voortaan is het zowel voor CDH als voor Bart De Wever en zijn potentiele bondgenoten positief om de tijd te nemen over de inhoud na te denken. Dat komt de inhoud ten goede en zal bovendien de PS dwingen om hun keuze om zich terug te trekken in de gewesten te bevestigen. Door snel regionale meerderheden samen te stellen, hebben de socialisten wellicht slecht ingecalculeerd wat dat op het federale niveau zou opleveren. Van nu af aan is CDH – en in zeker mate MR, die met zijn regionalisten moet onderhandelen… -, immers klaar om zich zonder de PS centrumrechts te engageren.’
‘Assymetrische regeringen zijn uitdrukking volwassen federalisme’
Etienne de Callataÿ stelt vast dat een dergelijke asymmetrie tussen het federale niveau en de Gewesten ‘de uitdrukking van een volwassen federalisme’ zou zijn. Niets choquerend, dus.
‘Dat zal echter niet gaan zonder afstand te toen van de daverende verklaringen van voor de stemming,’ geeft hij toe. ‘Kijk naar de PS, die gewestelijke meerderheden samenstelde voor het dat deed op federaal niveau, in tegenstelling tot wat het beloofd had. En ook CDH komt terug op eerdere verklaringen. Benoît Lutgen had gezworen dat hij nooit met de N-VA zou spreken. Dat is echter wat hij net wel gedaan heeft…’.
Voor de Franstalige partijen is dat blijkbaar de tol om invloedrijk te blijven…
Regeringsformatie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier