In beeld: Wereldexpo door de jaren heen
1815 – Great Exhibition of the Works of Industry of All ContinentsOp de allereerste wereldexpo, in het Hyde Park in Londen, stelden verschillende landen hun innovaties in de wetenschap en de technologie voor, zoals het eerste openbare toilet. Eén creatie liet echter alle andere in het niets verdwijnen: Crystal Palace. De vrijwel doorzichtige constructie, ontworpen door Joseph Paxton, was gebouwd in Victoriaanse stijl in hout, gietijzer en glas. Maar in 1936 ging het gebouw na een helse brand in vlammen op en werd het nooit meer heropgebouwd.
1876 – Centennial ExhibitionDe eerste officiële wereldexpo in de Verenigde Staten zette de honderdste verjaardag van de ondertekening van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in de bloemetjes. De tentoonstelling in Philadelphia was de geboorteplaats voor onder andere de telefoon van Alexander Graham Bell en de alom bekende Heinz Ketchup. Het paradepaardje van de expo was de Corliss stoommachine.
1889 – Exposition Universelle Ook de expo in de Franse hoofdstad Parijs stond in het teken van een jubileum. Het was precies honderd jaar geleden dat de Bestorming van de gevangenis Bastille het begin inluidde van de Franse Revolutie. Het centrale symbool van de expo, en nu nog steeds het icoon van de lichtstad, was de Eiffeltoren. Na twee jaar voltooide architect Gustave Eiffel zijn 324 meter hoge meesterwerk, toen de hoogste constructie ter wereld.
1893 – Columbian Exposition De expo in Chicago viel samen met de 400e verjaardag van het aan land gaan van ontdekkingsreiziger Christopher Columbus op het Amerikaanse continent. De inmiddels 17e tentoonstelling had een grote invloed op de architectuur, kunst en status van de stad, die in 1871 grotendeels was platgebrand door een brand die twee dagen duurde. Op deze tentoonstelling stelde George Washington Gale Ferris Jr. ook het allereerste reuzenrad voor.
1915 – Panama-Pacific International Exposition Nadat de Amerikaanse stad in 1906 bijna geheel verwoest werd door een aardbeving en een brand, toonde San Francisco negen jaar later dat het nog niet uitgeteld was. Onder andere de Juwelentoren toonde een stad vol licht en leven. De 132 meter hoge constructie was versierd met meer dan 100.000 Oostenrijkse juwelen, de zogenaamde “nova gems”. Tijdens de dag schitterden de steentjes in het zonlicht en ’s nachts stond de toren letterlijk in de spotlights.
1930 – Exposition internationale coloniale, maritime et d’art flamand In 1930 bestond België 100 jaar en dat wou Antwerpen niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Bovendien betekende de Expo de creatie van extra jobs na de beurscrash van 1929. Plaats van het gebeuren was het Kiel, wat meteen ook de geboorte van deze nieuwe stadswijk betekende. De wereldtentoonstelling was trouwens drie keer te gast in Antwerpen: in 1885, 1894 en 1930. Het huidige Museum voor Schone Kunsten op het Zuid is een overblijfsel van de expo 1885.
1939 – The World of Tomorrow New York City wou tijdens haar allereerste wereldexpo de bezoekers een idee geven van hoe de wereld er in de toekomst zou kunnen uitzien. De Trylon en Perisphere waren de twee symbolen van de tentoonstelling met de slogan “Dawn of a New Day”. Het was ook de eerste keer dat de focus van de expo niet lag op de technologische vooruitgang van de deelnemende landen. Maar wel op het uitwisselingen van culturele gedachten.
Expo ’58 Brussel organiseerde de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog. Op de Heizel stond de expo volledig in het teken van het geloof in vrijheid en vooruitgang. Het paradepaardje was het Atomium dat symbool stond voor ijzer, dat toen sterk in ontwikkeling. Aanvankelijk moest de constructie na zes maanden afgebroken worden maar omdat het zo populair was, werd beslist om het monument toch maar te laten staan.
1967 – International and Universal Exposition De expo in het Canadese Montreal wordt vaak genoemd als de meest succesvolle wereldtentoonstelling van de twintigste eeuw. De expositie trok meer dan 50 miljoen bezoekers en er waren 62 deelnemende landen. Ook werd in dit jaar het record voor meeste bezoekers op een dag gevestigd toen er 569.000 geïnteresseerden opdaagden. Het meest opmerkelijke paviljoen was dat van de Verenigde Staten. Met zijn koepelvormig gewelf, schetste de architect en futurist Buckminster Fuller de cultuur en de idealen van zijn natie.
Expo ’70 Meer dan honderd jaar werd de wereldexpo enkel gehouden in Westerse landen. Maar aan die trend kwam in 1970 een eind toen de Japanse stad Osaka de allereerste expo in Azië organiseerde. De expositie stond in het teken van vooruitgang en harmonie voor de mensheid en maakte een sprong in de toekomst van de moderne technologische wereld. Zo werd de allereerste vorm van een mobiele telefoon er voorgesteld, alsook het eerste IMAX-filmprojectorsysteem.
Expo ’92 In de Spaanse stad Sevilla stond de wereldtentoonstelling in het teken van ontdekking, met als thema ‘Het Tijdperk van de Ontdekking’. De expo zette de 500e verjaardag van Christopher Columbus’ ontdekking van Amerika in de verf. Deze expositie was een van de grootste ooit aangezien er meer dan honderd landen vertegenwoordigd waren.
Expo 2010 Dit jaar heeft Shanghai, als eerste Chinese stad, de eer om de wereldexpo te organiseren die nog tot 31 oktober te bezoeken is. Verwacht wordt dat de tentoonstelling 70 miljoen bezoekers van over heel de wereld zal lokken. Na de Olympische Spelen van 2008, is het nu de beurt aan de expo om China’s kunnen in de kijker te zetten. De volgende wereldexpo vindt in 2015 plaats in de Italiaanse stad Milaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier