Immosite verklapt hoe rijk en gekleurd de buren zijn: ‘Kopers vinden moeilijk juiste informatie’

© Belga

Een nieuwe immosite geeft wanneer u op zoek bent naar een woning ook informatie over de buurt en de buurtbewoners. ‘Dit zet aan tot discriminatie’, vindt het Centrum voor Gelijke Kansen.

Zijn uw toekomstige buren bemiddeld? Zijn ze oud of jong? Zijn ze van allochtone afkomst? Op een nieuwe immosite, Realo, wordt al die informatie getoond, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. Dat gebeurt op basis van percentages, het is niet zo dat mensen kunnen zien welke nationaliteit hun buurman heeft.

Verder zijn er ook statistieken over de nabijheid van scholen, ziekenhuizen en openbaar vervoer.

‘Sociaal profiel’

Realo meet elke buurt in ons land een zogenaamd ‘sociaal profiel’ aan. Bedoeling is om potentiële kopers een beeld te geven van de woonbuurt waarin ze terecht zullen komen. Het idee voor zo’n platform komt overwaaien uit de Verenigde Staten.

Maar volgens het Centrum voor Gelijke Kansen zet Realo aan tot discriminatie. “Een rechter heeft al eens een verkoper veroordeeld, omdat die aangaf dat zijn appartement te koop was in een ‘migrantenvrij gebouw’. Deze website is anders verpakt, maar het resultaat komt op hetzelfde neer”, zegt directeur Patrick Charlier in de krant.

‘Ik had deze commotie niet verwacht’, reageerde Toon Coppensvan Realo in De Ochtend op Radio 1.

De oprichters van de nieuwe immowebsite gaan er echter van uit dat ze geen wetten overtreden. “Al onze cijfers en statistieken komen uit tientallen databronnen van de overheid, die wij aan elkaar koppelen”, klinkt het in het Laatste Nieuws. “De multiculturaliteit van een buurt is slechts één van vele gegevens. De Belg moet hier misschien nog wat aan wennen, maar dat was aanvankelijk ook zo voor recensies van restaurants en hotels.”

‘Moeilijk om juiste informatie te vinden’

In De Ochtend vertelt Coppens over het idee achter de plannen. ‘Wij willen de vastgoedmarkt transparanter maken’, legt hij uit. ‘Voor mensen die een huis willen kopen of huren is het moeilijk om de juiste informatie te vinden.’

‘Wij geloven dat juiste informatie kan helpen om een juiste beslissing te nemen. Al deze informatie is openbaar beschikbaar, maar is vaak moeilijk te vinden.’

‘Mensen hebben het recht om te weten waar ze gaan wonen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mensen die voor hun werk moeten verhuizen naar een buurt die ze niet kennen.’

Foto’s van vorige verkoop

Daarnaast toont de site ook foto’s van de woning die al online hebben gestaan. Het gaat dan om foto’s van het interieus van vorige eigenaars, wanneer die hun huis te koop aanboden op een immosite. Volgens Coppens hebben gebruikers wel de mogelijkheid om die foto’s offline te laten halen.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content