In beeld: Voor elk geloof een hoofddoek
De nikabDe nikab is een sluier en die het gezicht bedekt en enkel de ogen vrijlaat. Het kledingstuk wordt traditioneel gedragen door streng-islamitische vrouwen. Vooral in Frankrijk zorgt het dragen van de nikab voor heel wat opschudding. Zo kreeg een vrouw een boete omdat ze achter het stuur zo’n hoofddoek droeg.
De hidjabIn Arabische landen verwijst het woord “hidjab” naar het bedekken van het hoofd en het lichaam. Maar islamitische geleerden hebben een bredere betekenis gegeven aan het woord in de zin van zedelijk en behoudend. De term “hidjab” geldt ook voor mannen. Zo mogen mannen in Iran bijvoorbeeld geen korte broeken dragen in het openbaar. Op het voetbalveld mag dit dan weer wel, maar dan mogen er in principe geen vrouwen aanwezig zijn.
De khimarNet als bij de hijab blijft het gezicht volledig vrij bij het dragen van de khimar. De capevormige doek is wel een stuk langer waardoor ook de nek en de schouders bedekt worden.
De chadorDe chador is een gewaad dat stamt uit de Perzische tijd. Het bedekt het hele lichaam van de islamitische vrouw waardoor de vrouwelijke vormen onzichtbaar worden. Enkel het gezicht blijft vrij.
De boerkaDe boerka is de hoofddoek die het hele lichaam van een moslima bedekt. Het dragen van dit kledingsstuk ligt in de westerse wereld zowel op politiek en sociaal vlak gevoelig. Niet alleen in ons land, maar ook in Nederland en Frankrijk, gaan er stemmen op voor een verbod op de volledig verhullende kledij.
Het christelijk hoofddekselBinnen de christelijke wereld waren vrouwen vroeger verplicht om hun hoofd te bedekken met een sluier of een doek. Vandaag dragen sommige vrouwen uit de katholieke kerk en uit enkele protestantse gemeenschappen nog steeds een hoofddoek als ze een misviering bijwonen.
Katholieke vrouwen die beslissen om in het klooster te gaan, moeten een nonnenuniform dragen. En ook daarbij hoort een kap die het hoofd van de zuster bedekt.
De sluier is nog steeds een symbool van kuisheid binnen de christelijke wereld. Bij een huwelijk draagt de bruid bijvoorbeeld bijna altijd een witte sluier.
Orthodox-joodse vrouwen die getrouwd zijn, dragen vaak een hoofddoek. Als een joodse vrouw in het openbaar verschijnt zonder haar hoofd te bedekken, mag haar man namelijk de scheiding aanvragen en kan ze haar huwelijksdeel verliezen. De vrouwen mogen hun haren bedekken met een sluier, een pet, een hoedje en zelfs met een pruik.
De tulband kent zijn oorsprong in Azië. Vooral in India dragen de zogenaamde Sikhs het hoofddeksel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier