Hoofddoekendiscussie escaleert: dossier belandt op Brusselse regeringstafel
Vincent Riga, de regeringscommissaris van Open VLD bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, verzet zich tegen de beslissing van het beheerscomité om geen beroep aan te tekenen tegen het hoofddoekenvonnis van de arbeidsrechtbank. Dat heeft hij dinsdag gezegd aan persagentschap Belga.
Daarmee belandt het netelige hoofddoekendossier op de tafel van de Brusselse regering.
Het beheerscomité van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft maandag beslist om geen beroep aan te tekenen tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank waarbij de MIVB werd veroordeeld voor discriminatie op grond van godsdienst en geslacht. Een vrouw werd tot twee keer niet in dienst genomen omdat ze een hoofddoek droeg.
Maar een van de twee regeringscommissarissen bij de MIVB liet achteraf meteen verstaan dat hij zich zou verzetten tegen die beslissing. Daarmee verhuist het dossier naar de tafel van de Brusselse regering.
Discussie
Dinsdag bevestigt Vincent Riga dat hij daarover een brief heeft gestuurd naar Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt. De Brusselse regering heeft nu twintig dagen de tijd om zich over de kwestie uit te spreken.
Het dossier zorgt al enkele dagen voor discussie, ook binnen de Brusselse meerderheid.
Sven Gatz: ‘Geen beroep aantekenen is gebrek aan respect voor openbaar ambt’
Brussels Open Vld-minister Sven Gatz vindt dat de MIVB wel degelijk beroep moet aantekenen tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank, die de openbaarvervoermaatschappij veroordeeld heeft voor discriminatie op grond van godsdienst en geslacht. Een vrouw werd tot twee keer niet in dienst genomen omdat ze een hoofddoek droeg. ‘Geen beroep aantekenen, zou een gebrek aan respect betekenen voor het Brussels openbaar ambt’, zei Gatz dinsdag in een interview met het Brusselse multimediakanaal Bx1.
De beslissing van het beheerscomité om geen beroep aan te tekenen is verrassend, vindt Gatz. ‘Want de Brusselse regering heeft het neutraliteitsprincipe opgelegd in zijn interne organisatie en in zijn diensten aan de burger. Het vonnis spreekt dit principe tegen, dus moet er beroep worden aangetekend’, zei hij.
Omdat de regeringscommissaris van Open Vld bij de MIVB zich tegen de beslissing verzet, is het dossier nu op de tafel van de Brusselse regering beland. Gatz roept nu op tot een sereen debat. ‘Het neutraliteitsprincipe is erg belangrijk. Bij de MIVB, maar ook elders in het openbaar ambt. Dit principe evolueert mee met de samenleving. We hebben dat kunnen zien in Charleroi, in Antwerpen en ook bij Actiris in Brussel.’
Elke Van den Brandt: ‘Kijken hoe we neutraliteit binnen MIVB anders kunnen invullen’
Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) betreurt dat een intern debat bij de MIVB een ‘verhit politiek debat’ geworden is. Dat zei ze dinsdag in Terzake (Canvas), in een reactie op het nieuws dat de regering zich zal moeten buigen over het hoofddoekenvonnis van de arbeidsrechtbank. Volgens haar moet worden bekeken hoe het neutraliteitsprincipe anders kan ingevuld worden binnen de openbaarvervoermaatschappij.
Het beheerscomité van de MIVB heeft maandag beslist om geen beroep aan te tekenen tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank waarbij de MIVB werd veroordeeld voor discriminatie op grond van godsdienst en geslacht. Een vrouw werd tot twee keer toe niet in dienst genomen omdat ze een hoofddoek droeg. Maar omdat de regeringscommissaris van Open Vld zich tegen die beslissing verzet, komt het dossier op de tafel van de regering terecht. Voogdijminister Van den Brandt hoopt op een sereen debat, zei ze dinsdagavond.
Ze wijst erop dat het beheerscomité van de MIVB heeft beslist om te gaan onderzoeken hoe neutraliteit anders kan worden ingevuld. ‘We willen een aantal drempels wegnemen. Zo werkt maar 10 procent vrouwen bij de MIVB’, gaf ze als voorbeeld. ‘Het is voor mij cruciaal dat een technieker bij de MIVB weet wat hij doet, dat een chauffeur de wegcode kent en vriendelijk goeiendag zegt, niet dat hij per se neutraal vertrekt.’
Van den Brandt ontkent dat ze wil ‘doorduwen’. ‘Dit is het gesprek aangaan. Je kunt kansen creëren voor vrouwen en toch je neutraliteit als overheid behouden.’ Zo zouden er bepaalde religieuze symbolen in het MIVB-uniform geïntegreerd kunnen worden, opperde ze. ‘Nu moeten we kijken hoe we de aanwervingspolitiek kunnen aanpassen. Je kunt stappen zetten zonder tot de grote revolutie te komen die sommigen erin zien.’
De Brusselse regering heeft twintig dagen de tijd om tot een besluit te komen over de beslissing van het beheerscomité van de MIVB.