Johan Danen (Groen)
‘Hoe de regeringen een stuk van Obama’s klimaaterfenis kunnen redden’
‘Gelukkig heeft de VS de beslissing van de vorige Klimaattop geratificeerd net voor de presidentsverkiezing. Maar de regeringen hebben nu de taak om die erfenis veilig te stellen’, schrijft Johan Danen van Groen. ‘Anders laten ze de mensen in de steek die overal ter wereld zelf de handen uit de mouwen steken.’
Dat regeringsbeslissingen het enthousiasme meestal doen afkoelen, mag ons immers niet doen vergeten dat er heel wat positieve initiatieven ontstaan. Die worden meestal lokaal gedragen door mensen zoals u en ik. Zo leveren de 380 windturbines die momenteel in Vlaanderen staan, steeds meer hernieuwbare stroom. Nu leveren ze al groene stroom voor een half miljoen gezinnen. Het kan evenwel nog beter. Denemarken heeft 8 maal meer windenergievermogen als Vlaanderen, na duidelijke beleidskeuzes. Vandaag komt al 42% van de Deense stroom uit windenergie.
‘Hoe de regeringen een stuk van Obama’s klimaaterfenis kunnen redden’
De Vlamingen blijven niet bij de pakken zitten. Steeds meer gezinnen isoleren hun woning. Zowel eigenaars en huurders slaan aan het isoleren: meer dan 400.000 gezinnen isoleerden in de voorbije zeven jaar hun woning .
Een Vlaamse grootbank nam dit jaar de beslissing om niet langer in steenkool en grootschalige biomassa-installaties te installeren. Tegelijkertijd groeit het aandeel dat die bank investeert in hernieuwbare energie sterk. De druk van de bankklanten, mensen zoals u en ik, en hun vragen naar ethische en duurzame beleggingen, werpt duidelijk vruchten af.
Hoopvol zijn is realistisch
De toekomst naar hernieuwbare energie is dus niet meer te stoppen. Of een klimaatnegationist als Donald Trump dat nu leuk vindt of niet. Onze hoop is dat we in 2030 het grootste deel van onze stroom op met wind- en zonne-energie opwekken. Dat groene stroom goedkoper is en de opslagtechnologieën verbeterd zijn. Dat de kerncentrales gesloten zijn en de economie de energie gebaseerd op fossiele brandstoffen verlaten heeft. Sinds de klimaatconferentie van Parijs is dit realistisch.
De Europese regeringen en onze Belgische en Vlaamse regering zullen zich moeten inzetten om de hoop van de Klimaattop van Parijs levendig te houden. Ze moeten dat in eigen land voeden met krachtig beleid. Want vele Vlamingen zetten elke dag al de eerste stappen. Mensen zoals u en ik gaan al volop de strijd aan tegen de klimaatopwarming.
In het Vlaams parlement oefent Groen druk uit op de regeringspartijen via de Klimaatcommissie die er op onze vraag kwam. Meer en meer parlementsleden, ook van de regeringspartijen, vinden dat de Vlaamse regering talmt. Er blijft ook in andere landen een kloof met de overheden. De regeringen lopen achterop. Zij mogen de mensen die dagdagelijks vechten tegen de klimaatopwarming niet in de steek laten. Het is nu aan de vertegenwoordigers van de regeringen om de hoop van Parijs concreet gestalte te geven. Zodat in het klimaatdossier het voluntarisme van Obama het haalt van het defaitisme van Trump
Johan Danen, Vlaams parlementslid voor Groen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier