Hoofdredactrice Marie Claire: ‘De houding van België tegenover transmigranten is onaanvaardbaar’
‘Ik heb een goed leven en vind dat ik moet delen wat ik heb’, zegt Anouk Van Gestel, hoofdredactrice van Marie Claire. Ze werd beschuldigd van mensensmokkel toen ze een minderjarige Sudanese vluchteling hielp.
29 augustus 2018 p>
Bij een schietincident tussen transmigranten in de buurt van de snelwegparking in Jabbeke valt ’s nachts een gewonde. Het is niet het eerste gewelddadige incident bij snelwegparkings. p>
Anouk Van Gestel: De rechtbank heeft geprobeerd een duidelijke grens te trekken: wat mogen mensen die illegale migranten opvangen wel en niet doen? In feite is er helemaal niets verduidelijkt. We mogen onderdak bieden, maar we mogen illegale migranten niet onze telefoon lenen, want daarmee zouden ze contact zoeken met mensensmokkelaars om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, wat ons potentieel medeplichtig maakt. Overigens leent iedereen die transmigranten opvangt zijn telefoon uit, dat is ongeveer het eerste wat je doet.
Heeft het proces kandidaat-helpers afgeschrikt?
Van Gestel: Integendeel, lijkt mij: bij het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen hebben zich juist nieuwe mensen aangemeld. Ook ik bied nog steeds illegale migranten onderdak. Op dit moment heb ik een Sudanees met een elektronische enkelband in huis, die ten onrechte van mensensmokkel is beschuldigd en acht maanden in de gevangenis van Dendermonde heeft gezeten, terwijl hij gewoon de overtocht naar Engeland heeft proberen te maken.
Toen de politie met de razzia’s in het Maximiliaanpark begon, heb ik besloten mijn huis open te stellen.
Wat vindt u van de houding van de federale regering en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) tegenover transmigranten?
Van Gestel: Die houding is onaanvaardbaar. Ik besef ook dat België niet de hele wereld kan redden, maar we moeten om de tafel gaan zitten en degenen die naar hier komen op z’n minst op een fatsoenlijke manier opvangen. En ze niet op straat laten slapen of politieagenten op hen af sturen.
Veel migranten willen hier geen asiel aanvragen.
Van Gestel: En waarom willen ze zo graag naar Engeland? Omdat je daar kunt rondlopen zonder identiteitskaart, omdat er werk is, en omdat ze er allemaal kennissen en een netwerk hebben.
Waarom doet u wat u doet?
Van Gestel: Ik heb geluk gehad. Ik heb een goed leven en vind dat ik moet delen wat ik heb, zo zit ik in elkaar. Met een groep collega’s ga ik ook regelmatig voeding en kleren uitdelen aan daklozen. En nadat ik in de jungle van Calais een reportage had gemaakt, ben ik vaak teruggegaan om de mensen daar te helpen. Toen de politie met de razzia’s in het Maximiliaanpark begon, heb ik besloten mijn huis open te stellen. Er hebben de voorbije jaren zeker dertig mensen bij mij gelogeerd en ik heb eigenlijk maar één slechte ervaring gehad.
Is uw beeld van onze rechtsstaat veranderd nadat de politie met groot machtsvertoon bij u was binnengevallen?
Van Gestel: Het laat toch een ernstig trauma na. Zeven gewapende agenten stonden om 5 uur ’s ochtends aan mijn deur. Mijn telefoon bleek te zijn afgeluisterd. Ze hebben mijn gsm en twee computers in beslag genomen. Ik heb nadien via sociale media veel beledigingen en zelfs doodsbedreigingen gekregen, maar ook ontzettend veel steun. Al met al wegen de goede kanten toch zwaarder door.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier