Hof van beroep: ‘Visumarrest is niet wereldvreemd, maar uitstekend gemotiveerd’

Theo Francken (N-VA) © Belga

‘Mij zul je nooit horen zeggen dat rechters niet weten waarmee ze bezig zijn’, zegt Theo Francken in een interview met De Standaard. Maar de staatssecretaris vindt wel dat een aantal rechterlijke uitspraken een performant asielbeleid in Europa steeds moeilijker maken. Het hof van beroep in Brussel, de rechtbank die opnieuw besliste dat Francken een dwangsom moet betalen zolang een Syrisch gezin uit Aleppo geen visum krijgt, spreekt tegen dat het een ‘wereldvreemde’ beslissing nam.

Theo Francken hanteert in een gesprek met De Standaard een merkelijk mildere toon dan bijvoorbeeld zijn voorzitter Bart De Wever. Die zei gisteren op Canvas en VTM dat rechterlijke uitspraken zoals die in de zaak over de humanitaire visa voor een gezin uit het Syrische Aleppo ‘de democratie bedreigen en de rechtsstaat ondermijnen’. Hij had het over ‘rechterlijk activisme, waarbij de rechters niet alleen de wet toepassen, maar die wet ook gaan amenderen, uitbreiden, op den duur veranderen en in dit geval gewoon negeren en hun eigen ideologische overtuiging in de plaats stellen’.

De reactie van De Wever kwam er na de fel bekritiseerde N-VA-campagne op de sociale media met de hashtag #iksteuntheo.

De Standaard verduidelijkt dat het interview met Francken donderdagavond werd afgenomen, dus vóór de reactie van zijn voorzitter Bart De Wever.

Arresten

Op de vraag op rechters als ‘wereldvreemd’ moeten worden afgeschilderd, zoals in de campagne van zijn partij, antwoordde Francken dat hij geen rechters wil schofferen. ‘Maar voor een lid van de uitvoerende macht wordt het steeds moeilijker om common ground te vinden voor een Europees asielbeleid. Een aantal rechterlijke uitspraken maken van de toepassing van de Conventie van Genève een onontwarbare knoop.’

Francken verwijst naar twee arresten die volgens hem de asielcrisis van 2015 hebben veroorzaakt: het arrest dat pushbacks onmogelijk maakte, ‘waardoor iedereen die in een bootje stapt en asiel aanvraagt meteen Europa binnen mag’, en een tweede dat de toepassing van het Dublinverdrag in Griekenland schorst, dat bepaalt dat vluchtelingen die in de EU asiel willen aanvragen dat moeten doen in het eerste land waar ze aankomen.

Deal

De staatssecretaris pleit voor een deal tussen Europa en de Noord-Afrikaanse landen, zoals die met Turkije.

‘De illegale stroom, vooral uit Libië, via onmiddellijke terugkeer een halt toeroepen en vervangen door Europees gesponsorde opvang in de regio en gecontroleerde hervestiging.’

‘Niet wereldvreemd’

Intussen spreekt persmagistraat Peter Hartoch van het Brusselse hof van beroep tegen dat het arrest van de rechtbank, die opnieuw besliste dat Francken een dwangsom moet betalen zolang het Syrisch gezin geen visa krijgt, wereldvreemd is. ‘Ik vind dit heel erg, want het is een uitstekend gemotiveerd arrest’, reageerde in het VTM-nieuws. ‘Je mag niet in oneliners blinde kritiek uitoefenen vanuit de ene staatsmacht ten aanzien van de andere, want daardoor ondermijn je het geheel’. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content