“Ik zal Willy missen” (Guy Verhofstadt)

© Belga

Het overlijden van de liberale politicus Willy De Clercq laat een diepe indruk na op de Belgische toppolitici van zijn generatie en op die van vandaag. “Ik zal Willy missen,” zegt zijn politieke zoon en oud-premier Guy Verhofstadt.

Guy Verhofstadt: “Ik zal Willy missen, maar ik ben hem vooral dankbaar”

“Ik zal Willy missen. Maar ik ben hem vooral dankbaar, samen met de hele liberale beweging in Vlaanderen, België en Europa. Voor zijn moed, zijn overtuiging, zijn onvermoeibaarheid, zijn staatsmanschap, zijn rol als bruggenbouwer en het feit dat hij het

liberalisme in ons land op de kaart zette.” Zo reageert Open Vld-kopstuk Guy Verhofstadt op het overlijden van zijn politieke vader Willy De Clercq.

“Met het overlijden van Willy De Clercq moeten we afscheid nemen van een politiek monument en moet ik adieu zeggen aan mijn politieke vader. Hij was samen met Frans Grootjans en Herman Vanderpoorten een van de vaders van de Vlaamse PVV. Hij heeft er mee voor gezorgd dat het liberalisme in Vlaanderen een volkse beweging is kunnen worden en is kunnen doorbreken.”

“Willy was een uitstekend redenaar en voerde op uitzonderlijke wijze campagne. Hij kon meer dan wie anders mensen overtuigen, deur aan deur. Hij kon vooral ook goed luisteren naar de problemen van mensen en maakte daar altijd tijd voor. Hij was een warme persoonlijkheid”, zegt Verhofstadt.

“Als politicus heeft Willy De Clercq de hoogste functies bekleed. Als partijvoorzitter, als staatssecretaris voor Begroting en uiteraard als vicepremier en minister van Financiën van België van 1981 tot 1985. Die functie bekleedde hij na de PVV naar een historische verkiezingsoverwinning te hebben geleid. Dit op een van de moeilijkste momenten in de Belgische geschiedenis.

Hij was een van de architecten van de heropleving van de Belgische frank en van de hervormingsplannen die ons land uit het moeras hebben getrokken. In die tijd heeft hij ook jongeren zoals mezelf, Patrick Dewael en Karel De Gucht kansen gegeven om door te groeien en zelf later onze verantwoordelijkheid te kunnen opnemen. Het is een kans waarvoor we hem altijd dankbaar

zijn geweest.”

Na zijn periode in de regering was De Clercq actief in Europa. “Europese samenwerking was voor Willy De Clercq essentieel. Hij besefte, net zoals zovelen die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt, dat enkel meer Europa vrede en welvaart kon verzekeren op ons continent. Hij zou dan ook met veel pijn hebben moeten aanzien hoe die Europese samenwerking vandaag geen evidentie meer lijkt te zijn”, zegt Verhofstadt hierover.

Het laatste publieke politieke hoogtepunt van Willy De Clercq was zijn tussenkomst op het migrantenstemrechtcongres in 2004. “Na een zeer woelige dag van debat nam hij het woord met een bijzonder indrukwekkende toespraak. Hij overtuigde de zaal dat de regering verder moest regeren en dat Open Vld haar verantwoordelijk moest blijven opnemen. Het is een moment dat geen enkele liberaal zal vergeten”, herinnert Verhofstadt zich.

Karel de Gucht: “Zeer emotioneel moment”

“De partij en ikzelf moeten een grote persoonlijke dankbaarheid voelen.” Zo heeft eurocommissaris Karel De Gucht gereageerd op het overlijden van Willy De Clercq.

Het nieuws kwam voor De Gucht niet als een grote verrassing, maar niettemin is het “een zeer emotioneel moment” voor de eurocommissaris. “Ik voel een grote persoonlijke dankbaarheid. Hij is het die mij op 26-jarige leeftijd de kans gaf om lid te worden van het Europees Parlement”, herinnert De Gucht zich.

Ook Open Vld moet De Clercq heel dankbaar zijn, zo meent De Gucht. De Gentenaar was twee decennia lang de politieke leider en de vormgever van de partij. “Hij heeft het liberalisme gepopulariseerd. Hij had een groot oratorisch talent en een ongelofelijke inzet. Hij heeft de partij ook organisatorisch uitgebouwd.”

Zijn inbreng in de nationale politiek is volgens De Gucht evenzeer indrukwekkend. “Hij was de steunpilaar van de liberalen in alle regeringen waaraan hij heeft deelgenomen”, luidt het. “Het was iemand met wie je akkoorden kon maken en die er zich dan ook aan hield”, meent De Gucht.

Ook in Europa had De Clercq volgens De Gucht grote verdiensten. Hij was voorman van de Europese liberalen en zat namens de Europese Commissie aan tafel tijdens de onderhandelingen over de zogenaamde Uruguay-ronde, die leidde tot een verdere liberalisering van de wereldhandel en de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Elio Di Rupo: “Een echte staatsman”

Formateur Elio Di Rupo looft de verdiensten van de overleden liberale minister van staat Willy De Clercq. “Hij was een echte staatsman, die diep gehecht was aan de Europese constructie”, zegt Di Rupo.

De formateur noemt De Clercq een “grand monsieur humaniste” die met brio gewerkt heeft om ons land te doen vooruitgaan. “Hij laat een grote leegte achter in het hart van al wie hem gekend heeft”, aldus de PS-voorzitter.

Wilfried Martens: “Willy De Clercq was uiterst loyaal en bekwaam”

Oud-premier Wilfried Martens heeft jarenlang nauw samengewerkt met Willy De Clercq. “Willy was begin jaren tachtig een medestander voor een nieuwe wending in het politieke beleid in ons land”, zo herinnert Martens zich zijn samenwerking met het liberale boegbeeld.

De Clercq was vicepremier in de roomsblauwe regering Martens V in de eerste helft van de jaren tachtig. Samen lanceerden ze het herstelbeleid en voerden ze de devaluatie van de Belgische frank uit. “Hij was een uiterst loyaal en bekwaam vicepremier. Er was zeer veel vertrouwen tussen ons”, stelt Martens, die net als zovelen het grote redenaarstalent van De Clercq prijst.

Martens en De Clercq waren niet enkel generatiegenoten, maar ze kwamen ook uit dezelfde stad, Gent. “We waren politieke tegenstanders, maar dat viel niet te merken. Wij hebben steeds veel respect gehad. Willy was een sociale liberaal”.

Later liepen ze elkaar ook geregeld tegen het lijf in Europa. “Er bestaat geen enkele twijfel over zijn Europese overtuiging. Hij was één van de belangrijkste leden van zijn fractie in het Europees Parlement”.

Op persoonlijk vlak herinnert Martens zich dat De Clercq hem had toevertrouwd dat hij graag “een rustig levenseinde” had gewenst. “Het is met verdriet dat ik denk aan wat hem overkomen is op het einde van zijn leven”.

Willy Claes: “Ons land verliest een politiek monument”

Generatiegenoot Willy Claes (sp.a) reageert aangeslagen op het overlijden van Willy De Clercq. “We verliezen een groot politicus, die niet alleen zijn dossiers goed kende, maar ook zeer minzaam was in de omgang”, zei Claes.

“Ik heb De Clercq natuurlijk goed gekend, aangezien we meer dan 25 jaar in hetzelfde parlement hebben gezeteld, en ook samen deel hebben uitgemaakt van meerdere regeringen”, zegt Willy Claes. “Ik onthou hem als een groot politicus. Hij was zeer intelligent, verdraagzaam, vriendelijk in de omgang en altijd bereid tot een grapje. Vanuit zijn functie ken ik hem als technisch zeer onderlegd en minzaam. Hij was zeker geen fanaticus die het grote gelijk aan zijn kant wou hebben. Een Europees federalist, die zocht naar de gulden middenweg. Om het samen te vatten kan ik stellen dat ons land met Willy De Clercq een politiek monument verliest”.

Louis Michel: “Verlies van een visionair”

“Met het overlijden van Willy De Clercq verliezen we een visionair die gehecht was aan zijn gemeenschap, zijn land en Europa”. Dat zegt minister van Staat en Europees parlementslid Louis Michel (MR)..

Michel zegt dat hij met “diepe droefheid” het overlijden van De Clercq vernomen heeft. Volgens Michel verdwijnt met De Clercq “een man van formaat en een boegbeeld van het liberalisme”. “Met zijn enorme intelligentie en een immense integriteit dwong Willy De Clercq respect af”, aldus Michel.

Michel looft de bepalende rol die De Clercq heeft gespeeld in de Belgische en Europese politiek. “Als overtuigde universalist en humanist heeft hij heel zijn leven gevochten voor een wereld met meer vrijheid, rechtvaardigheid, solidariteit en respect voor iedereen”, zegt de MR-politicus.

José Manuel Barroso: “Een briljant politicus”

Willy De Clercq was een “briljant politicus die een belangrijke rol heeft gespeeld in het Belgische en Europese publieke leven”. Zo heeft Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso eer betoond aan de overleden oud-commissaris. De Portugees prijst De Clercq ook voor zijn engagement voor de toetreding van zijn vaderland tot de Europese Unie.

Willy De Clercq was van 1985 tot 1989 lid van de Europese Commissie onder het bewind van Jacques Delors. Hij was er verantwoordelijk voor Externe Betrekkingen en Buitenlandse Handel. Barroso wijst erop dat De Clercq een aanzienlijk deel van zijn politieke leven aan de Europese zaak heeft gewijd. Hij was volgens Barroso een “excellent” eurocommissaris. “Zijn sterke Europese overtuiging heeft hij steeds behouden”.

In persoonlijke naam wil Barroso ook eer betonen aan het engagement van De Clercq voor de toetreding van Portugal tot de Europese Unie. Portugal is het vaderland van de Commissievoorzitter.

(Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content